17 °C Budapest
Hungary, Budapest, Hungarian National Bank,

Komoly büntetést osztott ki az MNB: ezt találták az egyik magyar egészségpénztárnál

2022. április 19. 13:29

Az MNB összesen 9,15 millió forint bírságot szabott ki a Patika egészségpénztárra, egyebek közt az egyéni számlák tartalékának nyilvántartására, a hozamfelosztásra, a tagsági jogviszonyok megszűnésére, a szolgáltatási igény bejelentésére irányadó határidőre, a pénztári kifizetések jogalapjának ellenőrzésére és teljesítésének határidejére vonatkozó jogszabályok megsértése miatt - közölte a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatot folytatott le a Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztárnál (Patika pénztár), annak 2017. január 1-től az ellenőrzés lezárásáig terjedő tevékenységét áttekintve.

A vizsgálat megállapításai alapján a jegybank felszólította a Patika pénztárat, hogy biztosítsa az egyéni számlák tartalékára vonatkozóan az egyezést a főkönyvi kivonat és a letétkezelői eszközértékelés között. Emellett a pénztárnak a jogszabályoknak megfelelően kell eljárnia könyveinek szabályszerű vezetésével, ezekből eredő adatszolgáltatásával – elsősorban a panaszokra és negyedéves jelentésekre vonatkozóan –, valamint a nyilvántartási és ellenőrzési rendszer megfelelő működésével összefüggésben. Olyan nyilvántartási rendszert kell kialakítania, amely biztosítja, hogy minden, egyenleggel rendelkező pénztártag a számlaegyenlegéhez mérten részesüljön a hozamfelosztásban.

A MNB vizsgálatának megállapítása alapján a pénztárnak felül kell vizsgálnia a tagok részére nyújtott adományok, illetve támogatások, valamint a munkáltatói hozzájárulások megosztását, jóváírását a vizsgált időszakban és ennek kapcsán korrekciókat is szükséges végrehajtania.

A jegybank feltárta, hogy a Patika pénztár működése a tagsági jogviszony megszűnése tekintetében sem felelt meg minden esetben a jogszabályi előírásoknak, többek között a kilépő pénztártagokkal történő elszámolások, a kifizetési határidők és az elhunyt tagok örökrészeinek kifizetése kapcsán. Az MNB felhívta az egészségpénztár figyelmét, hogy kifizetést kizárólag a kedvezményezett, illetve örökös igénylése vagy meghatalmazás rendelkezésre állása esetén teljesítsen.

Vizsgálata nyomán a jegybank arra is felszólította a pénztárt, hogy ellenőrző bizottsága maradéktalanul tegyen eleget a jogszabályban foglalt rendszeres ellenőrzési kötelezettségének (például rendszeresen vizsgálja felül az MNB határozatainak, javaslatainak teljesítését). Az MNB jogsértést állapított meg ezeken túlmenően a pénztár informatikai biztonsága, illetve célzott szolgáltatási szerződései tekintetében is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vizsgálat egyebek mellett feltárta, hogy az önsegélyező pénztári szolgáltatások tekintetében a Patika pénztár nem minden esetben tartotta be a szolgáltatási igény bejelentésére irányadó határidőre, a kifizetés jogalapjának ellenőrzésére és teljesítésének határidejére vonatkozó jogszabályokat.

A feltárt jogsértések miatt az MNB ma közzétett határozatában a Patika pénztárra 8,35 millió forint felügyeleti bírságot és további 800 ezer forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki. A fogyasztóvédelmi bírság oka a fogyasztói panasz elutasítására, megválaszolására, nyilvántartására, valamint a pénztártitok megtartására vonatkozó rendelkezések megsértése volt. A pénztárnak 2022. augusztus 1-jéig kell – dokumentumokkal igazoltan – beszámolnia az MNB-nek a hiányosságok megszüntetésére tett intézkedéseiről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem