-5 °C Budapest

Örülhetnek a magyar nyugdíjasok - ennek a kis pénznek is

2015. július 8. 11:02

Egy szakértő szerint, ha keresetekhez viszonyítjuk, akkor Magyarország egészen magas nyugdíjakat fizet. Egy átlagos munkavállaló bére mindössze 37 ezer forinttal több, mint az átlagos nyugdíjas nyugdíja. Nem meglepő persze, hogy akadnak olyan szakmák is, amik jóval kevesebbet fizetnek.

Magyarországon a 60 év felettiek száma folyamatos növekedést mutat: míg 1941-ben a népesség 10,7 százaléka volt 60 év feletti,  2014-ben már 24,4 százaléka. Többek között ez az oka annak, hogy sokan aggódnak jövőbeli nyugdíjuk miatt, hiszen egyre több nyugdíjast kell eltartania az aktív munkavállalóknak. De ki él jobban ma Magyarországon, egy átlagos nyugdíjas, vagy egy átlagos munkavállaló?

{{EMBED:infogram_0_nyugdij_osszegefo}}

Viszonylag kevesen kapnak 50 000 forint alatti nyugdíjat, azonban az ellátottaknak több mint fele 100 000 forint alatti összegből él. Ellenben egészen sokan, majdnem 800 ezren kapnak 100 000 forint felett és megközelítőleg 101 ezren vannak, akiknek a megélhetés nem igazán jelenthet gondot, hiszen ők 200 000 forint vagy a feletti nyugdíjat kapnak.

Az átlagos öregségi nyugdíj összege idén januárban: 117 372 forint.

A kereseteknél persze nagy különbségek vannak az egyes szakmák között: a legjobb átlagfizetés majdnem ötszöröse a legrosszabbnak - derül ki a KSH adataiból.

A 2015-ös (január-márciusi) adatok szerint ma:

4 legrosszabb nettó átlagkereset

  • Szociális ellátás: 71 ezer forint
  • Erdőgazdálkodás: 94 ezer forint
  • Vendéglátás: majdnem 102 ezer forint
  • Egyéb szolgáltatás: majdnem 122 ezer

4 legjobb nettó átlagkereset

  • Pénzügyi, biztosítási tevékenység: majdnem 326 ezer forint
  • Információ, kommunikáció: 309 ezer forint
  • Villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás: 273 ezer forint
  • Szakmai, tudományos, műszaki tevékenység: 236 ezer forint
Az átlagkereset jelenleg 155 ezer forint körül van.


Átlagnyugdíj vagy átlagkereset?

Az adatok összehasonlítása alapján egy átlagos munkavállalói bér mindössze 37 628 forinttal több az átlagos nyugdíj összegnél. Sőt, több olyan szakmát is találunk, ahol az átlagkereset összege kisebb, mint az átlagos nyugdíj összege. Ráadásul hozzá kell tennünk azt is, hogy a nyugdíjasok feltehetően már túl vannak az életük azon a szakaszán, amikor nagyobb beruházásokat kell végrehajtaniuk. A nyugdíjnál fontos tényező a jövedelembiztonság is (azaz, hogy minden hónapban fixen érkezik a pénz), ez a munkaerő piacon jellemzően nincs meg.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A magyar nyugdíjrendszer Európában az egyik legnagyvonalúbb, ha keresetekhez viszonyítjuk a nyugdíjakat, akkor Magyarország egészen magas nyugdíjakat fizet.

- mondta el nemrég az RTL Klub műsorában Gál Róbert Iván nyugdíjszakértő.

A szakértő szerint a nyugdíjkorhatár emelésre lenne szükség, azaz a jelenlegi 65 éves korhatárt még tovább kellene emelni, egészen addig, ameddig a várható élettartam is növekszik. Hiszen a munkában tartható felső korhatár 20 év múlva sokkal magasabb lesz, mint ma.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?