18 °C Budapest
Nem várt dolog történt a magyarok hiteleivel: sokaknak fog fájni ez

Nem várt dolog történt a magyarok hiteleivel: sokaknak fog fájni ez

2019. december 4. 11:05

Hónap telik el hónap után, és a magyarok étvágya a személyi hitelek iránt egyszerűen nem tud kielégülni. A szokatlanul enyhe október sem zavarta meg őket abban, hogy sorban álljanak a bankokban egy kis ropogós személyi hitelért: 48 milliárd fogyott belőle, ami sokkal több, mint egy évvel ezelőtt. Az átlagos kamatok terén ugyanakkor - meglepetésre - némi emelkedést látunk, ami azért szomorú, mert mi a két kattintással is találtunk négy-öt olyan személyi kölcsönt, ami sokkal alacsonyabb kamattal vehető fel. A magyarok egyre tudatosabbak, de még mindig van hova fejlődni. Egy átlagos hitelösszeg ugyanis 1,5-2 millió forint, 4-5 év alatt pedig a visszafizetendők között százezer forintot is meghaladó különbség lehet. Érthetetlen, hogy miért nyúlnak tehát drága hitelhez az ügyfelek, miközben a kamatok történelmi mélységben vannak.

Némi növekedést tapasztalhatunk a személyi hitelek átlagos kamatánál 2019 októberében a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint, ami azért szomorú, mert az elmúlt két hónapban már csökkenés volt tapasztalható. Az átlagos kamatszint így 13,02 százalék volt - úgy látszik, hogy ezt a szintet a személyi hitelek egyelőre nem tudják alulmúlni. Fontos kiemelni, hogy ez az adat azt méri, hogy átlagosan mekkora kamattal vették fel a magyarok a személyi hiteleket 2019. októberében, nem pedig azt, hogy a piaci termékeknek mennyi volt az átlagos kamata.

A fenti ábrán látszik, hogy február óta megragadtunk a 13 százalék körüli szinten, bár a tavalyi év végéhez képest azért látunk némi csökkenést. Ez legalább pozitív tendencia. Ha pedig megnézünk egy tízéves adatsort, akkor bizony már jelentős csökkenést láthatunk. Azt is fontos megjegyeznünk, hogy ez nem THM, hanem a kamat, az átlagos THM tehát ennél valamivel magasabb (13,55 százalék volt októberben).

Olcsó személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Nem örömteli azonban még így sem az adatsor, ha vetünk egy pillantást, hogy mennyivel olcsóbbak egyes piaci személyi hitelek. A CIB hitele például 8,17 százalékkal vehető fel, a Raiffesené 8,97 százalékkal. A Takarék 9,46 százalékkal hirdet, az MKB 9,52-vel - ezek mind lehúzzák az átlagot. A Budapest Bank 12,8 százalékos THM-e már még mindig átlag alatti, a K&H-é 13,76 százalékkal azonban mér enyhén felfelé mozdítja a számot. A Cetelem, Erste és OTP pedig már felfelé viszi a számot.

A késő tavaszi hónapokban még mi is azt fejtegettük, hogy mennyire veti vissza a babaváró megjelenése a személyi hitelezést. A válasz ma már egyértelmű: semennyire. A személyi hitelek iránti kereslet, bár előző hónaphoz képest némi visszaesést látunk.

Idén októberben 48 milliárd forint személyi hitelt vettek fel a magyarok, tavaly ez 40 milliárd volt. Az év végén azonban hagyományosan visszaesik a kereslet a személyi hitelek iránt, így kíváncsian várjuk a novemberi és decemberi adatokat.

Olcsó személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18