14 °C Budapest
High angle view of a young woman checking the stock market on smartphone, having breakfast at coffee shop. Business on the go concept.

Júniusban ismét csúcsot döntött a BUX: mutatjuk a vezető részvényeket

2021. július 1. 17:50

Júniusban is jelentős eredményeket ért el a Budapesti Értéktőzsde: a BUX immár ötödik hónapja dönt csúcsot, a hónap végére 47 238 ponton zárt. A járványhelyzet folyamatos csillapodása és a globális gazdasági színtér visszarendeződése mind a hazai, mind a nemzetközi tőzsdei hangulatnak kedvez.

 A vezető részvények közül az OTP zárt a csúcson 161,2 milliárd forint értékű összforgalommal és 60,1 százalékos forgalmi aránnyal. A részvénypiac összforgalma júniusban 268 milliárd forint volt, amely egy kereskedési napra vetítve 12,2 milliárd forintot jelent. A brókercégek forgalmi rangsorában a Wood végzett az első helyen, őt követi a Concorde, majd az Erste.

Újra csúcsot döntött a Budapesti Értéktőzsde, ugyanis a májusi rekord után a BUX ismét meghaladta a korábbi legmagasabb értékét. A legmagasabb napi záróérték, amely a legújabb mérföldkövet jelenti, 49 299 pont volt, júniusban végül 47 238 ponttal zárult az index, amely 1,9 százalékos növekedést jelent a május havi záráshoz képest.

Az ismételt emelkedést számos tényező támogatta, a Budapesti Értéktőzsdén továbbra is pozitív befektetői hangulat uralkodik, az index folyamatos emelkedési pályára lépett, hónapról hónapra magasabb ponton zár, amelyhez nagymértékben hozzájárul a járványhelyzet előtti időszakra történő folyamatos visszatérés és a nemzetközi színtéren is tapasztalható fokozatos gazdasági visszarendeződés.

A nemzetközi színtéren Európában és Ázsiában a hónap végére mérsékeltnek mutatkozott a piac, a fokozott óvatosság hátterében a delta variáns erősödése húzódhat meg, míg az amerikai piacon az S&P 500 index csaknem elérte a 2021-es évre kitűzött célértékét, a június 25-i rekordértékű zárása mindössze 20 pontra van az éves céltól.

A hazai blue chipek közül az OTP bizonyult a húzóerőnek 2,2 százalékos emelkedéssel 15 955 forintra nőtt, illetve a júniusi forgalom túlnyomó részét, közel 60,1 százalékát adta ugyancsak a társaság, amelyet a MOL követett 18,7 százalékkal, a harmadik helyen pedig 15,6 százalékkal a Richter részesedett az összforgalomból. A negyedik helyen a Telekom zárt a forgalom 1,4 százalékával, míg az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedő Masterplast árfolyama júniusban 12,9 százalékkal növekedett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Júniusban a részvénypiac összforgalma 268 milliárd forint volt, ez alapján egy kereskedési napra vetítve 12,2 milliárd forintos érték.

A májusi 784 millió forinthoz képest júniusban a gabonaszekció forgalma csökkenést mutatott, az árupiac 629,5 millió forinttal zárt. A forgalom több mint a felét a napraforgómag adta 421,3 millió forinttal, ami a teljes forgalom 66,9 százalékát jelenti, míg takarmánykukoriára 208,2 millió forint értékben történtek kötések. A befektetési szolgáltatók közül az első helyen a Wood zárta a hónapot 144,4 milliárd forint értékű forgalommal, őt követi a Concorde 133,8 milliárddal, míg a harmadik helyen az Erste áll 116 milliárd forinttal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm