Így csalja csapdába áldozatait a nyugdíjasok legújabb vámszedője

Így csalja csapdába áldozatait a nyugdíjasok legújabb vámszedője

2015. november 19. 14:04

Gyakran hallani trükkös csalókról, mégis sokszor bedőlünk az újabb és újabb átveréseknek. Ezért nem árt akár minden nap figyelmeztetni idős rokonainkat a veszélyekre. Ez alakalommal egy 51 éves férfit keres a rendőrség, aki banki, nyugdíjfolyósítói vagy éppen önkormányzati alkalmazottnak adta ki magát.

Egy 51 éves férfit keresnek a rendőrök, aki úgy jutott be idős emberek lakásába, hogy magát éppen banki, nyugdíjfolyósítói, vagy önkormányzat alkalmazottnak adta ki és azt mondta pénzt hozott. Miután bejutott a lakásokba, arra kérte a tulajdonosokat, hogy vegyék elő az otthon tartott pénzüket, valamint a korábbi nyugdíjfolyósítást igazoló szelvényeiket, később pedig a megszerezett pénzzel együtt távozott - írja a police.hu.

Jelentkezzen, akit hasonló módon vertek át

Az elkövető egy 51 éves, 171 centiméter magas, erős testalkatú férfi. Haja rövid, őszes, elől kopaszodó. A bűncselekmény elkövetésekor haja barna színű volt. Sötét árnyalatú bőrkabátot és sötét árnyalatú nadrágot viselt, valamint egy aktatáska volt nála. A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy jelentkezzenek azok, akiket hasonló módszerrel vertek át.

Az eset nem egyedi

Októberben már beszámoltunk egy hasonló esetről, ahol egy férfi szintén banki alkalmazottnak álcázva jutott be egy idős pár otthonába és később az ott megszerzett pénzzel együtt távozott. A csalóknak azonban semmi sem szent, sokszor előfordul, hogy az idős emberek unokájának adják ki magukat és így zsákmányolnak akár milliós összegeket a szélhámosok.

Az "unokázós" csalás lényege, hogy a csalók felveszik a kapcsolatot a nagyszülőkkel és közlik velük, hogy a szeretett unokájuk valamiféle bajba került, és természetesen csak némi pénzbeli támogatás segíthetne, hogy kikeveredjen ebből, mondjuk egy súlyos adósságból vagy a rácsok mögül.

Idén májusban egy budapesti nyugdíjas esett áldozatul a trükknek, az idős hölgytől 1 millió 600 forintot csaltak ki a trükkös bűnözők, akinek ez volt minden megtakarított pénze.

De terjed az online unokázás is. A legújabb nemzetközi trend szerint a szélhámosok a Facebook segítségével próbálnak pénzt kihúzni - a közösségi oldalt egyre gyakrabban használó - gyanútlan idősektől. A bűnözők a Facebook segítségével megpróbálják kideríteni a nagyszülők és az unokák tartózkodási helyeit az elérhető információkból, majd kihasználva ezt, pénzt húznak ki az aggódó nagypapák és nagymamák zsebéből. A csalók ráadásul gyakran a tengerentúlról intézik kártékony üzleteiket, így próbálva meg elérni, hogy lenyomozhatatlanok legyenek és elkerülhessék a felelősségre vonást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Figyelmeztessük az időseket

Ha kell, akár minden nap érdemes figyelmeztetetni a szépkorú rokonainkat, hogy őrizzék meg éberségüket és éljenek gyanúval a hozzájuk becsengető ismeretlennek szemben. Otthonukat gondosan zárják be, oda idegent ne engedjenek be. A szolgáltatók képviselőitől kérjék el az igazolványukat. Értékeiket pedig soha ne hagyják őrizetlenül.

Az "unokázás" ellen pedig érdemes családon belül megállapodni egy titkos jelszóról, amelyet kifejezetten csak bajba kerülés esetében használunk, és ezt nem tanácsos megosztani a Facebookon.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?