14 °C Budapest
3d abstract architecture bank, finance

Gigavásárlásra készül az OTP: ezt az európai bankot szemelhette ki Csányi Sándor

2024. április 30. 10:12

Csányi Sándor a következő feladványt adta: az OTP olyan bankot venne, amelyik a csoport történetének legnagyobb felvásárlása lehet, a kiszemelt pénzintézet az Európai Unióban van, három országban van jelen, ahol fejlett a digitalizáció. Mutatunk egy olyan bankot, ami minden kritériumnak megfelel - írja a Portfolio. 

Izgalmas feladványt adott az OTP a piaci szereplőknek. A múlt hét pénteki közgyűlésen Csányi Sándor feltette azt a kérdést, hogy ha közel ezermilliárd forint a bankcsoport profitja, akkor miért fizet „csak” 150 milliárd forint osztalékot, erre pedig az egyik válasza az volt, hogy azért, mert történetének legnagyobb akvizíciójára készül.

A közgyűlést követő sajtótájékoztatón aztán azt is elárulta a bakvezér, hogy az Európai Unióban vennének bankot, olyan országban, ahol az OTP nincs jelen, a Portfolio kérdéseire pedig olyan válaszok érkeztek a bankvezértől, ami alapján egymás után lehetett kizárni a lengyelországi, nyugat-európai, dél-európai célpontokat.

Tegnap az InfoRádióban aztán újabb információt osztott meg Csányi Sándor, a kiszemelt bank nem is egy, hanem valójában három országban van jelen, olyan országokban, ahol nagyon fejlett a digitalizáció és nagyon fejlett a bankrendszer. Ez egy viszonylag nagy bank, tette hozzá a bankvezér.

  • Vagyis a kiszemelt banknak a következő kritériumoknak kell megfelelnie:
  • európai uniós bank
  • olyan országban, ahol az OTP nincs jelen
  • az OTP eddigi legnagyobb felvásárlása lenne (az eddigi legnagyobb megvett bank a Nova KBM volt, könyv szerinti értéke közel 380 milliárd forint)
  • három országban van jelen, ahol fejlett a digitalizáció és persze: eladó.

Az információ, hogy három országban van jelen, kifejezetten fontos, hiszen kisebb országokban a bankrendszer mérete is jellemzően kicsi, így ott, ha értelmezhető árazás mellett vásárolna az OTP, akkor az nehezen lehetne az OTP történetének legnagyobb vásárlása.

A kritériumoknak pont megfelel egy olyan pénzintézet, amely eladósorba került, ez pedig a Luminor Bank. 

A három országban, Észtországban, Lettországban és Litvániában jelenlévő pénzintézetet a vezető független bank a Baltikumban és a harmadik legnagyobb pénzügyi szolgáltató a régióban, 15 százalékos piaci részesedéssel a hitelezésben. Közel 2 500 alkalmazottat foglalkoztat a pénzintézet, fiókjain keresztül közel 900 ezer ügyfelet szolgálnak ki. Két svéd bankkal, a Swedbankkal és a SEB-bel versenyez a Luminor, amelyek az egész régióban tevékenykednek, valamint egy kisebb méretű, helyi bankkal, az LHV Pankkal.

Fun fact: a Luminor vezérigazgatója, az a Peter Bosek, aki idén június végén távozik a banktól, és az Erste vezérigazgatója lesz (a felügyelőbizottság tagja Anreas Treichl, aki 2019-ig, közel 23 éven keresztül az Erste vezérigazgatója volt). A Luminornak jelenleg pénzügyi befektetői vannak, tulajdonosa egy konzorcium, amelyben a Blackstone (80,05%) és a DNB Bank (19,95%) által kezelt magántőkealapok vannak benne.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy idén januári információ alapján a Luminort a pénzügyi befektető és nagytulajdonos Blackrock értékesítené, a Bloomberg információi szerint a könyv szerinti érték 1,2-szeresén. A baltikumi bankcsoport könyv szerinti értéke tavaly év végén 1,78 milliárd euró volt, vagyis a vételár (1,2x 1,78) 2,14 milliárd euró, jelenlegi árfolyamon közel 837 milliárd forint lehet, ezzel pedig bőven az eddigi legnagyobb felvásárlása lehet az OTP-nek.

A Luminor első ránézésre jól menedzselt, hatékony és tőkeerős banknak tűnik, saját tőke arányos megtérülése tavaly 11,6 százalék volt (OTP Csoport 27,2%), CET1 rátája 24,1 százalék (OTP Csoport 16,6%). A pénzügyi csoporthoz nem csak bankok, de lízingcégek, nyugdíjalapok is tartoznak. A három ország közül, ahol a baltikumi bank jelen van, egyértelműen a litván operáció a legnagyobb.

A Luminor alaposan megdobná az OTP bankcsoport számait, a baltikumi bank mérlegfőösszege 15,5 milliárd euró, vagyis 6 057 milliárd forint, közel akkora, mint az OTP legnagyobb leánybankjai, a bolgár (6457 milliárd forint) és a szlovén (5 893). A csoport mérlegfőösszegét (39 609 milliárd forint) 15 százalékkal növelné a Luminor. Bruttó hitelállománya 10,6 milliárd euró, vagyis közel 4145 milliárd forint, ez 18 százalékkal növelné az OTP Csoport hitelállományát (22 466 milliárd forint), betétállománya 11,3 milliárd euró, vagyis közel 4 413 milliárd forint, ezzel együtt 15 százalékkal lenne nagyobb a magyar bankcsoport.

A Luminor profitja tavaly 194,5 millió euró, vagyis mostani árfolyamon 76 milliárd forint volt, az közel 8 százalékot tett volna hozzá az OTP Csoport 990 milliárd forintos adózott eredményéhez.  Azt már csak mi tesszük hozzá a témához, hogy ha beigazolódnak az elemzői várakozások, és az OTP Csoport a következő években 900+ milliárd forintnyi profitot termel, akkor akár minden évben beleférhetne egy nagyobb felvásárlás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 16. 17:49
A Media1-nek eljuttatott írásos ítélet szerint a Pécsi Törvényszéken is pert vesztett Orbán Viktor,...
Holdblog  |  2024. május 16. 09:03
Ha bekövetkezik egy világgazdasági válság 5-6 éves távon, akkor a magyar gazdaság nem fog évi 1 száz...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 15. 20:27
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Bankmonitor  |  2024. május 15. 16:25
Megszelídült az infláció, ami értelemszerűen fájó hatással van a Prémium Magyar Állampapírok várható...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm