15 °C Budapest

Készpénzért állt sorba: csúnya bukta lett a tranzakció vége

2016. május 26. 05:45

Habár a magyarok imádják a készpénzt, arra azért ritkán van példa, hogy egy lakossági ügyfél többmillió forintért álljon sorba a bankfiókban. Időnként persze nincs más választásunk, ebből azonban csúnya pénzügyi bukta is lehet. Mutatjuk, mekkora  különbség van banki és banki árazás között.

Hiába hívták fel szakértők a kormány figyelmét arra, hogy a készpénzforgalom drasztikus emelkedése - az elmúlt 5 évben a forgalomban lévő készpénzállomány mennyisége megduplázódott Magyarországon - miatt meg kellene fontolni a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény módosítását (többek között), a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egyenesen elhatárolódik ennek lehetőségétől.

A pénzügyi tranzakciós illeték egy jól tervezhető bevétele az államkasszának, erre a közösségi kiadásokhoz szükség van, így nem tervezünk változtatni az illeték szabályain

- reagálta a Pénzcentrum megkeresésére nemrég az NGM.

Az ügyfelek gatyája is rámegy erre

Habár megnyugtató, hogy az illeték "jól tervezhető bevétele az államkasszának", arról azért nem szabad(na) megfeledkezni, hogy az előírásra a lakossági ügyfelek gatyája is rámegy. Sokatmondó például, hogy az intézkedés bevezetését követően sorra szűntek meg az ún. nullás számlacsomagok Magyarországon, emiatt most az egyedi utalástól, a csoportos beszedésen át a készpénzfelvételért is szinte mendenhol keményen tejelni kell (legalábbis valamelyikért biztosan). Itt érdemes megjegyezni, hogy nemrég, ha nem is teljesen ingyenes, de a korábbi nullás számlákhoz nagyon hasonló konstrukcióval rukkolt elő néhány bank.

Valamelyest tompítja az intézkedés élét, hogy sokakat egyáltalán nem érdekel a tranzakciós költség. Legalábbis erre utal az, hogy több mint 2 évvel a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel bevezetése óta sem nyilatkozott mindenki arról, hogy havi 150 ezer forintig ingyen akar hozzájutni a pénzéhez. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a természetes személyek 9,32 millió számlát vezetnek magyar bankoknál, a hitelintézetek statisztikái pedig azt mutatják, hogy ezek mindössze felénél kérvényezték az ingyenes készpénzfelvételt.

És noha sok számlatulajdonosnak a kisösszegű tranzakciók után sokszor fel sem tűnik, mennyivel terhelik meg pluszban a számláját, hosszú távon akár több tízezres költségről is beszélhetünk. Hogy mindezt illusztráljuk, a nagyobb összegű készpénzfelvételeket vettük alaposabban is górcső alá. Azt mindjárt az elején szeretnénk leszögezni, hogy bár a legtöbb hazai pénzintézetet megkerestük a költségekre vonatkozó konkrét kérdéseinkkel, voltak - például a legnagyobb magyar bank is -, akik egyenesen elzárkóztak az érdemi válaszok elől. Lehet, hogy nem véletlenül.

Habár a legtöbb bank és természetesen a Pénzcentrum is óva int attól mindenkit, hogy több millió forintnyi készpénzzel rohangáljon az utcán, időnként azonban mégis akadnak olyan élethelyzetek, amikor nincs más lehetőségünk, minthogy beállunk a sorba a bankfiókban. Ilyen helyzet lehet például egy ingatlan adás-vételi szerződésének megkötésekor a foglaló átadása, amely jellemzően készpénzben történik (érdekesség, hogy az ingatlanosok - egyébként teljesen helytelenül - többnyire már ilyenkor tartják a markukat a jutalékért). Csak a példa kedvéért, egy 30 millió forintos ingatlannál a foglaló, amely az ökölszabály szerint 10 százalék, 3 millió forint. De nézzük, mennyibe is fáj több millió forint felvétele.

FHB Bank

Előzetes bejelentés nélkül 1 millió forintig tudják teljesíteni az igényeket az FHB-nál (a Mogyoródi úti fiókban 500 ezer forintig). A nagyobb összegre vonatkozó felvételi szándékot pedig a kifizetés napját megelőző banki munkanapon 12 óráig kell a bankfiókban írásban, telebankon, vagy netbankon keresztül bejelenteni. Amennyiben 12 óra előtt jelenti be az ügyfél, úgy legkorábban másnap veheti fel az összeget, ha csak 12 óra után, akkor a 2. banki munkanapon. Az FHB egyébként 0,25 százalékot kér el bankfiókjaiban a készpénzfelvételért, minimum 173 forintos és maximum 11 690 forintos limitkikötéssel.

Erste Bank

A bankfióki készpénzfelvételnek természetesen az Ersténél van költsége, de "extra díjat nem számít fel a bank az összeg nagysága miatt". Ehhez persze itt is előzetes bejelentés szükséges, melyet 2-50 millió forint közötti összeg esetén a felvétel napját megelőző banki munkanapon 12 óráig kell megtenni, míg 50 millió felett 3 banki munkanappal előre szükséges jelezni az igényt. Az Erste közlése szerint a pénztári forint készpénzfelvétel díja "0,60%+125 Ft maximum 12.930 Ft + (0,60%)". Tehát:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

UniCredit Bank

"Lakossági ügyfeleink esetében az egyik leggyakoribb számlacsomagunk a Bónusz számlacsomag, melynél a pénztári készpénzfelvétel díja 1,45%, de minimum 1150 forint, a maximum pedig 50000 forint lehet" - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére az Unicredit. E mellett kiemelték, hogy bár bankfiókjaikban nincs felső határa a készpénzfelvételnek, azonban a 2 millió forint feletti készpénzigényt előre be kell jelenteni: a banki munkanapon 15 óráig bejelentett igényeket egy napos, a 15 órai határidő után bejelentetteket pedig 2 munkanapos teljesítéssel vállalják.

K&H Bank

Felső határa elvileg a K&H fiókjaiban sincs a készpénzfelvételnek, viszont fiókonként eltérő az az összeg, ami felett 2 munkanappal előre be kell jelenteni a szándékot. Fiókonként ez az értékhatár 500 ezer és 5 millió forint között változik (a Mamut I-ben található készpénzmentes fiókban egyáltalán nincs mód felvételre). Az árazás amúgy az összes értékesítés alatt álló számlacsomagnál megegyezik, ez pedig a következőket jelenti:

  • 0,86% + 653 Ft, min 864 Ft + 0,6% tranzakciós költség;
  • a fentin felül 12 967 Ft is terhelésre kerül a minimum 50 millió forintos készpénzfelvétnél

Nagyon nem mindegy, melyiket választjuk!

Azon túl, hogy a készpénzforgalom nemcsak az egyén szintjén, de össztársadalmi szempontból is a legdrágább tranzakciós forma, érdemes azt is szem előtt tartani, hogy - ahogy az fenti példáinkban is látható - nagyon komoly különbségek vannak az egyes bankok, illetve az ott elérhető számlacsomagok között. Míg egyiknél éppen a készpénzfelvételt büntetik - társadalmi szempontból egyébként elképzelhető, hogy ez a megfelfelőbb hozzáállás -, addig a másiknál más szolgáltatásokat áraznak túl.

Éppen ezért minden ügyfélnek a saját maga igényeihez, pénzügyi szokásaihoz leginkább illeszkedő terméket kell választania, amelyet időről időre érdemes újra mérlegre tenni (általában ajánlott 1-2 évente áttekinteni a piacon elérhető konstrukciókat). Sőt, a nagyobb összegű készpénzfelvételnél maradva még akkor is simán kijöhet a matek, ha kizárólag a felvétel miatt nyitunk egy új számlát, ahova számlavezető bankunktól átutaljuk - akár ingyenesen is - a kívánt összeget, majd az új bankunk fiókjában vesszük fel a pénzt, és utána akár meg is szüntehetjük a számlát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Holdblog  |  2024. március 28. 06:02
Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gá...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm