5 °C Budapest

Reagált az NGM: itt az igazság a luxusnyugdíjakról

2015. március 4. 16:30

A kormány azért törölte el a nyugdíjplafont, mert így igazságosabb a rendszer - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium friss reakciójából.

A kormány azért törölte el a nyugdíjplafont, mert így igazságosabb, hogy mindenki a tényleges jövedelme alapján fizeti meg a nyugdíjjárulékot. Ez a döntés is hozzájárult a nyugdíjkassza rendbetételéhez. Ha ezt megszüntetnék, sok milliárd forinttól esne el a nyugdíjbiztosítási alap és ismét az adófizetők egyéb célra beszedett forintjaira szorulna.

- reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium a Pénzcentrum tegnap megjelent cikkét követően.

Tegnap számoltunk be róla, hogy a magyar nyugdíjasok fele havonta százezer forintnál kevesebből él, miközben a leggazdagabb nyugdíjasnak már havi 1 308 565 forintot utalnak.

Ugyanakkor arra is felhívtuk a figyelmet, hogy a tavalyi évben a csúcsnyugdíj még "csupán" 870 000 forint volt. Értesüléseink szerint a nagy különbség abból következik, hogy tavaly szeptemberben eltörölték az úgynevezett járulékplafont. Vélhetően ezen állításunkra reagált a kormányzati portálon a tárca.

Pénzcentrum vélemény
A minisztérium reakcióját olvasva továbbra is kérdéses, hogyan lesz hosszútávon fenntartható a magyar nyugdíjrendszer. Egy általánosan elöregedő társadalomban ugyanis egyre kevesebb munkavállalónak kell eltartania egyre több nyugdíjast. Ez most a járulékplafon eltörlésével időlegesen megoldhatónak tűnik, viszont a most magasabb járulékot fizetők joggal várnak majd magasabb nyugdíjat is. Ez az összeg viszont nem biztos, hogy rendelkezésre áll majd bevételi oldalon néhány évtized múlva. Így a megoldás továbbra is a nyugdíjkorhatár és/vagy a járulékok folyamatos emelése/korrekciója lehet.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?