Van egy kis megtakarításod? Ebbe fektesd most a pénzed

Van egy kis megtakarításod? Ebbe fektesd most a pénzed

2017. június 20. 18:05

Néhány éven belül, a részvénypiaci korrekció idején, jó megoldás lehet megtakarításunk egy részét fizikai aranyba fektetni. A nemesfém piaca most csendes, így jó alkalom kínálkozik a vételre. A vásárlási döntés meghozatala előtt azonban tisztában kell lennünk néhány alapvető szabállyal.

A piacot ismerő szakértők szerint lassan ideje elgondolkodni azon, hogy a 2009 óta folyamatosan dráguló részvények után a befektetők hova tegyék a pénzüket. A döntés meghozatala előtt érdemes néhány dolgot mérlegelni.

Az egyik legfontosabb, hogy a közel egy évtizedes tőzsdei emelkedés után néhány éven belül komoly esés jöhet a piacokon. Ezt támasztja alá, hogy a befektetők zöme egyáltalán nem foglalkozik az Európában és Amerikában meglévő politikai kockázatokkal, amelyek könnyen megingathatják a pénzpiacokat. Hogy csak néhány ilyen kockázatot említsünk: nemzetközi nagyhatalmak változó külpolitikája, a britek kilépése az Európai Unióból vagy egy esetleges kínai adósságválság.

Történelmi tapasztalat, hogy tőzsdei összeomlás esetén a befektetők elsősorban arra figyelnek, hogy biztos helyen tudják a pénzüket. Az egyik legfontosabb ilyen menekülő befektetés évszázadok óta az arany. A nemesfém piacán jelenleg viszonylagos nyugalom van. A válság idején az arany ára jellemzően emelkedik, 2009-2011 között 20 százalékkal drágult. A gazdasági világválság kellős közepén mért unciánként 1900 dolláros szint már a múlté, de messze van a 2006-ban mért 500-600 dolláros mélyponttól is. Jelenleg 1200 dollár körüli áron lehet aranyat vásárolni.

De vajon megéri-e most vásárolni? Az, hogy a közeljövőben mennyit kell majd fizetni a nemesfémért, elsősorban az amerikai dollár árfolyamának alakulásától függ. Piaci elemzők szerint, ha az amerikai deviza erősödik az euróval szemben, az arany árfolyama esni kezd. A várakozások szerint azonban a dollár tartós erősödésének kicsi az esélye, mivel az amerikai gazdaság növekedését a gyenge dollárral szeretnék megtámogatni. A kilátások alapján a legtöbb arannyal foglalkozó nemzetközi elemzőcég a nemesfém óvatos, 5-6 százalékos drágulását várja 2017-re.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hazai piac legmeghatározóbb piaci szereplője a BÁV Zrt. A 244 éves múltú, ékszer és befektetési arany kereskedelemmel is foglalkozó társaság várakozása szerint az idén élénkül a kereslet. Arany vásárlása előtt azonban nem árt néhány alapvető szabályt figyelembe venni - hívják fel a figyelmet a BÁV szakemberei:

  • Ha befektetési céllal vásárolunk aranyat, akkor a legfontosabb, hogy azt megbízható helyről szerezzük be. Mindig ellenőrizzük le a kereskedő céget, az általa árult aranytömb minősítését, a csatolt szolgáltatásokat, így például, hogy vissza is vásárolják-e az aranytömböt vagy milyen garanciákkal rendelkeznek.
  • Érdemes a törtarany helyett úgynevezett befektetési aranyat vásárolnunk, ezzel ugyanis csak a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet engedélyével és folyamatos ellenőrzése mellett lehet kereskedni. Így elkerülhetjük a csalást, visszaélést, és biztosak lehetünk benne, hogy a pénzünkért a megfelelő értékű és minőségű aranyat is kapjuk.
  • Ha a világon bárhol könnyen értékesíthető aranytömböt szeretnénk, akkor válasszuk a legmagasabb, good delivery minősítést. Ezen tömbök aranytartalma garantáltan 999,9 ezrelék, de ebben az esetben a gyártó komoly referenciája a garancia a minőségre és a nemzetközi elfogadásra.
  • A befektetési célú aranytömbök esetében nem utolsó szempont, hogy ÁFA mentesen vásárolhatók a termékek. A befektetési portfóliónkon belül érdemes az aranyat hosszú távú (5-15 éves), alacsony kockázatú befektetésként választani.
  • A befektetési aranytömb vásárlásnál fontos szempont lehet, hogy minél kisebb a kiszerelés, annál jelentősebb az árához képest a gyártási költség. Ha a közeljövőben szeretnénk a befektetésünk egy részét pénzzé tenni, válasszuk a kisebb tömböket. Ha hosszú távban gondolkodunk, és pénztárcánk megengedi, akkor az ár-érték arányban kedvezőbb, nagyobb kiszerelést érdemes választani.
  • Az aranytömb egyik jellemzője, hogy bár kis helyet foglal el, nagy értéket képvisel. Egy csupán 100 grammos aranytömb értéke már meghaladja az egymillió forintot. Emiatt a vásárlás után a tulajdonosnak a biztonságos őrzéséről is gondoskodnia kell.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?