9 °C Budapest
Photo of a couple going through  financials problems

10 ijesztő jel, hogy anyagilag pokoli élet vár rád: erre figyelj nagyon már az első randin

2022. november 15. 19:04

Megtalálni a megfelelő partnert egy boldog párkapcsolathoz nem egyszerű: már az első randitól kezdve automatikusan figyeljük, hogyan viselkedik a leendő barát vagy barátnő, és milyen intő jelek utalhatnak arra, hogy a jövőben nem fog működni a dolog. Ráadásul ki ne hallott volna olyan rémtörténeteket, hogy valakit komolyan lehúzott pénzzel vagy akár átvert szíve választottja. A párkapcsolatokban az egyik legnehezebb téma az anyagiak, hiszen mindenkinek megvan a saját felfogása arról, mi a legjobb stratégia pénzügyileg. Most összegyűjtöttük, milyen jelekre kell figyelnünk az ismerkedés során, hogy elkerüljük az anyagi és érzelmi csődöt.

Sokak számára ismerős lehet a „red flag” kifejezés angolul, ami tükörfordításban vörös zászlót jelent, és arra használjuk, ha a randizás során a kiszemelt partnerről valami olyan dolog kerül ki, ami aggodalomra okot. A red flagek egyértelmű intő jelek arra, hogy ha az illető viselkedése alapján a kapcsolatból nem sülhet ki jó, úgyhogy jobb minél előbb továbblépnünk. Ráadásul a rossz párválasztásnak nem csak érzelmileg lehetnek negatív következményei: nagyon könnyen anyagilag is rosszul járhatunk, hiszen a jóindulatunkat kihasználva könnyen lehúzhat minket pénzzel vagy átverhet az, akit kedvelünk. Emiatt a párkeresés során fontos résen lenni azért is, nehogy anyagi pokolban találjuk magunkat az áhított boldog kapcsolat helyett. Összegyűjtöttük a HuffPost cikke alapján, mire figyeljünk nagyon a randizáskor, hogy ezt elkerüljük.

Pénzügyi egyetértés?

Az anyagiak jelentik az egyik legnagyobb konfliktusforrást a párkapcsolatokban, és ez egyike azoknak a témáknak, melyeket a legkevésbé vagyunk hajlandóak megvitatni a másikkal

 – írja le a pénzügyek helyét a kapcsolatokban Rachel Needle pszichológus. „Ez egy sor másik, mélyebb problémát hozhat a felszínre” – teszi hozzá a szakértő. Valóban több kutatás eredményei is rámutattak már, hogy a pénzügyi nézetkülönbségek vezető válási okok a hűtlenség és az összeférhetetlenség mellett.

„Emiatt már a kapcsolat elejétől kezdve érdemes figyelni, tapasztalunk-e aggasztó jeleket pénzügyi kérdésekben, hiszen ezzel rengeteg stressztől kímélhetjük meg magunkat a jövőben” – tanácsolja Needle. Persze nem kell minden esetben szakítanunk, ha ilyet tapasztalunk, de vannak olyan témák, melyeket kommunikálnunk kell a másik felé, illetve hatással lehetnek arra, együtt maradunk-e az illetővel. Az anyagiakkal kapcsolatos red flagek nagyon mások lehetnek különböző emberek és kapcsolatok esetében, de vannak olyan, amelyek gyakran fordulnak elő, és olyanok is, melyek komoly aggodalomra adnak okot.

Nem hajlandó róla beszélni

 „Talán a legfontosabb intő jel az, ha valaki egyáltalán nem hajlandó nyíltan beszélni a pénzügyeiről, vagy úgy viselkedik, mintha nyomoznánk ellene, ha rákérdezünk a témára” – írja le a problémát Nicole Carson pénzügyi tanácsadó. Érdemes megjegyezni, ha valaki nem hajlandó olyan fontos témákról beszélni, mint a hitelvállalás vagy a diákhitel visszafizetése. A pénzügyek elkerülhetetlenül szóba fognak jönni, ha közel kerülünk valakihez, és mindenképpen kell lennie egy bizonyos fokú nyitottságnak egy kapcsolatban, hogy meg tudjuk találni a közös nevezőt ezen a téren. Érdemes azt is megbeszélni, ki fizet egy randevún, és szerintünk mi az, amire érdemes költeni, vagy min szoktunk inkább spórolni.

Teljesen normális egy párkapcsolatban felhozni, hogy milyen anyagi helyzetben van a másik ember, illetve milyen pénzügyi céljai vannak a jövőre nézve

– mondja Liz Higgins párterapeuta. Persze nem kell már az első randin a pénzről beszélni, de ha úgy érezzük, kezd komolyodni a kapcsolatunk, akkor ne hezitáljunk felhozni a témát. Ha pedig teljes elzárkózás erre a válasz, akkor az mindenképpen intő jel.

A pénzzel próbál manipulálni

Komoly aggodalomra ad okot, ha valaki a pénzügyeken keresztül akarja kontrollálni az életünket

– figyelmeztet Damona Hoffman tanácsadó. „Ha egy potenciális partner számonkéri, mire költöttük a saját pénzünket, vagy azt, hogy ő mennyi pénzt költött ránk, akkor az óriási probléma” – figyelmeztet a szakértő. Óvakodjunk mindenkitől, aki arra utazik, hogy mindent velünk fizettet ki, vagy komoly pénzösszegeket akar kölcsönkérni. Ha drága ajándékokat vagy utazásokat kér tőlünk az illető, akkor pedig ideje leülni, és tiszta vizet önteni a pohárba azzal kapcsolatban, kinek mire telik a pénzéből.

Szégyenérzetet kelt bennünk

Ha barátunk vagy barátnőnk szégyenérzetet kelt bennünk a saját anyagi helyzetünk miatt, az szintén nagyon rossz jel

– emeli ki Carlson. Az anyagiaknak a szégyentől teljesen mentes témának kell lennie egy jól működő kapcsolatban. Ha valaki olyannal vagyunk együtt, aki szerint nem vagyunk elegek amiatt, amennyit keresünk, akkor jobb minél előb szakítani az ilyen emberrel. Ideális esetben a párunk támogat és bátorít minket az anyagi céljaink elérésében még akkor is, ha az esetleg nem jön össze.

Szórja a pénzt

„Szintén nem jelent jót, ha valaki látványosan szórja a pénzt, mintha azzal próbálna lenyűgözni másokat, milyen drága dolgokra telik neki” – mondja Tatiana Tsoir pénzügyi tanácsadó. „Néha valóban arról van szó, hogy gazdag az illető, de legtöbbször ez csak magamutogatás anyagi fedezet nélkül.”

A szakértő azt tanácsolja, figyeljünk oda, hogy beszél a potenciális párunk a pénzügyekről, illetve mi alapján hozza meg az anyagi döntéseit.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Van-e bármilyen oka, mennyit és mire költenek, vagy a puszta sznobizmus miatt nem hajlandó olcsó helyekre járni? Ha pedig egyértelmű, hogy a fizetéséből nem telik ilyen életvitelre, akkor könnyen lehet, hogy hónapról hónapra él az illető, vagy akár komolyabb adósságot is felhalmoz a pazarlása miatt.

Nem ad borravalót

„Ha szűkmarkú valaki olyan helyzetekben, mikor szerintünk nagyvonalúnak éppen kéne lennie, akkor erre érdemes odafigyelni” – tanácsolja Hoffman. Például nagyon sokaknál fontos gesztus, ad-e a randipartnerük borravalót fizetéskor, mivel ez sokat elmond arról, mennyire értékeli az illető mások munkáját. Szintén nagyon sokat számít, hogy valaki verbálisan hogyan kezeli azokat, akik kiszolgálják. Ugyan ezek nem a legkomolyabb intő jelek, de sokat mondanak el akár szavak nélkül is arról, milyen valójában a másik ember.

Nincsenek anyagi céljai

Az ismerkedés elején sokszor kerül szóba, kinek milyen céljai vannak a jövőre nézve és hol szeretne lenni 5 év múlva. Ez azért is fontos, mert így meg tudjuk ítélni, lenne-e helyünk a másik ember életében, jövőbeli terveiben, de nem utolsó sorban azt is fel tudjuk mérni, mennyire stabil a munkája és az anyagi helyzete. Emiatt viszont red flag lehet, ha az illetőnek nincsenek konkrét tervei a karrierével és a pénzügyeivel kapcsolatban, hiszen így nem tudjuk eldönteni, mennyire illik hozzánk ilyen szempontból. Ha valaki nincsen tisztában azzal, mire van szüksége, illetve mit szeretne elérni az életben, akkor nehéz lesz kideríteni, mi fontos számára, és nem fogunk tudni meghozni fontos döntéseket vele közösen.

Adósságcsapdában van

Önmagában még nem számít intő jelnek, ha valakinek adóssága van, de az viszont már igen, hogyan kezeli valaki a tartozásait. Fontos azonban különbséget tenni ilyen a téren: az, hogy valakinek jelzálog- vagy diákhitele van, egyáltalán nem ugyanaz, mint például a hitelkártya-tartozás felhalmozása – figyelmeztet Hoffman.

Ha házasságra kerül a sor, akkor előtte muszáj tisztáznunk a menyasszonyunkkal vagy vőlegényünkkel, milyen tartozása van, hiszen házastársként ennek kihatása lehet a mi anyagi helyzetünkre is

– teszi hozzá a szakértő. Az viszont már aggasztó, ha valakinek kölcsön kell kérnie ahhoz, hogy meg tudjon élni, mert nem tudja megfelelően beosztani a pénzét” – figyelmeztet Carson.

Hazudik a pénzről

Egy jól működő kapcsolat alappillérei az őszinteség és a kommunikáció, ha pedig valaki hazudik a pénzügyeiről, az ezzel teljesen szembemegy, és lerombolhatja a másikba vetett bizalmunkat

– emlékeztet Noorhayati Said pszichoterapeuta. Ugyan érthető, ha valaki legszívesebben eltitkolná, hogy anyagi problémái vannak, azonban kulcsfontosságú őszintének lenni a másikkal ebben is. Az ilyen titkok és hazugságok nagyon könnyen eltávolíthatnak minket a párunktól, és hosszú távon tönkre tehetik a kapcsolatunkat. „Természetes a félelem azzal kapcsolatban, mit gondolhat rólunk a másik, ha nem éppen ideális az anyagi helyzetünk. Fontos azonban elfogadni ezeket az érzéseket, és közösen feldolgozni a problémát” – teszi hozzá a szakértő.

Nem sikerül közös nevezőre jutni

„Már az is kihívást jelent egy kapcsolatban, ha teljesen más felfogásunk van arról, mire érdemes költeni” – magyarázza Needle. Előfordulhat, hogy nagyon különböző, mit tartunk anyagilag fontosnak: lehet, mi inkább félreteszünk a nyaralásra, miközben a párunk szívesebben költené szórakozásra azt a pénzt. Fontos, hogy megtaláljuk a közös nevezőt azzal kapcsolatban, mire akarunk költeni, és melyek a pénzügyi prioritásaink a kapcsolatban. Az anyagiakról beszélni, valamint sikeresen megegyezésre jutni nagyban csökkentheti a stresszt és a szorongást egy kapcsolatban. Ehhez pedig először saját magunknak kell végiggondolnunk, mit tartunk fontosnak, miről nem vagyunk hajlandóak lemondani, és azután ezt kommunikálni a másik ember felé.

Rugalmatlanság pénzügyileg

Figyeljük meg, hogy viselkedik a másik ember, ha az anyagiakról van szó, mennyire bizonyul rugalmasnak ilyen téren az ismerkedés során” – tanácsolja Higgins. „Például lehet, hogy szélsőségesen áll hozzá az olyan kérdésekhez, ki fizet a randi végén, és eszébe sem jut ezt megbeszélni velünk.” A nyitottságnak pedig ez a fajta hiánya Higgins szerint intő jel, hiszen hosszú távon kiegyensúlyozatlan és nem megoldható, hogy mindig mindent egy ember fizessen. Ilyen esetben viszont érdemes arra is figyelni, mennyire hajlandó ezen változtatni a párunk, ha felhozzuk ezt a témát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem