11 °C Budapest

150 ezer forint az államtól egészségügyi kiadások támogatására? (x)

Pénzcentrum
2016. november 2. 05:00

Ön is több tízezer forintot tud megtakarítani egészségpénztárral.

Folyamatosan nőnek az egészségügyi kiadások hazánkban, és ezzel párhuzamosan az egészségpénztárak ismertsége is töretlenül növekszik, hiszen egy család több tízezer forintot tud megtakarítani, ha igénybe veszi az egészségpénztárak szolgáltatásait. Az idei évben már közel 16 ezren csatlakoztak az OTP Egészségpénztárhoz és évről évre egyre többen ismerik fel ezt az adóoptimalizálási lehetőséget - nyilatkozta Studniczky Ferenc, az OTP Országos Egészség- és Önsegélyező Pénztár ügyvezető igazgatója.

Maradjunk csak a számoknál. Az OTP Egészségpénztár tagjai a Pénztár 2002-es megalakulása óta több mint 5 milliárd forintot igényeltek vissza összesen az adóhatóságtól a pénztári befizetéseik után, azonban ez még mindig csak töredéke annak, amit évente potenciálisan megtakaríthatna a magyar lakosság, ha a KSH egészségügyi magánkiadásokra vonatkozó adatait nézzük.

A visszaigényelt adó összege évről évre nő, és 2016-ra rekordszintre emelkedett és így év végére várhatóan eléri a 700 millió forintot. Ez a 2015-ös értékhez képest több mint 100 millió forint növekedést jelent, annak ellenére, hogy csak minden negyedik adófizető rendelkezik egészségpénztári tagsággal.

Melyik családban lehet szükség az egészségpénztári számla nyitására?

Gyakorlatilag kivétel nélkül mindegyikben, ahol fizetnek személyi jövedelemadót, hiszen ennek terhére az egészségpénztárakban 20 százalék adó-visszatérítést lehet érvényesítni maximum 150 ezer forint összegben.

Ha pedig onnan közelítjük meg a kérdést, hogy melyik az a család, ahol ne lenne szükség esetenként gyógyszerre, ne lenne legalább egy szemüveges a családban, vagy ne kellene bizonyos időközönként fogorvoshoz járni, rosszabb esetben fogszabályzásra költeni vagy akár a rendszeres manager szűréseket elvégezni, akkor

minden elköltött száz forint esetén, amit nem egészségpénztári számláról finanszírozunk, elveszítünk húsz forintot, melyet az állam nyújt adó-visszatérítés formájában.

Sőt mindezeken felül az egészségpénztárakban elhelyezett összegekre a pénztárak még hozamot is fizetnek, amelyet nem terhel kamatadó.

Mi az az egészség- és önsegélyező pénztár?
Ha röviden kellene leírnom, úgy hogy az érthető is legyen, akkor azt mondanám, hogy az egészségpénztár vezet a tagjainak egy "kvázi" bankszámát, melyről csak bizonyos szolgáltatásokat lehet igénybe venni, ellenben cserébe a pénztárba teljesített befizetések után adó-visszatérítést lehet igénybe venni, hiszen ezeket a befizetések nem csokira vagy játékokra, hanem egészségügyi és önsegélyezési célú szolgáltatásokra lehet elkölteni, ami a társadalom hasznát szolgálja

- foglalja össze röviden Studniczky Ferenc, az OTP Országos Egészség- és Önsegélyező Pénztár ügyvezető igazgatója.

Milyen költségekkel jár ha tagok szeretnénk lenni a Pénztárban?

"Alapvetően a belépésnek van egy egyszeri 2 ezer forintos díja valamint a 3 évig érvényes kártyának egy 2900 forintos díja, hiszen kapunk kártyát is, melyet szinte az ország összes gyógyszertárában elfogadnak Magyarországon, de összesen több mint 7200 üzletben fogadják el az OTP Egészségpénztár kártyáját" összegzi a költségeket Studniczky Ferenc.

Ezen túl más egyszeri költség nincsen, ahogyan a számla vezetésnek sincsen külön díja.

Az összes költség ezen túl a befizetéseket terheli költség levonás formájában, mely éves 100 ezer forint befizetésig összesen 8 százalék, afölött pedig már csak 4 százalék. Havi költség vagy díj nincsen, csak a befizetéseket terheli a fenti levonás. Figyelembe véve a 20 százalék adó-visszatérítést, gyorsan kiszámítható az az összeg, amit meg tudunk takarítani, ha az egészségügyi szolgáltatásokat és termékeket pénztári számlára vásároljuk.

Ha pedig még valaki ebben az évben szeretne hozzánk csatlakozni, mert nem akarja elveszíteni a 150 ezer forinra vonatkozó adó-visszatérítés lehetőségét már idén sem, akkor még egy kedvezményes lehetőséget is biztosítunk egy online belépésre a pénztár weboldalán.

Az akció keretében azok, akik a "PENZCENTRUM20161215" kódot beírják az online felületen a Kuponkód mezőbe, azoknak az első 3 évig érvényes kártya díját elengedjük 2016 december 15-ig.

További hasznos információk a tagsággal kapcsolatosan az alábbi linken érhetők el.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem