15 °C Budapest

Mégis van remény a Szulejmán-rajongók számára

2014. október 5. 13:00

Dühösek és csalódottak a Szulejmán c. szappanopera rajongói: az RTL Klub hat hétig szünetelteti kedvenc sorozatukat. A csatorna lépése meglepően nagy tiltakozást váltott ki, volt itt kommentcunami, aláírásgyűjtés, sőt, kis híján tüntettek is a televízió székháza előtt.

Van azonban egy jó hírünk: nem kell szomorkodniuk a Szulejmánosoknak! Lesz ugyanis 6X1 szabad órájuk arra, hogy átgondolják pénzügyeiket, megnézzék, hol tudnak többet-kevesebbet spórolni, vagy hogyan tudják okosan befektetni pénzüket.

A Pénzcentrum most ehhez ad hat tippet!

Hürrem szultána helyett nyugdíj-előtakarékosság, Sümbül aga helyett bankszámla, Rüsztem pasa helyett kockásfüzet!

1. Készíts családi költségvetést az év hátralevő hónapjaira!

Már három hónap sincs hátra karácsonyig, a következő hetek a legtöbb háztartásban elég húzósak lesznek. Most érdemes családi költségvetés készíteni! Vegyünk egy kockás papírt, vagy egy excel-táblát, mérjük fel, mennyi bevételünk és mennyi kiadásunk lehet az év hátralevő részében, gondoljuk át, mikor várható nagyobb kiadás (valószínűleg ez a karácsony, esetleg az őszi szünet lesz). Vezessük rendszeresen, havonta kiadásainkat, így észrevehetjük, hol "szökik a pénz" - és ne felejtsünk el spórolni a januárra sem!

2. Vajon a jó banknál, a jó számlacsomagot használod? Ellenőrizd le, és ha kell, ne félj váltani!

Egy óra elég arra, hogy átnézzük banki költségeinket, és - ha szükségesnek érezzük - keressünk olcsóbb számlacsomagot, bankkártyát. Akár több ezer forintot is spórolhatunk ezzel havonta. Figyeljünk arra, mennyi a számlavezetés, a netbank, a call center, vagy az sms-értesítő díja, de akár a bankunktól postai úton érkező rendszeres számlaértesítőket is lemondhatjuk.

3. Hogy állunk a nyugdíj-előtakarékossággal?

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy minél fiatalabb korban kezdjünk el takarékoskodni nyugdíjas éveinkre. Magyarországon három különböző nyugdíjcélú megtakarítást is támogat az állam, mind a három esetében 20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírásban részesülhetünk befizetéseink után. Emellett természetesen a megtakarítás maga is termel hozamokat, ami befizetések nélkül is hozzáadódik a megtakarításainkhoz. Egyébként mind a három konstrukciónak vannak előnyei és hátrányai.

Ez a három a

4. Nem túl magas a telefonszámlád? Mi a helyzet a kábeltévével? Elő a számlákkal!

Nézzük át kábeltévé, internet számláinkat: könnyen lehet, hogy túl sokat fizetünk ezekért a szolgáltatásokért. Ha nem köt minket a hűségidő, ne féljünk a szolgáltatóváltástól, hiszen jó eséllyel találunk a piacon havi 1-2 ezer forinttal olcsóbb csomagot is, akár gyorsabb nettel, vagy több HD-csatornával. Azt is érdemes átgondolni, szükségünk van-e 50-60 csatornára.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legnagyobb hazai mobilszolgáltatók az elmúlt hónapokban új csomagokat, tarifákat vezettek be: 10 ezer forint körüli összegért már korlátlan beszélgetést, sms-ezést kapunk. Nézzük át számláinkat, és ha kell, váltsunk szolgáltatót (a számunkat úgyis vihetjük magunkkal). Használjuk az internetes ingyenes beszélgetésre alkalmas szolgáltatásokat, mint a Skype, vagy a Viber. Hasznos lehet megfontolni azt is, szükségünk van-e vezetékes telefonra. Ha a család csak keveset használja, inkább mobilon tartja a kapcsolatot, könnyen lehet, hogy nem érdemes a vezetékes telefon havidíját is fizetnünk.

5. Nézd át biztosításaidat - ezzel spórolhatsz is

Időről-időre érdemes a biztosításokkal is foglalkozni. Könnyen lehet, hogy - például az online kalkulátorok segítségével - jóval kedvezőbb árú lakásbiztosítást, életbiztosítást is találhatunk a jelenleginél. Apropó, lakásbiztosítás: ha az ingóságok értékét érintő változás történik, például egy nagyobb értékű vagyontárggyal gazdagodik a tulajdonos, vagy - az ingatlant illetően - bővítést végzett, akkor a biztosítási védelem mindenképpen felülvizsgálatra szorul.

6. Devizahiteles vagy? Lakás vagy autó? Számold ki, mennyit kaphatsz vissza a bankodtól!

Sokan, sokat kaphatnak vissza bankjuktól - legyen szó lakáshitelről vagy autóhitelről. Érdemes számolgatni picit, mutatjuk, hogyan:

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem