2021. február 25. csütörtök Géza

Új koronavírus: nagyobb lehet a gazdasági visszaesés Magyarország, mint gondolták


Valószínűleg súlyosabb lesz a magyar gazdaság zsugorodása idén, mint a kormány által korábban prognosztizált 3 százalék - mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter a Reutersnek. Hozzátette: a 3 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány "nincs kőbe vésve."

Varga elmondta azt is, hogy április végén ismét megvizsgálja majd a kormány a GDP-vel és a költségvetéssel összefüggő előrejelzéseit, hiszen a korábbi prognózis március végi volt és azt feltételezte, hogy a második negyedévben már kilábalunk a járványból.

Még elemezzük a helyzetet, de a szám valószínűleg gyengébb lesz

- mondta el a pénzügyminiszter a Reutersnek. Varga beszélt arról is, hogy 202 ezer online pénztárgép adatait szemlélve elmondható, hogy az elmúlt hét napban a kiskereskedelmi forgalom alig 54%-a volt az előző év azonos időszakának, így valószínűleg az adóbevételek is számottevően alacsonyabbak lesznek idén.

"Ha a gazdaság visszatér május végén vagy júniusban, a recesszió 3 százalék lenne, de látható, hogy ez ennél sokkal lassabban történik majd meg" - fogalmazott Varga.

Kitért arra is, hogy nem számít "mérhető" bevételre a turizmusból idén, a legnagyobb rövidtávú kockázatnak pedig azt értékelte, hogy az export nehezen fog tudni újraindulni a határok lezárása és az áruszállítási nehézségek miatt. A miniszter elmondta: a kormány szeretné a költségvetési hiányt a GDP 3%-a alatt tartani, de "nem a világ vége," ha ennél magasabb lesz a szám.

A Reuters elemzői konszenzusa szerint a magyar hiány a GDP 4,5%-ára rúghat idén, Varga erre azt mondta, hogy elfogadható abban az esetben, ha a járvány hosszabb ideig fékezi majd a gazdaságot és az nem fog tudni újraindulni.

Varga beszélt a Budapest-Belgrád vasútvonalról is, melyet Kína finanszíroz. Elmondta, hogy 20 éves, 1,855 milliárd dolláros hitelt vett fel Magyarország, a kölcsön éves kamata pedig 2,5 százaék lesz, valamint lesz lehetőség előtörlesztésre.

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Lakásfelújítási támogatás: 10 gyakori élethelyzet, amikor bukhatod a milliókat
Nem mindig egyértelmű az elvárt Tb-jogviszony megléte.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked