Íme az idei év slágere: ide rakja a legtöbb háziasszony a pénzét

Íme az idei év slágere: ide rakja a legtöbb háziasszony a pénzét

Pénzcentrum
2016. április 26. 11:15

Idén akár háromszor annyi új ingatlant adhatnak át, mint egy évvel ezelőtt, azonban a fejlődést akadályozza, hogy nincs elég beépíthető üres telek. Az otthonteremtési program kedvező hatással lehet az új lakások építésére, azonban egyelőre nem ez hajtja a lakásvásárlásokat, nem emiatt vesznek fel hitelt a magyar családok. A Takarékbank sajtótájékoztatóján azt is elárulta, melyik lehet az idei év slágere a megtakarítások terén.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) a kedvező hatással van a lakásépítésekre, tavaly sosem látott alacsony szinten voltak a lakásépítések kevesebb új lakást adtak át, mint a második világháború idején. A problémát csak tetézte, hogy ezeknek a jelentős része nem társasház, hanem különálló családi házként épült fel.

Ez a trend megfordulhat, idén már 7 ezer újlakás projekt indult a Takarékbanknál, és akár 15 ezer új ingatlant is átadhatnak idén összesen.

Ezt az is mutatja, hogy a takarékoknál megháromszorozódott a lakásépítési ügyletek száma. Az építések többsége a fővárosban, illetve a vidéki nagyvárosokban zajlik elsősorban.

Problémát jelent azonban, hogy kevés a beépíthető telek, ezért az önkormányzatok új területeket parcelláznak fel, a legtöbb esetben pedig az értékesítés már a tervezőasztalról történik. Az új lakásokat leginkább a Nyugat-Magyarországon keresik, itt elsősorban az ingatlanok többsége készpénzért cserél gazdát, így a CSOK-igénylés sem megszokott.

Az összes kérelem 10 százaléka csupán a 10+10 milliós igénylés, azonban a később, a lakások átadásával ez az arány növekedhet. Érdekes egyébként, hogy az összes igénylő 27 százaléka élt a három gyerek után igényelhető kedvezménnyel.

A CSOK-kérelmek azonban azért nem jelentkeznek még, mert a támogatást a lakásépítés későbbi szakaszában igényelhetik a családok. Az azonban látszik, hogy egyre többen keresik a kedvezményt és egyre több befogadás van a bankban is.

Milyen hiteleket keresnek?

Elsősorban a piaci lakáshiteleket keresik az ügyfelek, azonban ezeket nem új ingatlanra, hanem inkább bővítésre, használt lakás vásárlásra, korszerűsítésre veszik fel. Ennek ellenére felfutott a hitelezés, 2016 első negyedévében háromszor annyi kölcsönt helyezett ki a takarékok, mint egy évvel korábban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi lehet az idei slágerbefektetés?

A TBSZ-ek lehetnek idén a legnépszerűbb megtakarítási termékek, elsősorban az adókedvezmény miatt lehet népszerű ez a termék idén

 - mondta Farkas Róbert, a Takarékbank igazgatója. A megtakarításoknál a befektetéssel kombinált lekötött bankbetétek lehetnek népszerűek. Jellemző lehet a betét mellé Féléves Kincstárjegyet vásárolni, ezek futamideje ugyanis megegyezhet.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 27. 18:52
Egy online reklámkampány hatékonyságának kétharmada a kreatív anyag(ok)on múlik – vallja a Teads Stu...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?