2020. november 25. szerda Katalin

Érthetetlen hibát vét több millió magyar: miért mondanak le tízezrekről?


Alig fizet a bank kamatot a betétekre, és ez nem változott 2019 októberében sem. Hiába kötjük le akár egy évnél hosszabb időre a pénzünket, akkor sem kapunk érte átlagosan 1 százaléknál nagyobb kamatot. Mégis rengeteg magyar van, aki emellett dönt - több mint 9000 ezer milliárd forint áll bankbetétekben. Az alacsony betéti kamatoknak azonban előnye is van, hiszen ezzel együtt a hitelek kamatai is alacsonyak.

Nagyon nincs egyszerű dolga a befektetést kereső lakosságnak, mert biztonságos befektetéssel magas hozamot elérni ma, az alacsony kamatkörnyezetben eléggé nehézkes. Az állampapír ugyan erre jó megoldást kínál, de ha valaki nem csak egyféle papírban gondolkodna, akkor már főhet a feje. A befektetési alapokkal magasabb hozamokat is el lehet érni, de bukni is lehet, tőzsdézésre pedig egyelőre kevesen adják a fejüket.

De mi a helyet a bankbetétekkel? Ha csak a kamatokat nézzük, akkor azt lehet mondani, hogy ez a befektetési fajta meglehetősen versenyképtelen. Az MNB friss adatsora szerint 2019 októberében évi 0,21 százalék kamatot kapott a pénzére az, aki éven belüli lekötést választott. Aki már belement egy éven túli lekötésbe, az némileg magasabb kamatot, 0,73 százalékot realizálhatott. A látra szóló és folyószámla-betétek emellett 0,02 százalékot fizettek, ami szinte a semmivel egyenértékű.

De ilyen alacsony kamatok mellett ki dönt egyáltalán úgy, hogy a banknak adja a pénzét? Nagyon is sokan, több mint 9000 milliárd forint áll ugyanis lakossági bankbetétekben - igaz, ezek döntő része látra szóló és folyószámlabetét.

Utóbbiból - ahogy az a fenti ábrán is látszik - 6834 milliárd forint állt a számlákon, ami jelentps növekedés az előző hónaphoz képest: akkor még 6680 volt csupán, tavaly ilyenkor pedig 6067. Az éven túli lekötések ugyanakkor ilyen mértékben nem változtak: 1026 milliárd volt tavaly, 1139 milliárd idén októberben. Csökkent viszont az éven belüli lekötések mértéke, 1532 milliárdról 1305 milliárdra. Nem hiába, azért az állampapírnak nagy elszívó ereje van, úgy látszik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS