24 °C Budapest
Legyen gyanús, ha túl sok pénzt ígérnek

Legyen gyanús, ha túl sok pénzt ígérnek

2016. december 17. 10:00

Jogosulatlan pénzügyi tevékenységre utalhat, ha a szolgáltató irreálisan magas hozamot, betéti kamatot ígér, vagy nem tud felmutatni tevékenységi engedélyt.

Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője elmondta: közös jellemzőik ezeknek a jogosulatlan szolgáltatóknak, hogy sem jegybanki engedéllyel, sem regisztrációval nem rendelkeznek, továbbá nagyon magas, akár évi 20 százalék fölötti, vagy havi 1,5 százalékos hozamokat kínálnak. Ezek a hozamok irreálisak, nincs olyan típusú tevékenység, amely ezt hosszú távon, megbízhatóan ki tudná termelni.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a túl magas hozamígéret, vagy a tevékenységi engedély hiánya mellett a szolgáltatás típusát is érdemes azonosítani. Konkrét példára - a Kun-Mediátor Kft. esetére - utalva megjegyezte: például egy utazási irodában nem szoktak bankbetétet gyűjteni, vagy más pénzügyi tevékenységet végezni.

A gyanú esetén az MNB minden segítséget megad a szolgáltatás vagy szolgáltató azonosításához, akár a honlapján vagy telefonon is.

Az idén jogosulatlan betétgyűjtést és befektetési szolgáltatást végzőket, továbbá olyan, megbízó nélküli tőkepiaci ügynököket is azonosított a jegybank, amelyek "egészen egzotikus országok" szolgáltatói számára közvetítettek "a tilosban" Magyarországon - fejtette ki a szóvivő. Hozzátette, hogy az idén 2,3 milliárd forint bírságot szabott ki az MNB jogosulatlan pénzügyi szolgáltatókra, és 25 eljárást zárt le. Megjegyezte, hogy néhány esetben még károkozás előtt sikerült megakadályozni az engedély nélküli tevékenységet.

A rendőrség 2015. április 14-én közölte, hogy sikkasztás bűntett gyanúja miatt nyomozást indított, miután a Kun-Mediátor Kft. utazási iroda karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz. A feljelentők az átlagosnál magasabb kamat reményében helyezték el megtakarításaikat a kft.-nél. A cég Interpol által is körözött vezetője csaknem ezer embert károsított meg több mint tízmilliárd forinttal - egyes becslések szerint húszmilliárd forinttal - piramisjátékra hasonlító módszerrel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?