6 °C Budapest
2023 slágerbefektetése, vagy csak szemfényvesztés? Itt az igazság az újfajta állampapírról

2023 slágerbefektetése, vagy csak szemfényvesztés? Itt az igazság az újfajta állampapírról

2023. január 25. 13:01

A 2022 végi drasztikus változások után a múlt héten ismét új termék értékesítése kezdődött meg az állampapírok piacán. Az infláció által sújtott hozamok ellenére pedig az Államadósság Kezelő Központ szerint továbbra is folyamatosan nő az érdeklődés az ilyen konstrukciók iránt. A Pénzcentrum most arra kereste a választ, mitől ilyen vonzóak még mindig ezek a kötvények. Összegyűjtöttük hát az Állampapír oldaláról, melyek a legkedvezőbb papírok és hogy azok pontosan milyen kondícióikkal elérhetőek.

Az elmúlt bő öt év jellemzően nem számított a kötvénybefektetések aranykorának. Az igen alacsony kamatkörnyezet miatt a komolyabb hozamokban gondolkozó befektetők nagyrészt ki is szálltak ebből a szegmensből. A magyar piacon azonban 2019-től nagy fordulat következett be a Magyar Állampapír Plusz  bevezetésével. Ez a konstrukció lakossági befektetők tömegeit vonzotta be a maga, a piaci hozamszintet akkoriban 3-4 százalékkal meghaladó kamataival. A MÁP+ kamatai persze ma már kevésbé vonzóak, ami számos kisbefektetőt tántoríthat el a kötvénypiacról. Ezt látva persze az Államadósság Kezelő Központ sem volt rest és új termékekkel próbálta visszaadni kötvények vonzerejét. Ilyen termék a Bónusz Magyar Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír. Vegyük hát sorra a jelenleg elérhető papírokat.

A MÁP+ már öreg csataló

Ahogy említettük, a 3 éve bevezetett Magyar Állampapír Plusz kezdetben hatalmas népszerűségnek örvendett, státuszát azonban egyik hónapról a másikra derékbe törte a durván elszálló infláció. Míg ugyanis kedvező inflációs környezetben az 5 év alatt elérhető fix. 4,95 százalékos hozam igen kecsegtető volt, mostanra ez az ajánlat komoly reálveszteséget jelent annak, aki ilyen papírba helyezné a pénzét. Nem meglepő tehát, hogy befektetők tömegei "mentették ki" a pénzüket a korábbi sláger-állampapírból. A MÁP+ népszerűségén ráadásul nem is próbáltak javítani, azt voltaképp magára hagyta az állam. A 2019 óta érvényben lévő lépcsőzetes kamatozás a következő:

  • az első félévben évi 3,50%
  • a második félévben évi 4,00%
  • a második évben 4,50%
  • a harmadik évben 5,00%
  • a negyedik évben 5,50%
  • az ötödik évben pedig 6,00% kamatot fizet.

A lejáratkor elérhető maximális hozam mértéke(egységesített értékpapír hozam mutató – EHM) pedig a már említett 4,95 százalék. Azaz ez az az éves hozam, amit elérhetünk, ha az ötödik év végéig tulajdonunkban marad a papír. Ha azonban korábban kiszállunk, ennél még alacsonyabb is lehet az összes (relatív) nyereségünk. Fontos tudni amúgy, hogy a feltételek nagyon barátiak. A kamatfordulókat követő 5 munkanapon belül 100 százalékos árfolyamon értékesíthetjük tovább a kötvényt a kincstárnak, az ezen kívül eső időszakban pedig 99,5 százalékos árfolyamon veszik azt vissza. Az ilyen papírok eladását fontolgatóknak nem árt tudni, hogy a Pénzügyminisztérium és az Államkincstár is tisztában van "elavultságukkal" és a 2022 végén bejelentett stratégiájuk részét képezi majd a fix kamatozású állampapírok kondícióinak megújítása. Idén tehát valószínűleg a MÁP+ kamatait is hozzáigazítják majd a megváltozott piaci környezethez.

Megszűnhet az egyéves állampapír

Az Egyéves Magyar Állampapír 1 éves futamidejű, fix kamatozású, 10.000,- Ft-os alapcímletű értékpapír. Jegyzés útján kerül forgalomba. Jegyezni névértéken, azaz 100%-os árfolyamon lehet. Az egyéves futamidő a jegyzés lezárását követő második munkanaptól kezdődik. Futamidő végén a kamat a tőkével együtt kerül az ügyfél számláján jóváírásra. Ennek kamata ugyan a múlt év végén emelkedett, még így is csupán évi 9 fix százalékot fizet, ami jelenleg kevesek számára lehet vonzó. Az ákk új állampapír-stratégiájával kapcsolatos kommunikáció alapján pedig joggal következtethetünk arra, hogy ez a konstrukció idén meg is szűnhet, teret adva a megváltozott piaci környezethez jobban idomuló, kedvező állampapíroknak.

A BMÁP lehet az egyik nagy visszatérő

A Bónusz Magyar Állampapír 3 éves futamidővel kibocsátásra kerülő, dematerializált, változó kamatozású állampapír, amelynek alapcímlete 1 forint. A kifizetendő kamat mértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze. Minden sorozat kamatbázisa megegyezik a kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamok, adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagával. Az adott sorozat e kamatbázis felett biztosít 1% kamatprémiumot. 

A BMÁP forgalomba hozatala 2019. június 1.-től hosszú ideig szünetelt, 2022. szeptember 29.-től azonban ismét elérhető. A 2022 utolsó negyedévében évi 11,32 százalék volt a kötvény kamata, a jelenlegi kamatperiódusban pedig már évi 14,60 százalék. A Bónusz Magyar Állampapír kamatai tehát látványos ütemben követik le a piaci hozamszinteket. Azoknak érheti meg tehát, akik arra számítanak, hogy utóbbiak tartósan magasan maradnak. Az inflációkövető Prémium Állampapír azonban a jelenlegi körülmények között biztosabb befektetés lehet.

Valódi reneszánszát élheti a Prémium Állampapír

Az életünket felforgató és a kötvények jó része utáni keresletet bedöntő horrorinfláció az egyik konstrukciónak még kedvezett is. Ilyen a korábban mérsékeltebb figyelmet kapó, Prémium Magyar Állampapír, ami egy dematerializált, inflációhoz kötött, változó kamatozású állampapír, s mint ilyen le tudta követni a piaci körülmények változását.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Népszerűségéről sokat elárul, hogy míg 2021 utolsó negyedévében még csak 2200 milliárd forinthoz közelítő állománnyal rendelkezett, tavaly novemberre ezt 4200 milliárdos állományával megduplázta. Mivel pedig az infláció tovább gyorsul, ez a rég látott nagyságú bővülés idén is folytatódhat.

Ráadásul a papírok kamatprémiumot is fizetnek, ami a 2027-es lejáratú papíroknál 0,75, a 2030-as lejáratúaknál pedig további 1,5 százalék. Nem mindegy azonban az sem, hogy végül mekkora lesz a magyar infláció 2023-ban - ha valóban csökken december végére, és egy számjegyű lesz, akkor valóban most lehet érdemes a jelenleg kapható állampapírokat megvenni, ráadásul az EU-s inflációt is érdemes követni.

Megéri az euró alapú papír?

Itt merül fel Prémium Euró Magyar Állampapír, ami a forintalapú termékhez hasonlóan változó kamatozású kötvény, ennek kamatbázisa azonban az eurózóna inflációjához igazodik. A kifizetendő kamat mértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze. A PEMÁP a kamatmegállapítást megelőző évi, átlagos éves euró zóna infláció, mint kamatbázis felett biztosít 0,25% kamatprémiumot. A jelenlegi (2022 június és 2023 augusztus közötti) kamatperiódusban csupán 2,85 százalékot fizet. Persze az eurózóna inflációja is igen magas (várhatóan 8,4 százalék körüli) lehet, tehát az állampapír kamatszintje is 8,6 százalékot meghaladó szintre emelkedhet. A magyar infláció azonban ennél jóval magasabb és a forint alapú állampapírok kamatfordulója is korábban van, mint a PEMÁP-é. Nem igen látunk tehát nyomós okot rá, hogy bárki is az euró alapú megoldást válassza a jelenlegi helyzetben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm