Készpénzért állt sorba: csúnya bukta lett a tranzakció vége

Készpénzért állt sorba: csúnya bukta lett a tranzakció vége

2016. május 26. 05:45

Habár a magyarok imádják a készpénzt, arra azért ritkán van példa, hogy egy lakossági ügyfél többmillió forintért álljon sorba a bankfiókban. Időnként persze nincs más választásunk, ebből azonban csúnya pénzügyi bukta is lehet. Mutatjuk, mekkora  különbség van banki és banki árazás között.

Hiába hívták fel szakértők a kormány figyelmét arra, hogy a készpénzforgalom drasztikus emelkedése - az elmúlt 5 évben a forgalomban lévő készpénzállomány mennyisége megduplázódott Magyarországon - miatt meg kellene fontolni a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény módosítását (többek között), a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egyenesen elhatárolódik ennek lehetőségétől.

A pénzügyi tranzakciós illeték egy jól tervezhető bevétele az államkasszának, erre a közösségi kiadásokhoz szükség van, így nem tervezünk változtatni az illeték szabályain

- reagálta a Pénzcentrum megkeresésére nemrég az NGM.

Az ügyfelek gatyája is rámegy erre

Habár megnyugtató, hogy az illeték "jól tervezhető bevétele az államkasszának", arról azért nem szabad(na) megfeledkezni, hogy az előírásra a lakossági ügyfelek gatyája is rámegy. Sokatmondó például, hogy az intézkedés bevezetését követően sorra szűntek meg az ún. nullás számlacsomagok Magyarországon, emiatt most az egyedi utalástól, a csoportos beszedésen át a készpénzfelvételért is szinte mendenhol keményen tejelni kell (legalábbis valamelyikért biztosan). Itt érdemes megjegyezni, hogy nemrég, ha nem is teljesen ingyenes, de a korábbi nullás számlákhoz nagyon hasonló konstrukcióval rukkolt elő néhány bank.

Valamelyest tompítja az intézkedés élét, hogy sokakat egyáltalán nem érdekel a tranzakciós költség. Legalábbis erre utal az, hogy több mint 2 évvel a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel bevezetése óta sem nyilatkozott mindenki arról, hogy havi 150 ezer forintig ingyen akar hozzájutni a pénzéhez. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a természetes személyek 9,32 millió számlát vezetnek magyar bankoknál, a hitelintézetek statisztikái pedig azt mutatják, hogy ezek mindössze felénél kérvényezték az ingyenes készpénzfelvételt.

És noha sok számlatulajdonosnak a kisösszegű tranzakciók után sokszor fel sem tűnik, mennyivel terhelik meg pluszban a számláját, hosszú távon akár több tízezres költségről is beszélhetünk. Hogy mindezt illusztráljuk, a nagyobb összegű készpénzfelvételeket vettük alaposabban is górcső alá. Azt mindjárt az elején szeretnénk leszögezni, hogy bár a legtöbb hazai pénzintézetet megkerestük a költségekre vonatkozó konkrét kérdéseinkkel, voltak - például a legnagyobb magyar bank is -, akik egyenesen elzárkóztak az érdemi válaszok elől. Lehet, hogy nem véletlenül.

Habár a legtöbb bank és természetesen a Pénzcentrum is óva int attól mindenkit, hogy több millió forintnyi készpénzzel rohangáljon az utcán, időnként azonban mégis akadnak olyan élethelyzetek, amikor nincs más lehetőségünk, minthogy beállunk a sorba a bankfiókban. Ilyen helyzet lehet például egy ingatlan adás-vételi szerződésének megkötésekor a foglaló átadása, amely jellemzően készpénzben történik (érdekesség, hogy az ingatlanosok - egyébként teljesen helytelenül - többnyire már ilyenkor tartják a markukat a jutalékért). Csak a példa kedvéért, egy 30 millió forintos ingatlannál a foglaló, amely az ökölszabály szerint 10 százalék, 3 millió forint. De nézzük, mennyibe is fáj több millió forint felvétele.

FHB Bank

Előzetes bejelentés nélkül 1 millió forintig tudják teljesíteni az igényeket az FHB-nál (a Mogyoródi úti fiókban 500 ezer forintig). A nagyobb összegre vonatkozó felvételi szándékot pedig a kifizetés napját megelőző banki munkanapon 12 óráig kell a bankfiókban írásban, telebankon, vagy netbankon keresztül bejelenteni. Amennyiben 12 óra előtt jelenti be az ügyfél, úgy legkorábban másnap veheti fel az összeget, ha csak 12 óra után, akkor a 2. banki munkanapon. Az FHB egyébként 0,25 százalékot kér el bankfiókjaiban a készpénzfelvételért, minimum 173 forintos és maximum 11 690 forintos limitkikötéssel.

Erste Bank

A bankfióki készpénzfelvételnek természetesen az Ersténél van költsége, de "extra díjat nem számít fel a bank az összeg nagysága miatt". Ehhez persze itt is előzetes bejelentés szükséges, melyet 2-50 millió forint közötti összeg esetén a felvétel napját megelőző banki munkanapon 12 óráig kell megtenni, míg 50 millió felett 3 banki munkanappal előre szükséges jelezni az igényt. Az Erste közlése szerint a pénztári forint készpénzfelvétel díja "0,60%+125 Ft maximum 12.930 Ft + (0,60%)". Tehát:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

UniCredit Bank

"Lakossági ügyfeleink esetében az egyik leggyakoribb számlacsomagunk a Bónusz számlacsomag, melynél a pénztári készpénzfelvétel díja 1,45%, de minimum 1150 forint, a maximum pedig 50000 forint lehet" - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére az Unicredit. E mellett kiemelték, hogy bár bankfiókjaikban nincs felső határa a készpénzfelvételnek, azonban a 2 millió forint feletti készpénzigényt előre be kell jelenteni: a banki munkanapon 15 óráig bejelentett igényeket egy napos, a 15 órai határidő után bejelentetteket pedig 2 munkanapos teljesítéssel vállalják.

K&H Bank

Felső határa elvileg a K&H fiókjaiban sincs a készpénzfelvételnek, viszont fiókonként eltérő az az összeg, ami felett 2 munkanappal előre be kell jelenteni a szándékot. Fiókonként ez az értékhatár 500 ezer és 5 millió forint között változik (a Mamut I-ben található készpénzmentes fiókban egyáltalán nincs mód felvételre). Az árazás amúgy az összes értékesítés alatt álló számlacsomagnál megegyezik, ez pedig a következőket jelenti:

  • 0,86% + 653 Ft, min 864 Ft + 0,6% tranzakciós költség;
  • a fentin felül 12 967 Ft is terhelésre kerül a minimum 50 millió forintos készpénzfelvétnél

Nagyon nem mindegy, melyiket választjuk!

Azon túl, hogy a készpénzforgalom nemcsak az egyén szintjén, de össztársadalmi szempontból is a legdrágább tranzakciós forma, érdemes azt is szem előtt tartani, hogy - ahogy az fenti példáinkban is látható - nagyon komoly különbségek vannak az egyes bankok, illetve az ott elérhető számlacsomagok között. Míg egyiknél éppen a készpénzfelvételt büntetik - társadalmi szempontból egyébként elképzelhető, hogy ez a megfelfelőbb hozzáállás -, addig a másiknál más szolgáltatásokat áraznak túl.

Éppen ezért minden ügyfélnek a saját maga igényeihez, pénzügyi szokásaihoz leginkább illeszkedő terméket kell választania, amelyet időről időre érdemes újra mérlegre tenni (általában ajánlott 1-2 évente áttekinteni a piacon elérhető konstrukciókat). Sőt, a nagyobb összegű készpénzfelvételnél maradva még akkor is simán kijöhet a matek, ha kizárólag a felvétel miatt nyitunk egy új számlát, ahova számlavezető bankunktól átutaljuk - akár ingyenesen is - a kívánt összeget, majd az új bankunk fiókjában vesszük fel a pénzt, és utána akár meg is szüntehetjük a számlát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?