Kivégezték a lakástakarékokat: pedig az állam is jól járt velük

Kivégezték a lakástakarékokat: pedig az állam is jól járt velük

2018. október 18. 15:33

Ahogy arról beszámoltunk, október 16-án, kedden este megjelent a Magyar Közlönyben az a kedden elfogadott törvénymódosítás, amelynek értelmében kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását. A Lakás-takarékpénztárak Egyesülete szerda este állásfoglalást adott ki.

A Lakás-takarékpénztárak Egyesülete a kormány keddi döntése, azaz a lakás-takarékpénztári megtakarítások állami támogatásának villámgyors megszüntetése után szerda este egy állásfoglalást adott ki. Ebben azt írják, tudomásul veszik, hogy a kormányzat a jelenlegi lakhatás támogatási rendszer átalakításán dolgozik, amelynek első lépéseként értékelik a lakás-takarékpénztárak működésének eddigi tapasztalatait.

Felidézik, hogy az elmúlt 2 évtizedben közel 2 millió lakáscél megvalósulását segítette elő a lakás-takarékpénztárak működése. A teljes szektor ezen időszak alatt csaknem 2 ezer milliárd forintnyi kifizetést teljesített a magyar családoknak, jelenleg pedig 1,5 millió ember lakásszámláját vezetve további hosszú évekre garantálja mind az új lakások építéséhez, mind a régiek bővítéséhez, felújításához fűződő lakossági érdek megvalósulását.

A lakás-takarékpénztárak mostanra jelentős szereplői lettek a hitelintézeti szektornak, 800 milliárd forintos betétállományukkal a háztartások lekötött betéteinek negyedét kezelik, a hazai lakáshitelállományt tekintve pedig 12 százalékos piaci részesedéssel rendelkeznek. Kitérnek arra is, hogy a lakás-takarékpénztári piac négy szereplője közül a 2017. évi hivatalos adatok szerint kettő tud nyereségesen működni.

A két legrégebbi és legnagyobb pénztár utóbbi években megfigyelhető prosperálása hosszú és milliárdokat megkövetelő, magyarán egy befektetési szakaszt követő kitartó munka eredménye. Ez nemhogy nem extraprofitot jelent, hanem hosszú évek befektetéseinek közelgő megtérülését. A vállalkozások felhalmozott tőkéje, anyagi ereje, biztonsága és szakértelme pedig továbbra is biztosítja a lakáscélú kifizetéseket a teljes szerződött időszakra

 - írják.

A Lakás-takarékpénztárak Egyesületének számításai szerint a rendszer egyenlege a költségvetésre nézve is pozitív, azaz az ügyfelek részére kifizetett állami támogatásnál jelentősen több folyik be a költségvetésbe adók, járulékok és a generált foglalkoztatás által, ha még kötelező számlás elszámolásból, azaz a piactisztításból származó, addicionális állami áfa-bevételeket nem is említve.

2018-ra az állami kiadások már közel kétszeres mértékben térültek meg, ezzel pedig az lakástakarékpénztárak tevékenysége a GDP 0,2 százalékával javította a költségvetés nettó pozícióját. Az is fontos tény, hogy a lakás-takarékpénztárak a stabilitás szigeteként működtek a 2008-tól nagyjából 2013-ig tartó válságévek alatt. A lakás-takarékpénztárak által folyósított hitelek ma is mentesek a kamatkockázattól, hiszen ezek előre rögzített kamatozású termékek - mondják.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szerintük a lakás-takarékpénztár üzleti modellje nemcsak a lakosságnak nyújt biztonságot, hanem anticiklikus hatású az egész gazdaság szempontjából, hiszen a megkezdett átlagosan 7-8 éves megtakarítási ciklus lejártával az ügyfél a kiutalásokat kötelezően lakáscélra fordítja, és ezzel foglalkoztatást, vállalkozói és állami bevételeket generál évről évre, tehát a visszaeső időszakokban is.

A közleményt azzal zárják,  bíznak abban, egyúttal kérik a kormányt, hogy a lakástámogatási rendszer átalakításának további lépéseit a lakás-takarékpénztári rendszer előnyeit kihasználva, a lakástakarékpénztári piac szereplőivel együtt tegyék meg.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?