7 °C Budapest

Ez keményebb lesz, mint a 2008-as krach: brutális válságot jósolnak londoni elemzők

MTI
2020. április 2. 18:03

A londoni elemzői közösség legfrissebb előrejelzései szerint most már bizonyosra vehető, hogy az új koronavírus okozta járvány a 2008-2009-es globális pénzügyi válságnál mélyebb recesszióba sodorja idén a világgazdaságot.

A Bank of America pénzügyi szolgáltató csoport kutatási részlege (BofA Global Research) csütörtökön Londonban bemutatott új, régiókra lebontott előrejelzési csokrában közölte: az általa eddig várt 0,3 százalékos növekedésről meredek negatív korrekcióval 2,7 százalékos visszaesésre módosította a világgazdaság idei egész évi teljesítményére szóló prognózisát. A ház londoni elemzői szerint ez számottevően rosszabb eredmény lenne a több mint egy évtizeddel ezelőtti globális válságot kísérő recessziónál, és ennek fő oka az, hogy sok országban a döntéshozók és a lakosság sem vonta le azt a tanulságot a Kínában történtekből, hogy a járvány leghatékonyabb ellenszere a szigorú kijárási korlátozások gyors elrendelése.

Az ázsiai országok megmutatták a világnak, hogy miként kell hatékonyan reagálni a Covid-19-járványra. Dél-Korea példája arra vall, hogy hatékony egészségügyi rendszerrel, bőséges számú szűréssel, agresszív karantén-intézkedésekkel és átláthatósággal lassítani lehet a vírus terjedését úgy, hogy közben a gazdaságot nyitva lehet tartani. Az agresszív kínai kijárási korlátozások azt bizonyították, hogy még olyan országok is sikeresen lefelé hajlíthatják az esetszámok görbéjét, amelyekben egyébként kevéssé hatékony az egészségügy - hangsúlyozzák a Bank of America elemzői.

Csütörtöki előrejelzési csokrában ugyanakkor a cég a kínai hazai össztermék (GDP) idei egész éves növekedésére szóló becslését is rontotta: az általa eddig várt 1,5 százalék helyett most már alig 1,2 százalékos növekedést vár a kínai gazdaságban 2020-ban. A BofA Global Research várakozása szerint a kínai GDP-érték az idei első negyedévben 6,5 százalékkal zuhant, a második negyedévben 6 százalékkal esik éves összevetésben.

A cég az euróövezetben súlyos, 7,6 százalékos GDP-zuhanást vár 2020-ra az általa eddig valószínűsített 1,7 százalékos visszaesés helyett, jövőre viszont az idei mély recesszió bázisán 8,3 százalékos növekedéssel számol.

A Bank of America londoni elemzőinek modellje szerint az euróövezet hazai összterméke az év egészére kivetített számítási módszerrel mérve 15 százalékhoz közeli mértékben zuhanhatott az első negyedévben, és ugyanezzel a módszerrel számolva várhatóan 50 százalékkal esik a második negyedévben. A negyedéves ütemet éves szintre kivetítő számítási módszer azt mutatja, hogy mennyivel esne a GDP-érték éves összevetésben, ha a negyedévi zuhanás mértéke az egész évre jellemző lenne.

A BofA Global Research londoni elemzői arra hívják fel a figyelmet, hogy az általuk 2021-re várt jelentős növekedés megtévesztő lehet, hiszen ez a prognózis nagyon alacsony bázisra alapul. A cég 2021 negyedik negyedévére is még 2 százalékkal alacsonyabb euróövezeti GDP-értéket vár a Covid-19 okozta sokk előtti előrejelzésénél, és hangsúlyozza, hogy az addig eltelő időszak halmozott GDP-vesztesége megközelítheti a 6 százalékot a korábbi prognózishoz mérve.

A BofA Global Research elemzői szerint a járvány sokkját a közép-európai EU-gazdaságok sem kerülhetik el. A ház csütörtöki előrejelzésében Magyarországon 4 százalékos, Lengyelországban 4,5 százalékos, Csehországban 6,7 százalékos, Romániában 7 százalékos GDP-visszaesést valószínűsít 2020 egészére. Jövőre ugyanakkor 4,6, 5, 7,1, illetve 6 százalékos növekedési ütemek szerepelnek ugyanezekre a gazdaságokra a cég prognózisában.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ egyik legnagyobb gazdaságelemző műhelye friss előrejelzésében közölte: várakozása szerint a világ húsz legnagyobb gazdasági erőcentruma alkotta csoport (G20) tagjai kevés kivétellel recesszióban töltik az idei év egészét az új koronavírus okozta járvány átszűrődő aktivitási hatásai miatt. A ház modellszámításai szerint a világgazdaság egészére vetített hazai össztermék 2,2 százalékkal csökken 2020-ban a ház által a járvány előtt jósolt 2,3 százalékos növekedés helyett.

Az EIU londoni elemzői szerint a G20-csoporton belül a legnagyobb ütés várhatóan az euróövezetet éri: a cég a valutaunióban átlagosan 5,9 százalékos GDP-zuhanást vár 2020 egészére.

A tanulmány Olaszországban 7, Németországban 6,8, Franciaországban 5 százalékos gazdasági visszaesést valószínűsít az idén.
Németország hatalmas feldolgozószektora erőteljesen exportorientált, így a német gazdaságot egyszerre sújtja a beszállítói hálózatokban kialakult felfordulás és a gyenge globális kereslet. Ennek következtében a német gazdaság fellendülése a többi euróövezeti országban várható ütemnél sokkal lassabb lesz az idei év második felében - jósolják az EIU elemzői.

A ház várakozása szerint az amerikai hazai össztermék 2,8 százalékkal csökken az idén. Az EIU előrejelzése szerint az amerikai gazdaságon várhatóan az sem segít, hogy a nyersolaj-kitermelés csökkentéséről szóló orosz-szaúdi megállapodás összeomlása nyomán zuhanásnak indultak az olajárak, mivel ez is hozzájárul az amerikai ipari beruházások meredek zuhanásához, mindenekelőtt az energiaiparban.

A cég prognózisa a kínai gazdaságban mindössze 1 százalékos növekedést valószínűsít 2020 egészére a járvány előtt várt 5,9 százalékos GDP-bővülés helyett. Az EIU elemzői hangsúlyozzák: az új előrejelzés is azt feltételezi, hogy a koronavírus okozta járvány nem lángol fel ismét Kínában. Kiemelik ugyanakkor azt is, hogy a kínai gazdaság rendszerint az adott naptári év második felében állítja elő az egész éves hazai össztermék zömét, és ez is hozzájárul majd a növekedés élénküléséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 09:54
Újból leadják a focis sorozat első évadát az RTL-en, majd hetente érkeznek az új évad részei is.
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem