9 °C Budapest

Végleg befellegzett a nullás számlának: így kell bankolnunk mostantól

Pénzcentrum
2017. április 7. 14:01

Sokan visszasírják azokat az időket, amikor még a legtöbb pénzintézetnél nullás számlával bankolhattunk. Az ingyenbankolás persze nemcsak a szolgáltatókon múlik, ezért utánajártunk, milyen változásokkal lehet újra ténylegesen ingyenes számlacsomagunk. Jobb, ha végleg lemondunk az ingyenes számlákról?

A héten már nemzetközi szinten is megszólaltak az ingyenes bankszámlavezetéssel kapcsolatban.

Vége az ingyen bankolás kultúrájának

- jelentette ki Andreas Dombret, a Bundesbank (német jegybank) igazgatósági tagja. Ugyan a növekvő díjak Németországba csak most kezdtek el beszivárogni, azonban hazánkban a tranzakciós illeték bevezetése óta folyamatosan kezdtek megszűnni a nullás folyószámlák (az átlagemberek számára elérhető szegmensben).

Ugyan egyes bankok időről időre hirdetnek akciót és olyan számlákat is találhatunk, amelyek egy évig tényleg ingyenesek, azonban olyat már nem találunk, amely évekig garantálni tudja, hogy teljesen ingyenesen használhatjuk.

Hová lettek a nullás számlák?

Mivel kíváncsiak voltunk arra, hogy mégis, milyen változásnak kellene beállnia ahhoz, hogy visszatérhessenek a nullás számlák, ezért megkerestük a Magyar Bankszövetséget, hogy kiderüljön, van-e arra esély, hogy újra ingyenesen bankolhassunk. Nekik viszont nincs egységesen kialakított stratégiájuk erre a kérdésre, azt javasolták, hogy a bankokat kérdezzük meg erről.

A K&H válaszában egy konkrét példán vezette le, hogyan bankolhatunk közel ingyenesen. Ez ugyanis megoldható, ha van 150 ezer forint havi beérkező jövedelmünk és 500 ezer forintos megtakarításunk a banknál (ez utóbbi célszerűen lehet a vésztartalékunk), a tranzakciókért azonban így is fizetni kell ennél a számlánál is.

Ha a tranzakciós illeték változna, az magával vonná a tranzakciós költség változását is. Ha a mérték lemenne 0-ra, akkor az első évben teljesen díjmentesen használhatná bankszámláját a mintában szereplő ügyfelünk - válaszolták kérdésünkre.

A CIB akciójáról már írtunk részletesen, náluk jelenleg találunk olyan számlát, amit egy évig ingyenesen használhatunk, ráadásul most egy autót is nyerhetünk, ha a bank számlacsomagját választjuk.

Az UniCreditnél kifejtették, hogy a bankszámla díjainak meghatározása bonyolultabb, mint az egyszerű termékárazás, a díjak mértékét több tényező együttesen alakítja ki.

Ezek között szerepelnek külső, a jogi és a gazdasági környezetből származó és egyúttal belső, köztük például stratégiai, üzletpolitikai tényezők is

- mondta a Pénzcentrum kérdésére a bank. Egy-egy elem kedvező vagy kedvezőtlen elmozdulása nem feltétlenül váltja ki egyben a díj változását (ideértve a termék ingyenessé válását is). Ugyanakkor az egyes költségelemek konkrét változása mellett ezek összhatását is folyamatosan nyomon követik és elemzik, annak érdekében, hogy versenyképes díjú szolgáltatásokat kínálhassanak.

A fentiek alapján tehát az látható, hogy a tranzakciós illeték eltörlése nélkül valószínűleg nem lesznek hosszútávon is ingyenes számlák, ráadásul ehhez is feltételeket kell majd teljesíteni a bankoknál (jóváírás, megtakarítás, meghatározott tranzakció stb.).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Itt a legolcsóbb most a bankolás

A Pénzcentrum kalkulátorát is bevetettük annak érdekében, hogy kiderítsük, mennyiért tudunk most bankolni, és hol találjuk a legolcsóbb számlákat. Az első, második éves díjakat és az első két év teljes költségét számoltuk ki, a kalkulátornál található alapbeállításokat használva (havi 200 ezer forint jóváírás, több féle tranzakció, bankkártya stb.).

Ez alapján a legolcsóbb a fent már említett CIB Eco számlacsomagja lett, amit első évben akár ténylegesen ingyenesen használhatunk. A második évben viszont már ki kell fizetni a kártyadíjat, amely 2900 forintba kerül.

A második legolcsóbb ajánlat az első éves díj alapján a Sberbank Fair csomagja, mindössze 840 forintból megúszhatjuk a díjakat, a második évben viszont itt is kell kártyadíjat fizetni, így viszont az összköltség is magasabb.

Az első két éves díjat figyelembe véve ugyanis az OTP Simple már olcsóbb bankolást ígér, mint a Sberbank. Itt viszont inkább a tranzakciókért számítanak fel díjat, így aki keveset utal, annak jó választás lehet ez a csomag. Lényeges, hogy a folyószámla mellé takarékszámla is jár, illetve ha megváltoznak a bankolási szokásaink (akár ideiglenesen), akkor megvásárolható kedvezménycsomagokkal vehetjük elejét a növekvő díjaknak.

Ha megnézzük a számlacsomagok díjait, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy több banknál az első éves díj alacsonyabb, mint a második éves összköltség, több banknál pedig nem változik az egy év alatt felszámított díj (a Raiffeisennél egyébként csökken). Emiatt érdemes lehet egy évre bankszámlát választani, majd az egy év letelte előtt újra körülnézni, hol találunk olcsó számlát.  Ha nem szeretnénk ezzel ennyit vesződni, akkor olyan csomagot válasszunk, amelynek tartósan elfogadható ára van.

Nemcsak a díjakon múlik a bankszámlaválasztás. Nem elhanyagolható szempont, ha hitel felvételén is gondolkodunk. Ilyenkor ugyanis a hitelkonstrukciók közötti eltéréseket is vegyük figyelembe. Ha például 20 évre fix kamatozású kölcsönt szeretnénk, akkor ne menjünk olyan bankhoz, amely nem kínál ilyet. A Pénzcentrum kalkulátoraival egyébként a lakáshiteleket és a személyi kölcsönöket is összehasonlíthatod.

Címlapkép: MTI / Máthé Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm