32 °C Budapest
High angle view of a young woman checking the stock market on smartphone, having breakfast at coffee shop. Business on the go concept.

Júniusban ismét csúcsot döntött a BUX: mutatjuk a vezető részvényeket

2021. július 1. 17:50

Júniusban is jelentős eredményeket ért el a Budapesti Értéktőzsde: a BUX immár ötödik hónapja dönt csúcsot, a hónap végére 47 238 ponton zárt. A járványhelyzet folyamatos csillapodása és a globális gazdasági színtér visszarendeződése mind a hazai, mind a nemzetközi tőzsdei hangulatnak kedvez.

 A vezető részvények közül az OTP zárt a csúcson 161,2 milliárd forint értékű összforgalommal és 60,1 százalékos forgalmi aránnyal. A részvénypiac összforgalma júniusban 268 milliárd forint volt, amely egy kereskedési napra vetítve 12,2 milliárd forintot jelent. A brókercégek forgalmi rangsorában a Wood végzett az első helyen, őt követi a Concorde, majd az Erste.

Újra csúcsot döntött a Budapesti Értéktőzsde, ugyanis a májusi rekord után a BUX ismét meghaladta a korábbi legmagasabb értékét. A legmagasabb napi záróérték, amely a legújabb mérföldkövet jelenti, 49 299 pont volt, júniusban végül 47 238 ponttal zárult az index, amely 1,9 százalékos növekedést jelent a május havi záráshoz képest.

Az ismételt emelkedést számos tényező támogatta, a Budapesti Értéktőzsdén továbbra is pozitív befektetői hangulat uralkodik, az index folyamatos emelkedési pályára lépett, hónapról hónapra magasabb ponton zár, amelyhez nagymértékben hozzájárul a járványhelyzet előtti időszakra történő folyamatos visszatérés és a nemzetközi színtéren is tapasztalható fokozatos gazdasági visszarendeződés.

A nemzetközi színtéren Európában és Ázsiában a hónap végére mérsékeltnek mutatkozott a piac, a fokozott óvatosság hátterében a delta variáns erősödése húzódhat meg, míg az amerikai piacon az S&P 500 index csaknem elérte a 2021-es évre kitűzött célértékét, a június 25-i rekordértékű zárása mindössze 20 pontra van az éves céltól.

A hazai blue chipek közül az OTP bizonyult a húzóerőnek 2,2 százalékos emelkedéssel 15 955 forintra nőtt, illetve a júniusi forgalom túlnyomó részét, közel 60,1 százalékát adta ugyancsak a társaság, amelyet a MOL követett 18,7 százalékkal, a harmadik helyen pedig 15,6 százalékkal a Richter részesedett az összforgalomból. A negyedik helyen a Telekom zárt a forgalom 1,4 százalékával, míg az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedő Masterplast árfolyama júniusban 12,9 százalékkal növekedett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Júniusban a részvénypiac összforgalma 268 milliárd forint volt, ez alapján egy kereskedési napra vetítve 12,2 milliárd forintos érték.

A májusi 784 millió forinthoz képest júniusban a gabonaszekció forgalma csökkenést mutatott, az árupiac 629,5 millió forinttal zárt. A forgalom több mint a felét a napraforgómag adta 421,3 millió forinttal, ami a teljes forgalom 66,9 százalékát jelenti, míg takarmánykukoriára 208,2 millió forint értékben történtek kötések. A befektetési szolgáltatók közül az első helyen a Wood zárta a hónapot 144,4 milliárd forint értékű forgalommal, őt követi a Concorde 133,8 milliárddal, míg a harmadik helyen az Erste áll 116 milliárd forinttal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 29. csütörtök
Márta, Flóra
30. hét
Július 29.
Tigrisek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?