10 °C Budapest

A legtöbb nyugdíjasnak ez luxus, pedig az életük múlhat rajta

2015. november 10. 06:00

Az ápolásra szoruló idősek ellátására több lehetőség is van attól függően, hogy kinek mire van szüksége, és mennyi pénzt tud kiadni rá. Mutatjuk, milyen opciók vannak, és melyik mennyibe kerül.

A legtöbb idős ember előbb-utóbb olyan helyzetbe kerül, hogy segítséget kell igénybe vennie, nagy részük ugyanis a nyugdíjkorhatár felett már nem képes magáról teljes mértékben gondoskodni. Megnéztük, milyen lehetőségei vannak itthon azoknak a nyugdíjasoknak, akik már nem tudják magukat ellátni, és rendszeres ápolásra szorulnak.

Házi gondozás

A házi gondozás esetében az idős embereket saját otthonukban látják el. Az alapvető gondozási, ápolási feladatokon kívül a higiéniás körülmények fenntartásában, a gyógyszeradagolásban, bevásárlásban, illetve a mindennapi teendőkben nyújtanak segítséget a gondozók. A házi segítségnyújtást a megállapított napi gondozási szükségletnek megfelelő időtartamban, de legfeljebb napi négy órában nyújthatják, az igénybevétel előtt pedig meg kell vizsgálni a gondozási szükségletet.

Miért kap ilyen kevés nyugdíjat Medveczky, Korda és Zalatnay? KATTINTS!

A házi segítségnyújtást a helyi önkormányzat köteles biztosítani a rászorulóknak, akiknek a gondozási szükséglet vizsgálata során megállapítják a jogosultságát, de bármilyen fenntartó nyújthat házi segítségnyújtást, aki be van jegyezve a szolgáltatói nyilvántartásba. Változó, hogy ezért kell-e fizetni, és ha igen, mennyit. Az önkormányzati fenntartó rendeletben szabályozza a szolgáltatásért fizetendő térítési díjak mértékét, a fizetésre kötelezettek körét, a térítési díj csökkentésének, illetve elengedésének eseteit és módjait.

A személyi térítési díj azonban nem haladhatja meg a jövedelem:

  • 25 százalékát házi segítségnyújtás,

  • 30 százalékát pedig házi segítségnyújtás és étkezés együttes biztosítása esetén.
A nyugdíjminimum alatt élőknek, akik nem rendelkeznek jövedelemmel, nem kell fizetniük a szolgáltatásért.

Ettől az évtől kezdve az Emberi Erőforrások Minisztériuma megemelte a házi segítségnyújtásra való jogosultság rászorultsági küszöbét. Arra vonatkozóan hogy mennyivel kevesebb ember veheti így igénybe ezt a szolgáltatást, még nincsenek felmérések, de mivel közel duplájára emelték a rászorultsági küszöböt, valószínűleg sokan érintettek. 2014-ben a 65 év felettiek korcsoportjába tartozók 9,2 százaléka vette igénybe a házi segítségnyújtást, az ellátásból kimaradóknak pedig 22 százaléka említette, hogy családtagjaitól, barátaitól és szomszédjaitól kap alkalmi segítséget.

Azok, akik nem érik el a rászorultsági küszöböt, külön erre szakosodott cégektől is vehetnek igénybe házi segítségnyújtást. Az árak az igényelt szolgáltatás alapján minden esetben személyre szabottak, de a különböző csomagajánlatok alapján egy három órás ellátás körülbelül 3600-4500 forint körül mozog alkalmanként.

Távfelügyelet

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, vagy távfelügyelet úgy működik, hogy az ellátott kritikus élethelyzetbe kerülve vészjelzést küld egy folyamatosan elérhető, szociális szakemberekre épült hálózathoz, ahonnan megfelelő választ és segítséget kap saját otthonában, a jelzést követő 30 percen belül. Ezt a szolgáltatást azok a szociálisan rászoruló személyek igényelhetik, akik az esetlegesen felmerülő krízishelyzetek elhárításához kérnek segítséget.

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevétele szempontjából szociálisan rászorult:

  • az egyedül élő 65 év feletti személy,

    Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

    A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • az egyedül élő súlyosan fogyatékos vagy pszichiátriai beteg személy, vagy

  • a kétszemélyes háztartásban élő 65 év feletti, illetve súlyosan fogyatékos vagy pszichiátriai beteg személy, ha egészségi állapota indokolja a szolgáltatás folyamatos biztosítását.
Magyarországon közel 23 ezer államilag finanszírozott jelzőkészülék van kihelyezve a szociálisan rászorult személyek lakására. Várólistákat az egyes szolgáltatók vezetnek, a rendszerbe pedig a felszabaduló kapacitástól függően tudnak bekerülni az új igénylők

- tudtuk meg az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás esetében a személyi térítési díj nem haladhatja meg az igénybe vevő rendszeres havi jövedelmének a 2 százalékát.

 Azok számára, akik nem tartoznak a szociálisan rászorultak kategóriájába, vagy várólistán vannak, kissé költségesebb a távfelügyelet igénybe vétele. Maga a készülék hűség nélkül 25 ezer forint, azoknak pedig, akik Budapest és annak 40 kilométeres körzetén kívül laknak, további 12 700 forint a kiszállítási költség, a havi 3500 forintos szociális távfelügyeleti díjon felül. Sőt, vannak ennél drágább készülékek is, a nyakba akasztható pánikgomb  fogyasztói ára például 110 490 forint, a pánikgomb karóra pedig 120 ezer forintba kerül.

Otthoni szakápolás

Az otthoni szakápolás abban az esetben vehető igénybe, ha a beteg egészségi állapota (orvosi végzettséghez nem kötött) kórházi ápolást igényelne, de azt helyettesíteni lehet otthoni ápolással. Az egészségbiztosítás keretében

akkor igényelhető díjmentesen, ha az ellátásra szoruló egészségi állapota miatt a háziorvos elrendeli az otthoni szakápolást.

További feltétel, hogy az ellátást az egészségbiztosítóval a feladat ellátására szerződött szakápolási szolgáltató a jogosult otthonában nyújtsa. Az otthoni szakápolás időtartama alatt a beteg más szolgáltatótól kórházat kiváltó ellátást nem vehet igénybe. A díjmentesen nyújtott ellátás naponta egy, három órát meg nem haladó vizit lehet, és egyszerre legfeljebb 14 vizit rendelhető.

Ha nem lehet az egészségbiztosítás keretében díjmentesen igénybe venni a szolgáltatást, akkor minimum 1500 forintos óradíjjal kell számolni, bár az árak itt is szolgáltatásonként eltérőek lehetnek.

Nyugdíjas otthonok

Ha nem megoldható az ellátásra szoruló nyugdíjasok otthoni ápolása, akkor nagy segítséget jelenthet az idősek otthonában való elhelyezés. A nyugdíjas otthonok a gondoskodás mellett programokat, társaságot, és biztonságérzetet is nyújtanak az idős embereknek. Az árak minden esetben személyre szabottak, ugyanis intézménytől, elhelyezéstől, szolgáltatáscsomagtól, életkortól és egyéb tényezőktől is függenek.

Mivel az is változó, hogy kell-e egyszeri belépési díjat fizetni, vagy csak a havi tagdíjat számolják fel a lakóknak, nehéz konkrét összegekről beszélni. Azonban alapvetően a térítési díj összege nem lehet több a jövedelem 80 százalékánál. Amennyiben a jövedelem 80 százaléka nem éri el az intézményi térítési díjat, a különbözetet a hozzátartozók egészíthetik ki. A minimum havi tagdíj körülbelül 75 ezer forintnál kezdődik, az átlag 80 - 100 ezer forint között van.

Cikkünk megjelenése után jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, hogy jelentősen bővülhet a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás. Ezen felül számos, az időseket érintő ellátási forma - az önellátási képességre tekintettel - differenciált lesz 2017-től. Czibere Károly közölte, a bővítéssel kapcsolatos szakmai egyeztetések már tartanak, és vizsgálják azt is, hogy milyen technikai feltételekkel oldható meg a nagy arányú bővítés, és az hogyan illeszthető be a szociális gondozás rendszerébe.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem