Budapest, 2023. október 17.Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója elõadást tart a Portfolio Budapest Economic Forum 2023 rendezvényen a Hotel Marriott Budapest szállodában 2023. október 17-én.MTI/Kovács Tamás

Pénzeső a Molnál: bődületes osztalékot fizet ki a vállalat

2024. április 25. 15:31

Ma tartotta közgyűlését a Mol, az eseményt Hernádi Zsolt, a vállalat elnök-vezérigazgatója nyitotta meg. A Mol-vezér a fokozódó geopolitikai konfliktusokról és Európa kilátásairól beszélt, de szóba került Magyarország és a régió versenyképessége és a zöld átmenet is - írja a Portfolio. A közgyűlésen a részvényesek többek között az osztalék-kifizetésről is szavaztak.

A fokozódó geopolitikai konfliktusok kapcsán Hernádi Zsolt elmondta, hogy a tavalyi év sem a normalizálódásról szólt, az orosz-ukrán háború egy folyamatos veszély a konfliktus közelsége miatt és azért is, mert alapvető ellátásbiztonsági kérdést jelent, a Barátság-kőolajvezetékkel kapcsolatos kockázatok miatt. A Közel-Keleten is olyan eszkalációk történtek, amiket sok ideje nem tapasztalhattunk, a legfrissebb ezek közül az izraeli-iráni konfliktus.

Az európai helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy a szankciós politikában nem volt enyhülés a kontinensen, és bár a leválás az orosz energiaforrásokról többnyire már sikerült, de ez együtt járt a drágább energiaforrásokkal, ez pedig egyértelműen gyengíti az európai ipar versenyképességét. A zöldítéssel kapcsolatos szabályozások eközben szigorodnak és a vonatkozó beruházások megtérülése is kedvezőtlenebb, ez is hozzájárul a kontinens versenyhátrányához.

Az európai ipar folyamatosan épül le, (...) ha ezen az úton haladunk tovább, akkor valósággá válhat Európa szén-dioxid-semlegessé tétele, de ennek az lesz az ára, hogy megszűnik az európai ipar.

A vezető szerint versenyképes ipar nélkül Európa versenyképtelen, Kelet-Közép-Európa pedig e tekintetben számos lehetőséggel rendelkezik, ezek kiaknázása azonban csak részben múlik a társaságon - azon is múlnak a kilátások, hogy a kormányzatok el tudják-e fogadni, hogy a verseny egy kedvező tényező, amit támogatni egy jövőbe mutató cél.

A régióval és Magyarország versenyképességével kapcsolatban elmondta, hogy a nemzeti költségvetések nyomás alatt vannak, a megnövekedett energiaköltségek finanszírozása érekében a 2022-ben bevezetett különadók és egyéb piactorzító intézkedések a mai napig érvényben vannak, ezekből adódóan a Mol Csoport 2022-23-ban összesen 3,1 milliárd dollárt fizetett ki extra elvonásként az államkasszákba.

Ezt a konkrét fejleményt nem említve, hanem általánosan az állami beavatkozások tekintetében a vezető elmondta, hogy ezek jelentős mértékben befolyásolhatják a társaság terveinek megvalósíthatóságát. Szerinte fontos tisztában lenni azzal, hogy egy versenyképes Mol egy versenyképes Magyarországot, és egyben egy versenyképes régiót is jelent.

Március közepén a Mol közzétette frissített, hosszú távú stratégiáját, mellyel a vállalat célja, hogy 2050-re elérje a karbonsemleges működést. Ezzel kapcsolatban Hernádi kiemelte, hogy a zöld átállást úgy kell megvalósítani, hogy az ne veszélyeztesse a társaság energiaellátásban nélkülözhetetlen működését. A zöld átmenettel kapcsolatos törekvések fontos elemeként a Mol csoport nemrég átadta a régió legnagyobb kapacitású zöld hidrogén üzemét, ezen felül a társaság végzi Magyarországon a hulladékkezelést is (MOHU) - ez a tevékenység még nem járul hozzá a vállalat pénzügyi eredményéhez, de néhány éven belül, a szinergia-hatásoknak köszönhetően ez a helyzet változni fog, mondta el Molnár József, a társaság vezérigazgatója.

Jelentős osztalékot fizet ki a Mol

Az elnök-vezérigazgató nyitóbeszédét követően a közgyűlésen jelenlévő részvényesek többek között az osztalék-kifizetésről is szavaztak, ennek eredményeként

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

közel 198 milliárd forint osztalékot fog kifizetni a tavalyi év eredménye után a részvényeseknek a Mol

(egész pontosan 197 958 824 000 forintról van szó). Maga az osztaléktömeg egyébként alacsonyabb, mint az elmúlt két év osztaléka, de így is kiemelkedőnek mondható. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke a tavalyi szinttel megegyezően 150 forinton alakul, ezen túlmenően további, 100 forint körüli rendkívüli osztalékot fizet az olajcég részvényenként. Ez a jelenlegi részvényárfolyamon számolva 8,3 százalékos osztalékhozamnak felel meg.

Az elmúlt üzleti évek átlagos osztaléktömegéhez képest jóval magasabb osztalékot fizet ki a Mol, a 2021-es és 2022-es kifizetésnél azonban alacsonyabb összegről van szó.

Hogy kinek jut ebből a közel 198 milliárd forintból, ahhoz érdemes megnézni a vállalat tulajdonosi szerkezetét. Mint látható, a részvények több mint fele tartozik a közkézhányadba, emellett a vállalat munkavállalói részvénytulajdonosi programja 8 százalékos tulajdoni aránnyal szerepel, az OTP is nagy részvényesként van jelen a vállatban, míg a maradék több, mint 30 százalékos tulajdonrész különféle alapítványok kezében van.

A vállalat nagytulajdonosai között tehát három alapítványt láthatunk, ők együttesen a tavalyi év után 60,4 milliárd forintot kapnak az osztalékból, de az OTP-nél is közel 10,4 milliárd forint landol, a Mol-munkavállalók számára több mint 15,7 milliárd forint lett az osztalék, az intézményi befektetőknek és a kisrészvényeseknek pedig közel 112 milliárd forint jut.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem