24 °C Budapest
Stock market or forex trading graph in graphic concept suitable for financial investment

Brutális összeomlás: mégis, mi a franc történt ma az OTP és a MOL részvények árfolyamával?

2024. május 24. 20:58

Az elmúlt hónapok trendjére rácáfolva, jelentőset esett az OTP és a MOL árfolyama 2024 május 24-én. A befektetők azonban megnyugodhatnak, ez ugyanis egy technikai jelenség következménye.

Nagyot nézhettek azok a kisbefektetők, akik ma rápillantottak az OTP részvény, illetve a MOL részvények árfolyamára. A két magyar blue chip árfolyama ugyanis brutálisat esett a tegnapi záróértékhez képest (a BUX amúgy pluszban zárt), ami igencsak meglepő az elmúlt hónapok felfelé ívelő árfolyam-trendje fényében. Az OTP árfolyama a tegnapi 18010 forintos záróértékhez képest ma 17670 forinton zárt; míg a MOL részvények árfolyama a tegnapi 3044 forintról 2800-ra zuhant. De mégis, mi történhetett - teheti fel a kérdést a kevésbé szakavatott kisbefektető.

Nos, kétségtelen, hogy a hazai blue chipek árfolyama ma többségében esett, ugyanakkor ez egy technikai jelenség, ami annak tudható be, hogy ma volt az osztalékvágás az OTP-nél és a MOL-nál is. Noha az OTP árfolyama 1,9 százalékos mínuszban zárt, míg a MOL árfolyama 8 százalékot esett az előző napi záróárfolyamához viszonyítva, ugyanakkor, ha korrigálnánk az osztalék mértékével az OTP és a MOL árfolyamát, akkor előbbi 1,1 százalékos pluszban, utóbbi pedig "mindössze" 0,9 százalékos mínuszban zárta volna a napot a BÉT-en.

Mekkora mértékben esik az árfolyam az osztalékvágás után?

A tankönyvi példák szerint a részvények árfolyamának az osztalék szelvény levágása után az osztalék nagyságával kell esnie. A gyakorlatban azonban - főként a részvény kedvező megítélése és/vagy jó piaci hangulat esetén - ennél kisebb mértékű árfolyam csökkenés is be szokott következni.

Mindazonáltal ezen "extra" árfolyam nyereségnek a mértéke nem szokott túl nagy lenni, általában azonban a tranzakciós költségek fedezésére elegendő. Mindezt figyelembe véve az OTP estében ma jól látszik, hogy erősebb lehet a befektetők bizalma, míg a MOL árfolyam 8 százalékos esése jelenleg gyengébb hűséget takarhat. Ugyanakkor, ha azt vesszük, hogy az OTP esetében 2,9%, míg a MOL esettében 8,2% osztalékra számíthatnak a befektetők, akkor az osztalékvágás utáni árfolyam teljesen papírformának tűnik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 17. 17:22
Az ARC idei témája: CSALÁD? A közérzeti plakátkiállítás helyszíne várhatóan ismét az újbudai Bikás p...
Bankmonitor  |  2024. június 17. 08:56
Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban....
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm