21 °C Budapest

Mennyi a vagyonszerzési illeték 2021 évben? Vagyonszerzési illeték ingatlan esetén, vagyonszerzési illeték autó vásárlás során

2021. január 5. 20:32

Vagyonszerzési illeték 2021 kalkulátor: mi a vagyonszerzési illeték, mit ír az illetéktörvény 2021? Ennyi az ingatlan vagyonszerzési illeték és az autó vagyonszerzési illeték 2021.

Magyarországon a jelenlegi jogszabályok meghatározzák, hogy minden jövedelmünk után adóznunk kell, vagyonszerzés esetén pedig illetéket kell fizetnünk. A vagyonszerzési illeték kapcsán rengeteg olyan kérdésbe ütközünk, mint: mi a vagyonszerzési illeték és mi az illetéktörvény célja? Mi a különbség az adó és a vagyonszerzési illeték között, mennyi a vagyonszerzési illeték 2021 évében és mikor fizetjük ezeket az összegeket? Hogyan működik a vagyonszerzési illeték kalkulátor? Milyen kivételes esetekkel, illetékkedvezményekkel találkozhatunk, főleg az ingatlan vagyonszerzési illeték fizetése során? Cikkünkben az illetéktörvény hivatalos megkötései alapján megválaszoljuk olvasóink gyakori, fontos kérdéseit!

Mi az a vagyonszerzési illeték? Mi a vagyonszerzési illeték célja?

A vagyonszerzési illeték egy olyan speciális állami bevétel, amelynek célja, hogy az állam a társadalmi feladatok ellátására arányossági alapon hozzájárulást kérjen a magyar állampolgároktól. Ebből a hozzájárulásból finanszírozzák az állami szerveket (közigazgatási szervek, bíróságok). Milyen tipikus feladatokhoz járulunk ezzel hozzá? Finanszírozzuk a magyar társadalmi ügyintézés költségvetését, például az útlevélkészítést, a vagyonátruházást vagy a válást.

Mi a különbség az adó és a vagyonszerzési illeték között?

Az adó és a vagyonszerzési illeték között a lényegi különbség az, hogy az adóért cserébe nem jár közvetlen ellenszolgáltatás, míg az illetékért cserébe fontos állami szolgáltatásokat vehetünk igénybe. Az illetéket nem befolyásolja sem az eladó, sem a vevő akarata, az ár részének kell tekintenünk minden ingatlan- és gépjármű-adásvétel esetén.

Egy egyszerű példa a vagyonszerzési illeték és az adó közötti különbség bemutatására: ha eladunk egy autót, a jövedelmünket az államnak nyomon kell követnie, ugyanis minden ilyen tranzakcióból részesül. Az ilyen esetekben az új tulajdonosnak, vagyis a vagyontárgy megszerzőjének kell illetéket fizetnie a magyar államnak. Több, főleg ingatlanvételhez kötődő kivételes esettel is találkozhatunk, főleg a vagyonszerzési illeték 2021 során életbe lépő módosításai esetében, amelyekre a későbbiekben visszatérünk. A vagyonszerzési illeték fizetés két leggyakoribb példája az autó és az ingatlan vagyonszerzési illeték, de más, ritkább esetekben is találkozhatunk vele.

A vagyonszerzési illeték 2021 során milyen esetekben fizetendő?

  • Ingatlan vásárlás
  • Gépjármű vásárlás
  • Orvosi praxis megszerzése
  • Értékpapír szerzése öröklés útján
  • Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező cégben szerzett részesedés, részvény, részjegy

A vagyonszerzési illeték mikor fizetendő?

1. Vagyonszerzési illeték autó vásárlása esetén

Az autó vagyonszerzési illeték célja az autók és más gépjárművek fekete kereskedelmének visszaszorítása. Ennek a jogszabálynak természetesen vannak pozitív és negatív vonatkozásai is. A gépjármű vagyonszerzési illeték mikor kell fizetni? Milyen járművekre vonatkozik a vagyonszerzési illeték és mennyi az összege?

Az illetéktörvény kimondja, hogy a vagyonszerzési illeték 2021 során egyaránt vonatkozik az autók mellett a motorkerékpárokra és a haszongépjárművekre is. Mindegy, hogy Magyarországról vagy külföldről vásároljuk, a gépjármű vagyonszerzési illeték egyformán vonatkozik a megvásárolt termékre, ám itt több befolyásoló tényező is van. Az autóvásárlást 15 napon belül kell jelentenünk tevékenységünket a NAV-nál.

2. Ingatlan vagyonszerzési illeték 2021

Azt, hogy a vagyonszerzési illeték mikor kell fizetni, a NAV határozatától függ. Ne aggódjunk, nem kell azon nyomban kifizetnünk a vagyonszerzési illeték összegét! Az adásvételt követő 30 nap folyamán be kell jelentenünk a tranzakciót a NAV-nál (ez jellemzően az ügyvéd feladatai közé tartozik), a NAV pedig küld nekünk egy határozatot, amiben szerepel a vagyonszerzési illeték fizetésének a határideje. A vagyonszerzési illeték fizetése gyakran hónapokig is elhúzódhat, mivel, nem elhanyagolható összegről van szó, aminek az előteremtése a vevők számára sokszor nehézséget okoz.

Mennyi a vagyonszerzési illeték idén? Vagyonszerzési illeték 2021 kalkulátor

1. Vagyonszerzési illeték autó vásárlásakor

A vagyonszerzési illeték autó esetében a jármű teljesítményétől és korától függ: egy új autóra tehát magasabb illetéket fizetünk, mint egy öregebb, használt gépjárműre, aminek az értéke folyamatosan csökken. A minimális vagyonszerzési illeték autó esetében körülbelül 20.000 Ft. 

Kivétel az illetéktörvény alól a hibridek és az elektromos autók esete. Gépjármű vagyonszerzési illeték mentesség vonatkozik elektromos autók vásárlására, a hibrideknél viszont van illeték, mert az elektromos mellett üzemanyaggal működő motor is található bennük. Ha pótkocsivásárlásról van szó, nem a teljesítmény, hanem a tömeg határozza meg a vagyonszerzési illeték mértékét. A vagyonszerzési illeték megfizetése mellett további költségekkel is számolnunk kell: ezek az eredetiségvizsgálat, a kötelező biztosítás megkötése és az első részlet befizetése, az új törzskönyv és az új forgalmi engedély kiváltása.

2. Ingatlan vagyonszerzési illeték 2021

A vagyonszerzési illeték ingatlan vásárlás esetén alapesetben a vételár 4%-a, de többféle illetékkedvezményben is részesülhetünk. Ezzel az összeggel mindig számoljunk, ha bármilyen ingatlant, akár egy garázst vagy egy aprócska zárttelket szeretnénk vásárolni. Az ingatlan vagyonszerzési illeték kalkulátor segítségével könnyen kiszámolhatjuk, hogy mennyi lesz a vagyonszerzési illeték többletköltsége például egy ház vásárlása esetén.

Ha egy 35.000.000 Ft értékű családi házat szeretnénk vásárolni és tudjuk, hogy 4% az ingatlan vagyonszerzési illeték. A számítás a következő: 35.000.000 X 1,04 = 36.400.000 Ft, vagyis az illeték megfizetésével + 1.400.000 Ft többletköltséggel kell számolnunk!

Kivételes esetek, amik az ingatlan vagyonszerzési illeték mértékét befolyásolják

  • Ha az utóbbi 3 évben eladtuk ingatlanunkat és most újat szeretnénk vásárolni, akkor a két ingatlan árának különbsége után számolják ki a vagyonszerzési illetéket.
  • Fiatalok illetékkedvezménye: azok a vásárlók, akik 35 év alattiak és első lakásukat szeretnék megvásárolni, 15.000.000 Ft összérték alatti összegnél 50%-os illetékkedvezményben részesülnek, vagyis a 4%-os ingatlan vagyonszerzési illeték 2%-ra csökken.
  • Újépítésű lakás esetén 15.000.000 Ft-ig nincs illeték, ha magasabb összegről van szó, a 4% illeték a 15.000.000 Ft fölötti többletre vonatkozik, maximum 30.000.000 Ft értékű ingatlanig (más esetben nem jár az illetékkedvezmény). Ez a kedvezmény a lakóépület bővítésére, átépítésére és a nem lakóház jellegű ingatlanok átalakítására is értelmezendő.
  • Igényelhető a NAV-tól részletfizetés és indokolt esetben az illeték mérséklése is.

Nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni, ha:

  • Olyan telket vásárolunk, amelyen 4 éven belül építkezni fogunk (a NAV ellenőrizheti a tevékenységünket, így, ha ebbe a kategóriába esünk, tartsuk a határidőket!).
  • Házastársak vagy közeli rokonok közötti vagyonátruházás történik, ez a házasság felbontásakor történő vagyonmegosztásra is igaz (az egyik fél kivásárolja részét a közös ingatlanból).
  • Állami/önkormányzati ingatlant vásárolunk.

Vagyonszerzési illeték 2021 CSOK-os ingatlanoknál

Idén januártól az állam újabb kedvezménnyel támogatja a családtámogatásokat igénybe vevő házaspárokat: mostantól a CSOK segítségével vásárolt ingatlanok mentesülnek a vagyonszerzési illeték kiszabása alól! A kedvezmény nem elhanyagolható, főleg, ha a fenti, 35.000.000 Ft értékű családi ház 1.400.000 Ft-os vagyonszerzési illetékét tekintjük példaként, három gyermek vállalása esetén.

Összegzés

A vagyonszerzési illeték egy olyan többletköltség, amellyel a legtöbb, nagyobb értékű vagyonátruházási helyzetben találkozunk (ingatlan vagyonszerzési illeték és gépjármű vagyonszerzési illeték). A vagyonszerzési illeték mértékét egyszerű számításokkal megállapíthatjuk, így felkészülten köthetünk üzletet, vehetünk részt ártárgyaláson. Autóvásárlás esetén is érdemes igénybe venni egy vagyonszerzési illeték kalkulátor segítségét, ugyanis több tényezővel is számolnunk kell, amelyek megnövelik a vásárlásra fordított összköltséget. Ingatlan adásvétel esetén érdemes kikérnünk szakember segítségét, hogy megállapíthassuk, kinek a nevére éri meg megvásárolni az ingatlan, milyen esetben mennyi a vagyonszerzési illeték, illetve hogyan befolyásolja a CSOK és más családtámogatási lehetőségek az illetékfizetést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem