30 °C Budapest
Meg is duplázhatod a nyugdíjadat: mutatjuk a tuti receptet

Meg is duplázhatod a nyugdíjadat: mutatjuk a tuti receptet

2016. november 24. 05:48

Az állami nyugdíjak törvényszerű csökkenése miatt manapság egyre inkább előtérbe kerül a nyugdíjcélú megtakarítások fontossága. Bár a legtöbben tudják, hogy szükségük lenne megtakarításra, még mindig sok a bizonytalanság ezzel kapcsolatban. A Pénzcentrum ezért most annak járt utána, hogy mikortól érdemes elkezdeni takarékoskodni a nyugdíjas évekre. De mutatjuk azt is, hogy kinek, melyik megtakarítási formát érdemes választania.

A lakosság átlagéletkora Európában, és ezzel együtt Magyarországon is folyamatosan emelkedik. Míg hazánkban 1990-ben a 65 év felettiek a népesség 13 százalékát tették ki, addig ez a szám 2014 elejére 17,5 százalékra emelkedett. Mivel a magyar nyugdíjrendszerben a mindenkori nyugdíjasokat a gazdaságilag aktívak tartják el, ez komoly kihívás elé állít minket.

Az Eurostat számításai szerint 2060-ban hazánkban a 65 éves kor feletti népesség aránya eléri a 29 százalékot.

Azonban nem csak a népességi adatok miatt csökken hazánkban drasztikusan a járulékfizetők száma. Farkas András nyugdíjszakértő véleménye szerin nem szabad figyelmen kívül hagynunk a tömegesen külföldre vándorló és tartósan külföldön dolgozó magyarokat sem. Egyes becslések szerint emiatt akár 800 ezer fővel is csökkenhet a Magyarországon nyugdíjjárulékot fizetők száma.

Mindezek ismeretében szinte elengedhetetlen lenne, hogy minél korábban elkezdjünk takarékoskodni a nyugdíjas éveinkre, ha idős korunkban nem szeretnénk a gyermekeink segítségére támaszkodni.

Ennek ellenére nagyon kevesen spórolnak a nyugdíjas éveikre. Egyes felmérések szerint a mostani nyugdíjasok mindössze 2 százaléka rendelkezik a nyugdíja mellett valamilyen kiegészítő forrással, amihez nyúlhat. Ennek egyik oka többek között az, hogy túlságosan ragaszkodunk a saját ingatlanunkhoz.

A magyar lakosság - történelmi okokból - ragaszkodik a saját ingatlanhoz. Ezért a megtakarításunk közel 100 százaléka jellemzően ingatlan. A pénzügyi tudatosság függvényében az ingatlan mellett egyre nagyobb hangsúllyal jelennek meg az értékpapír megtakarítások

- tudta meg a Pénzcentrum Vasas Norberttől, a CIB Bank szenior befektetési szegmensmenedzserétől.

Mikortól érdemes elkezdeni takarékoskodni?

Arra a kérdésre, hogy mikor kell elkezdeni nyugdíjra megtakarítani, a tökéletes válasz: most, azonnal. A jó hír azonban az, hogy nem az összeg számít, amit félreteszünk (akkor, ha idejekorán elkezdünk takarékoskodni.) Fontos, hogy havonta takarítsunk meg, és olyan portfóliót állítsunk össze, amely leginkább megfelel a kockázati étvágyunknak és a megtakarítási céljainknak - egészítette ki a válaszát a CIB Bank szakértője.

Megkeresésünkre Farkas András nyugdíjszakértő is azt válaszolta, hogy minél előbb érdemes elkezdeni a takarékoskodást. Ugyanis, ha 25 évesen csak havi 5 ezer forintot teszünk félre, már ezzel is sokmilliós nyugdíjtőkét tudunk felhalmozni.

Ha valaki egész életében minimálbérre volt bejelentve, akkor átlagosan a nyugdíja havi 30 és 50 ezer forint közötti összeg lehet - vagy kisebb, hiszen a szolgálati idő hosszától is függ a nyugdíj összege

- tette hozzá Farkas András nyugdíjszakértő.

Ha a pedig a fizetésünk a jelenlegi átlagkeresettel egyezik meg, akkor feltehetően 100 és 200 ezer forint közötti sávba esik majd a nyugdíjunk, ha elegendő szolgálati idővel rendelkezünk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogyan érdemes ezt kiegészíteni?

A legtöbb ember számára ma már nem kérdés, hogy szüksége lesz nyugdíj megtakarítása. Az azonban már nem ilyen egyértelmű, hogy mi erre a legjobb megoldás. Hazánkban három különböző nyugdíjcélú megtakarítást is támogat az állam. Természetesen mind a három konstrukciónak vannak előnyei és hátrányai, és az is eltérő, kinek melyik lehet a legjobb megoldás.

Érdemes tudnunk, hogy mind a három esetben 20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírásban részesülhetünk befizetéseink után.

Melyik három ez?

  • Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP)

Ebben az esetben a befektetés egy pénztáranként eltérő összetételű portfóliót takar, ezért kockázatvállalási hajlandóságunktól függően választhatunk közülük. A hozamhoz a szerződéskötésből számítva 10 év után (2013 előtt szerződést kötők 3 év után) férhetünk hozzá adómentesen, ha már nyugdíjasok vagyunk. Az adókedvezmény mértéke 150 ezer forint évente, amit így teljes mértékben akkor vehetünk igénybe, ha 750 ezer forintot fizetünk be.

  • Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)

A NYESZ számla azoknak lehet jó választás, akik mernek önálló befektetési döntéseket hozni. Ezek a számlák egyébként egyre népszerűbbek és számunk folyamatosan növekszik. Az ÖNYP-vel ellentétben itt ugyanis magunknak állítjuk össze a portfóliónkat és szinte bármilyen értékpapír közül választhatunk. Ha nem vagyunk magunkban biztosak, akkor a bankfiókokban akár a szakértők segítségét is kérhetjük a portfóliónk összeállításához. Érdemes lehet esetleg részvénybefektetéseket is kipróbálnunk, hiszen azok számottevő hozampotenciállal rendelkeznek. Az évente igénybe vehető maximum 100 ezer forintos adójóváírás teljes összegét úgy kaphatjuk meg, ha minden évben 500 ezer forintot helyezünk el a számlánkon. Az összegyűlt pénzt pedig adómentesen 10 év elteltével, nyugdíjas korunkban vehetjük ki.

A NYESZ számla megadja nekünk a szabadságot, hogy olyan értékpapírt válasszunk, amely leginkább illik az igényeinkhez, ráadásul - jellemzően - olcsóbban, mint az önkéntes pénztár

- tette hozzá Vasas Norbert, a CIB Bank szakértője.

  • Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítások esetében a befektetési döntéseinket a biztosító hozza meg helyettünk, azonban lehetőségünk van teljesen egyedi portfólió összeállítására. A megtakarított pénzünket nyugdíjasként adómentesen megkaphatjuk, sőt halálunk után, ezt akár a szeretteink is felvehetik. Az adókedvezmény mértéke évente legfeljebb 130 ezer forint lehet, ennek teljes mértékű igénybevételéhez pedig minden évben 650 ezer forintot kell befizetnünk biztosítási díjként.

Bár a fenti lehetőségeket kombinálhatjuk, fontos tudnunk, hogy az évenkénti adójóváírás mértéke nem lépheti túl a 280 ezer forintot.

(Cikkünk megjelenését a CIB Bank Zrt. támogatta.)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 08:45
A Media1 megtudta, hogy a Szerb Köztársaság médiahatósága, a REM Tanácsa újabb országos televíziós f...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?