Mi lesz most a nyugdíjakkal? Érik a bankpánik

Pénzcentrum
2015. február 26. 11:20

Ma reggel csökkentette a DRB bankcsoporttól felvehető pénz maximumát a jegybank, így már csak 60 ezer forinthoz juthatnak hozzá az ügyfelek. Megnéztük, mit kell tenni ahhoz, hogy márciusi nyugdíjunkat vagy fizetésünket ne zárolják automatikusan.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatot folytatott a DRB bankcsoportnál, ahol visszaélések nyomaira bukkantak a felügyeleti biztosok. Emiatt a vizsgálatot kiterjesztették a Buda-Cash Brókerházra is, ahol 100 milliárd forintos, több évtizeden keresztül folyó visszaélések nyomait találták.

FRISS! Dühödt tömegek a bankok előtt: lökdösődés, kiabálás is volt - KATTINTS!

Hogyan érinti a botrány az ügyfeleket?

A felügyelet a bankok betéteit zárolta és az ügyfelek pénzét egymillió forintos határ felett zárolta, amit ma reggel 60 ezer forintra csökkentett, vagyis az ügyfelek a nyugdíjukhoz vagy fizetésükhöz is csak korlátozottan férnek hozzá. Az ügyben több városi önkormányzat (akik nem tudják az alkalmazottak béreit kifizetni) mellett sok magánszemély is érintett.

A jegybank csütörtök délután kiadott tájékoztatója szerint a limit csökkentésére azért volt szükség, mert a bankok fizetőképessége lényegesen rosszabbnak bizonyult az előzetesen vártnál, vagyis a visszaélések száma igen jelentős lehetett.

Mit tehetnek az ügyfelek?

Mivel a bankszámlákat előre nem látható időre zárolták, ezért érdemes lehet új bankszámlát nyitni egy másik banknál, hogy megkapjuk a fizetésünket. A nyugdíjasok esetében viszont a nyugdíjfolyósítás átcsatornázása három hónapba is beletelhet, mi lesz így a nyugdíjakkal?

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tájékoztatja azon ügyfeleit, akik eddig a DRB-Bankcsoportnál vezetett számlájukra kapták nyugdíjukat, hogy a DRB csoportnál elrendelt korlátozások miatt 2015. március hónapban postai úton kapják kézhez ellátásukat. Az előbbiekről és a további teendőkről az érintettek részére 2015. március hónap első hetében tájékoztató kerül kiküldésre

- olvasható az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság (ONYF) honlapján. Ez azt jelenti, hogy várhatóan a vizsgálatok befejezéséig (de márciusban biztosan) a postástól kapják meg a nyugdíjukat az érintett bankok ügyfelei.

Kattints! Bankpánik: Miskolcon már sorban állnak a pénzükért

Mi lesz a bankok sorsa?

A DRB bankcsoport négy regionális bankból áll:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • BRB BUDA Regionális Bank
  • DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank
  • Dél-Dunántúli Takarék Bank
  • ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank
A négy intézmény összesített betétállománya 120 milliárd forint volt és a zárolások nagyjából 120 ezer ügyfelet érinthetnek.

 Az MNO szerint az ügyfelek nagy része még reménykedik abban, hogy a bankja hamarosan kinyit, ezért van, aki nem is akar máshol számlát nyitni. A ma délelőtti MNB bejelentés viszont arra enged következtetni, hogy az ügyfeleket az Országos Betétvédelmi Alap (OBA) kártalanítja majd. Az egyelőre kérdéses, hogy mi lesz a bankok sorsa, ezt ugyanis csak a felügyeleti eljárás végén láthatjuk biztosan.

Az OBA kártalanítás lényege egyébként, hogy minden ügyfél elhelyezett betéte után 100 ezer euró (nagyjából 30 millió forint) összeghatárig kifizeti az ügyfelek bankban tartott pénzét. Ennél rosszabbul járnak, akik a Buda-Cashnél vezettek számlát, esetükben ugyanis a Befektető-védelmi Alap (BEVA) kártalanít, hatmillió forint értékig. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?