19 °C Budapest

3 hajmeresztő sztori a tomboló inflációról: megismétlődhet a katasztrófa?

2020. november 20. 13:53

A jelenleg erős monetáris rendszerek tükrében könnyen legyinthetünk a hiperinflációra, hiszen annak esélye a nullához konvergál. Ha azonban megvizsgáljuk a történelem hiperinflációról szóló fejezeteit, akkor láthatjuk, hogy a hiperinflációk legtöbbje normál inflációként kezdte. Noha az Aegon Alapkezelő szakemberei szerint egyelőre nincs mitől félnünk, de érdemes folyamatosan résen lennünk, és felelősségteljesen reagálni a kisebb inflációs nyomásra is.

Napok alatt duplázódó bolti árak, kétszámjegyű napi inflációs ráta, és totális pénzügyi káosz - ez az elszabadult infláció, a hiperinfláció ismérve, amiből bőven kijutott társadalmunknak a 20. század során. Magyarországon, a társadalom aktív tagjai számára gyakorlatilag ismeretlen a hiperinfláció. Sőt, erős inflációs környezettel is csak azok találkoztak, akik a rendszerváltás időszakát aktív dolgozóként élték át.

Az X generáció fiatalabb tagjai, valamint az Y és Z generációk képviselői közül viszont még senki sem érezte az infláció okozta gazdasági károkat, és az azzal járó pszihikai nyomást. Valószínűleg emiatt, szinte teljesen feledésbe merültek az inflációval kapcsolatos kockázatok kérdései. Egészen napjainkig... Az alábbiakban néhány extrém, ám a valóságban is megesett történetet szeretnénk bemutatni, ami jól rávilágít arra, miért rettegtek elődeink az inflációtól (és hiperinflációtól).

I. Minden idők legmagasabb inflációja

Tetszik vagy sem, ebben a tekintetben Magyarország került be a Guinness-rekordok könyvébe, hiszen a II. Világháború után kialakult totális monetáris -pénzügyi katasztrófát azóta sem tudta még senki túlszárnyalni. A világháború által megtépázott Magyarország gazdasága 1945-re a padlón volt. A náci hatalom végletekig kiszipolyozta az erőforrásokat, a szövetségesek stratégiai bombázásai pedig szinte a földdel tették egyenlővé a hazai gyárakat, termelőegységeket, gazdaságokat. A tőkeállomány több mint 40 százaléka megsemmisült. Ezen felül a békeszerződés számos szankcióval sújtotta az országot.

A Magyar Nemzeti Bank döntéshozói (rossz nyelvek szerint szovjet nyomásra) gigantikus pénznyomtatásba kezdtek, hogy fedezni tudják a költségeket. Ez pedig inflációhoz, majd rövid időn belül hiperinflációhoz vezetett. Naponta több mint 200 százalék volt az infláció mértéke, az árak pedig 15 óránként megduplázódtak. A 13 hónapig tartó gazdasági ámokfutás végül 1946. augusztus elsején ért véget, amikor a pengőt leváltotta a máig használatos magyar forint, de a hiperinfláció megállításához szigorú költségvetési politikára is szükség volt.

II. Az infláció és Róma bukása

Bármennyire is meglepő, a világ első hiperinflációja már a Római Birodalomban lezajlott. Sőt, gazdasági értelemben ez okozta a Római Birodalom bukását.
Az ókori Róma hivatalos fizetőeszköze a Denarius (dénár) volt. Valódi ezüstből készült, fizikailag is létező érme, ami nem csupán társadalmi egyetértés miatt volt értékes. Több, mint 95 százalékos nemesfémtartalma miatt tényleg megérte a névértékét.

Amikor a Római Birodalom gazdasági teljesítménye kezdett alábbhagyni, a vezetők azzal próbálták meg orvosolni a gazdasági kihívást, hogy elkezdték csökkenteni az érmék nemesfémtartalmát, ami inflációt gerjesztett és ezzel megkezdődött az árszínvonal növekedése.

Eközben tombolt a pestis, elfogytak a meghódított területekről elhurcolt tartalékok is, és a bevételnövelés miatt egyre több adót vetettek ki a társadalom tagjaira. Elkerülhetetlenné vált a hiperinfláció kirobbanása, és a birodalom bukása. A hivatalos fizetőeszköz teljesen elértéktelenedett, hiszen a korábbi 95 százalékkal szemben végül mindössze 0,5 százalékra csökkentették a benne lévő ezüst arányát.

III. Az utolsó nagy infláció - Zimbabwei Köztársaság

Zimbabwe gazdasági csődje leginkább azért hajmeresztő, mert csupán néhány éve történt. Mindez pedig azzal a tanulsággal szolgál a 21. század társadalmának, hogy e modern, kiválóan optimalizált, pénzügyileg ellenőrzött világunkban is lehet olyan hibasorozatot elkövetni, ami hiperinflációhoz vezet. Akkor is, ha Zimbabwe pénzügyi fejlettsége fényévekkel a modern országok mögött van, és féktelen inflációra jelenleg semmiféle jel nem mutat sehol a világban.

Zimbabwe 2009-es bukását számos felelőtlen gazdasági döntés előzte meg:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Erőszakkal vettek el gazdáktól földet és osztották szét a lakosság között (akik parlagon hagyták, nem értve a mezőgazdasághoz).
  • Temérdek pénzt költött a regnáló vezetés a szomszédos Kongó elleni összecsapásokra is.
  • Jelentősen megcsappant a lakosság száma, mert sokan elmenekültek.

A végső baklövést ott követte el a vezetés, amikor a fiskális hibákat monetizálni kezdte (pénznyomtatással), ami a hiperinfláció kirobbanása után mintegy 17 hónap alatt teljesen kivéreztette a hivatalos fizetőeszközt. A zimbabwei dollár naponta 98 százalékot inflálódott, az árak pedig 25 óránként megduplázódtak.

Gyakoribb a hiperinfláció, mint gondolnád

A jelenleg erős monetáris rendszerek tükrében a modern befektető könnyen legyinthet a hiperinflációra, hiszen annak esélye a nullához konvergál. Ha azonban jobban szemügyre vesszük a hiperinflációról szóló történeteket, akkor rögtön szembetűnik, hogy a hiperinflációk legtöbbje normál inflációként kezdte, egy erős, egykor megingathatatlannak tűnő és stabil gazdasági környezetben - hívja fel a figyelmet a Pénzcentrumnak írt szakértői cikkében az Aegon Alapkezelő. Hozzátették:

A végső összeomláshoz viszont évekig vagy évtizedekig tartó felelőtlen döntések vezettek.

Emlékeztettek arra is, hogy az elmúlt 100 évben ráadásul sokkal több országban következett be hiperinfláció, mint azt a legtöbben gondolnánk. Íme egy lista néhány érintett országról: Grúzia (1992), Argentína (1990), Bolívia (1985), Ausztria (1922), Bulgária (1991), Kongó (1992), Peru (1988), Tajvan (1949), Magyarország (1949), Chile (1973), Észtország (1992), Angola (1997), Brazília (1990), Lengyelország (1990), Örményország (1992), Litvánia (1992), Fülöp-szigetek (1944), Jugoszlávia (1989), Németország (1920).

"Nincs tehát mitől félnünk, de érdemes folyamatosan résen lennünk, és felelősségteljesen reagálni a kisebb inflációs nyomásra is, legyen szó a monetáris politikát folytató szakemberekről vagy egy magánbefektetőről" - figyelmeztettek a szakértők.

További cikkeink a témában:

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem