0 °C Budapest

Kiderült: ezt tervezi a kormány a nyugdíjasokkal

MTI
2015. május 5. 15:27

Magyarországon idősügyi jelzőrendszer kialakítására van szükség, amelynek a jogszabályi kereteit a szociális törvényben kell lefektetni, annak módosításakor - hangoztatta Jeneiné Rubovszky Csilla, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) idősek szociális alapszolgáltatásainak infokommunikációs fejlesztésért felelős miniszteri biztosa kedden Szombathelyen.

A szociális hét elnevezésű rendezvénysorozat nyitóelőadásában a miniszteri biztos hangsúlyozta: Magyarországon több mint 475 ezer 80 évesnél idősebb ember él, 2050-ig várhatóan a lakosság 60 százaléka lesz 60 évesnél idősebb, ami nagyon komoly kihívást jelent az egészségügy, a nyugdíjrendszer és a szociális ellátórendszer számára.

Hozzátette: 2012-ben 132 ezer szépkorú - 80 évnél idősebb - ember igényelt valamilyen segítséget a szociális ellátórendszertől, egy év alatt 62 ezerrel nőtt a számuk, és ez a tendencia tovább tart.

Elmondta, a Segítő kezek elnevezésű modellprogram keretében - amelybe Budapest belvárosa és Kisvárda mellett Szombathely is bekapcsolódott - azt vizsgálták, hogyan lehetne úgy segítséget nyújtani az időseknek, hogy azok az életminőségüket megőrizve minél tovább a megszokott környezetükben, az otthonukban maradhassanak, de ne érezzék úgy, hogy magukra hagyták őket.

Jeneiné Rubovszky Csilla előadásában, amelyet szociális területen dolgozó szakemberek előtt tartott, úgy fogalmazott: a program során elkészített országos hatástanulmányból az derült ki, hogy az idősek számára a fizikai és a szellemi hanyatlás, az életkor előre haladásával együtt járó betegségek, az elesettség, a családtagoktól és a segítőktől való függés, az időskori depresszió mellett a magány jelenti a legnagyobb problémát.

Kitért arra, javíthatna a szépkorúak életminőségén, ha minél szélesebb körben elsajátítanák az internet és a Skype, valamint az okostelefon használatát, illetve az is, ha egy olyan vészjelző karperecet hordhatnának, amelynek segítségével nemcsak orvosi vagy rendőri segítséget kérhetnének, hanem az folyamatosan mérné a vérnyomásukat is, így még azelőtt vészjelzést adna le, hogy a rosszullét bekövetkezik.

A miniszteri biztos elmondta: a Segítő Kezek programba közfoglalkoztatottakat és önkéntes közösségi szolgálatot teljesítő diákokat vontak be.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tapasztalataik szerint nagyon gyorsan képesek megtanítani az időseket az informatikai eszközök alapvető használatára - mondta.

Szólt arról is, hogy az infokommunikációs eszközöket nem szociális rászorultság, hanem életkor alapján ingyenesen biztosítják a modellprogramba bekapcsolódó idősek számára.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?