32 °C Budapest
Készpénzért állt sorba: csúnya bukta lett a tranzakció vége

Készpénzért állt sorba: csúnya bukta lett a tranzakció vége

2016. május 26. 05:45

Habár a magyarok imádják a készpénzt, arra azért ritkán van példa, hogy egy lakossági ügyfél többmillió forintért álljon sorba a bankfiókban. Időnként persze nincs más választásunk, ebből azonban csúnya pénzügyi bukta is lehet. Mutatjuk, mekkora  különbség van banki és banki árazás között.

Hiába hívták fel szakértők a kormány figyelmét arra, hogy a készpénzforgalom drasztikus emelkedése - az elmúlt 5 évben a forgalomban lévő készpénzállomány mennyisége megduplázódott Magyarországon - miatt meg kellene fontolni a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény módosítását (többek között), a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egyenesen elhatárolódik ennek lehetőségétől.

A pénzügyi tranzakciós illeték egy jól tervezhető bevétele az államkasszának, erre a közösségi kiadásokhoz szükség van, így nem tervezünk változtatni az illeték szabályain

- reagálta a Pénzcentrum megkeresésére nemrég az NGM.

Az ügyfelek gatyája is rámegy erre

Habár megnyugtató, hogy az illeték "jól tervezhető bevétele az államkasszának", arról azért nem szabad(na) megfeledkezni, hogy az előírásra a lakossági ügyfelek gatyája is rámegy. Sokatmondó például, hogy az intézkedés bevezetését követően sorra szűntek meg az ún. nullás számlacsomagok Magyarországon, emiatt most az egyedi utalástól, a csoportos beszedésen át a készpénzfelvételért is szinte mendenhol keményen tejelni kell (legalábbis valamelyikért biztosan). Itt érdemes megjegyezni, hogy nemrég, ha nem is teljesen ingyenes, de a korábbi nullás számlákhoz nagyon hasonló konstrukcióval rukkolt elő néhány bank.

Valamelyest tompítja az intézkedés élét, hogy sokakat egyáltalán nem érdekel a tranzakciós költség. Legalábbis erre utal az, hogy több mint 2 évvel a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel bevezetése óta sem nyilatkozott mindenki arról, hogy havi 150 ezer forintig ingyen akar hozzájutni a pénzéhez. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a természetes személyek 9,32 millió számlát vezetnek magyar bankoknál, a hitelintézetek statisztikái pedig azt mutatják, hogy ezek mindössze felénél kérvényezték az ingyenes készpénzfelvételt.

És noha sok számlatulajdonosnak a kisösszegű tranzakciók után sokszor fel sem tűnik, mennyivel terhelik meg pluszban a számláját, hosszú távon akár több tízezres költségről is beszélhetünk. Hogy mindezt illusztráljuk, a nagyobb összegű készpénzfelvételeket vettük alaposabban is górcső alá. Azt mindjárt az elején szeretnénk leszögezni, hogy bár a legtöbb hazai pénzintézetet megkerestük a költségekre vonatkozó konkrét kérdéseinkkel, voltak - például a legnagyobb magyar bank is -, akik egyenesen elzárkóztak az érdemi válaszok elől. Lehet, hogy nem véletlenül.

Habár a legtöbb bank és természetesen a Pénzcentrum is óva int attól mindenkit, hogy több millió forintnyi készpénzzel rohangáljon az utcán, időnként azonban mégis akadnak olyan élethelyzetek, amikor nincs más lehetőségünk, minthogy beállunk a sorba a bankfiókban. Ilyen helyzet lehet például egy ingatlan adás-vételi szerződésének megkötésekor a foglaló átadása, amely jellemzően készpénzben történik (érdekesség, hogy az ingatlanosok - egyébként teljesen helytelenül - többnyire már ilyenkor tartják a markukat a jutalékért). Csak a példa kedvéért, egy 30 millió forintos ingatlannál a foglaló, amely az ökölszabály szerint 10 százalék, 3 millió forint. De nézzük, mennyibe is fáj több millió forint felvétele.

FHB Bank

Előzetes bejelentés nélkül 1 millió forintig tudják teljesíteni az igényeket az FHB-nál (a Mogyoródi úti fiókban 500 ezer forintig). A nagyobb összegre vonatkozó felvételi szándékot pedig a kifizetés napját megelőző banki munkanapon 12 óráig kell a bankfiókban írásban, telebankon, vagy netbankon keresztül bejelenteni. Amennyiben 12 óra előtt jelenti be az ügyfél, úgy legkorábban másnap veheti fel az összeget, ha csak 12 óra után, akkor a 2. banki munkanapon. Az FHB egyébként 0,25 százalékot kér el bankfiókjaiban a készpénzfelvételért, minimum 173 forintos és maximum 11 690 forintos limitkikötéssel.

Erste Bank

A bankfióki készpénzfelvételnek természetesen az Ersténél van költsége, de "extra díjat nem számít fel a bank az összeg nagysága miatt". Ehhez persze itt is előzetes bejelentés szükséges, melyet 2-50 millió forint közötti összeg esetén a felvétel napját megelőző banki munkanapon 12 óráig kell megtenni, míg 50 millió felett 3 banki munkanappal előre szükséges jelezni az igényt. Az Erste közlése szerint a pénztári forint készpénzfelvétel díja "0,60%+125 Ft maximum 12.930 Ft + (0,60%)". Tehát:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

UniCredit Bank

"Lakossági ügyfeleink esetében az egyik leggyakoribb számlacsomagunk a Bónusz számlacsomag, melynél a pénztári készpénzfelvétel díja 1,45%, de minimum 1150 forint, a maximum pedig 50000 forint lehet" - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére az Unicredit. E mellett kiemelték, hogy bár bankfiókjaikban nincs felső határa a készpénzfelvételnek, azonban a 2 millió forint feletti készpénzigényt előre be kell jelenteni: a banki munkanapon 15 óráig bejelentett igényeket egy napos, a 15 órai határidő után bejelentetteket pedig 2 munkanapos teljesítéssel vállalják.

K&H Bank

Felső határa elvileg a K&H fiókjaiban sincs a készpénzfelvételnek, viszont fiókonként eltérő az az összeg, ami felett 2 munkanappal előre be kell jelenteni a szándékot. Fiókonként ez az értékhatár 500 ezer és 5 millió forint között változik (a Mamut I-ben található készpénzmentes fiókban egyáltalán nincs mód felvételre). Az árazás amúgy az összes értékesítés alatt álló számlacsomagnál megegyezik, ez pedig a következőket jelenti:

  • 0,86% + 653 Ft, min 864 Ft + 0,6% tranzakciós költség;
  • a fentin felül 12 967 Ft is terhelésre kerül a minimum 50 millió forintos készpénzfelvétnél

Nagyon nem mindegy, melyiket választjuk!

Azon túl, hogy a készpénzforgalom nemcsak az egyén szintjén, de össztársadalmi szempontból is a legdrágább tranzakciós forma, érdemes azt is szem előtt tartani, hogy - ahogy az fenti példáinkban is látható - nagyon komoly különbségek vannak az egyes bankok, illetve az ott elérhető számlacsomagok között. Míg egyiknél éppen a készpénzfelvételt büntetik - társadalmi szempontból egyébként elképzelhető, hogy ez a megfelfelőbb hozzáállás -, addig a másiknál más szolgáltatásokat áraznak túl.

Éppen ezért minden ügyfélnek a saját maga igényeihez, pénzügyi szokásaihoz leginkább illeszkedő terméket kell választania, amelyet időről időre érdemes újra mérlegre tenni (általában ajánlott 1-2 évente áttekinteni a piacon elérhető konstrukciókat). Sőt, a nagyobb összegű készpénzfelvételnél maradva még akkor is simán kijöhet a matek, ha kizárólag a felvétel miatt nyitunk egy új számlát, ahova számlavezető bankunktól átutaljuk - akár ingyenesen is - a kívánt összeget, majd az új bankunk fiókjában vesszük fel a pénzt, és utána akár meg is szüntehetjük a számlát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 30. 16:36
Szerződést bontott néhány héttel ezelőtt a HírTV-nél Déri Stefi műsorvezető és a kormánypárti hírcsa...
Holdblog  |  2022. június 30. 16:09
A természeti-politikai drámák miért hoznak el egy jobb világot? Mert okosabbá és szabadabbá teszik a...
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?