16 °C Budapest
Nyugdíjasok, figyelem! Most jött ez a fontos tájékoztatás

Nyugdíjasok, figyelem! Most jött ez a fontos tájékoztatás

2014. szeptember 30. 14:02

Fontos tájékoztató jelent meg hétfőn az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) honlapján, a nyugdíjasok, ellátásban részesülők bejelentési kötelezettségeiről.

Milyen bejelentési kötelezettségeket írnak elő a nyugdíjjogszabályok?

A nyugdíjas - ideértve az egyéb ellátásban részesülő személyeket is -

15 napon belül

köteles bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervnek minden olyan tényt, adatot, körülményt, amely a nyugellátásra vagy egyéb ellátásra való jogosultságát, illetőleg a nyugellátás, egyéb ellátás folyósítását érinti.

Be kell jelenteni többek közt

  • a lakóhely-változást,
  • a tartózkodási hely megváltozását,
  • a levelezési cím változását, a külföldön történt letelepedést,
  • a belföldi és külföldi munkavégzést, stb.

A bejelentésnél hivatkozni kell a folyósítási törzsszámra (ez a 9 számjegyű egyedi azonosító).

A rokonoknak is lehet feladatuk

A tájékoztató kitér arra is, hogy a nyugdíjas elhalálozásának tényét, időpontját a vele közös háztartásban együtt élt házastárs, gyermek, unoka, szülő, nagyszülő és testvér egymást követő sorrendben, ezek hiányában az örökös, vagy a nyugellátás felvételére jogosult más személy 15 napon belül köteles bejelenteni a nyugdíjfolyósító szervnek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bejelentést egyébként elektronikus úton is megtehetjük.

Morbid, de nem mindenki jelenti be a halott hozzátartozót

Hónapokig a fészerben tartotta az anyja holttestét egy taktakenézi férfi. Az asszony már a kilencvenes éveiben járt, halálát az első vizsgálatok szerint az idős kora okozta - a fiúnak viszont nem volt pénze a temetésre.

A férfi állítása szerint nem elrejteni akarta a holttestet, csak megvárni, amíg kedvezőbb lesz az anyagi helyzete. Ezt elősegítendő január óta is felvette az anyja nyugdíját. Ez felveti a csalás gyanúját - írja a boon.hu

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06