35 °C Budapest
Íme az idei év slágere: ide rakja a legtöbb háziasszony a pénzét

Íme az idei év slágere: ide rakja a legtöbb háziasszony a pénzét

Pénzcentrum
2016. április 26. 11:15

Idén akár háromszor annyi új ingatlant adhatnak át, mint egy évvel ezelőtt, azonban a fejlődést akadályozza, hogy nincs elég beépíthető üres telek. Az otthonteremtési program kedvező hatással lehet az új lakások építésére, azonban egyelőre nem ez hajtja a lakásvásárlásokat, nem emiatt vesznek fel hitelt a magyar családok. A Takarékbank sajtótájékoztatóján azt is elárulta, melyik lehet az idei év slágere a megtakarítások terén.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) a kedvező hatással van a lakásépítésekre, tavaly sosem látott alacsony szinten voltak a lakásépítések kevesebb új lakást adtak át, mint a második világháború idején. A problémát csak tetézte, hogy ezeknek a jelentős része nem társasház, hanem különálló családi házként épült fel.

Ez a trend megfordulhat, idén már 7 ezer újlakás projekt indult a Takarékbanknál, és akár 15 ezer új ingatlant is átadhatnak idén összesen.

Ezt az is mutatja, hogy a takarékoknál megháromszorozódott a lakásépítési ügyletek száma. Az építések többsége a fővárosban, illetve a vidéki nagyvárosokban zajlik elsősorban.

Problémát jelent azonban, hogy kevés a beépíthető telek, ezért az önkormányzatok új területeket parcelláznak fel, a legtöbb esetben pedig az értékesítés már a tervezőasztalról történik. Az új lakásokat leginkább a Nyugat-Magyarországon keresik, itt elsősorban az ingatlanok többsége készpénzért cserél gazdát, így a CSOK-igénylés sem megszokott.

Az összes kérelem 10 százaléka csupán a 10+10 milliós igénylés, azonban a később, a lakások átadásával ez az arány növekedhet. Érdekes egyébként, hogy az összes igénylő 27 százaléka élt a három gyerek után igényelhető kedvezménnyel.

A CSOK-kérelmek azonban azért nem jelentkeznek még, mert a támogatást a lakásépítés későbbi szakaszában igényelhetik a családok. Az azonban látszik, hogy egyre többen keresik a kedvezményt és egyre több befogadás van a bankban is.

Milyen hiteleket keresnek?

Elsősorban a piaci lakáshiteleket keresik az ügyfelek, azonban ezeket nem új ingatlanra, hanem inkább bővítésre, használt lakás vásárlásra, korszerűsítésre veszik fel. Ennek ellenére felfutott a hitelezés, 2016 első negyedévében háromszor annyi kölcsönt helyezett ki a takarékok, mint egy évvel korábban.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi lehet az idei slágerbefektetés?

A TBSZ-ek lehetnek idén a legnépszerűbb megtakarítási termékek, elsősorban az adókedvezmény miatt lehet népszerű ez a termék idén

 - mondta Farkas Róbert, a Takarékbank igazgatója. A megtakarításoknál a befektetéssel kombinált lekötött bankbetétek lehetnek népszerűek. Jellemző lehet a betét mellé Féléves Kincstárjegyet vásárolni, ezek futamideje ugyanis megegyezhet.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?