Tízmilliós bírság: újabb bankot büntetett az MNB

Tízmilliós bírság: újabb bankot büntetett az MNB

2016. április 19. 20:09

Az MNB ma közzétett határozatában összesen 28,7 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a Sopron Bank Burgenland Zrt.-t - többek között - tőkeszámítási, számviteli, eszközminősítési, fedezetértékelési, illetve a tartalékképzési és belső ellenőrzési tevékenységét érintő egyes hiányosságok miatt. A feltárt jogsértések nem hordoznak olyan kockázatokat, amelyek veszélyeztetnék a Bank megbízható működését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított felügyeleti ellenőrzési eljárás keretében vizsgálta a Sopron Bank Burgenland Zrt. (Sopron Bank) tevékenységét. Ennek során a jegybank a 2012. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A vizsgálat egyebek között a hitelkockázat azonosítására, mérésére, kezelésére - ezen belül az értékvesztés elszámolási gyakorlatra, a figyelembe vett értékbecslések minőségére, a fedezetértékelésre -, továbbá a tőkekövetelmény-számításra vonatkozóan állapított meg - részben a korábbi felügyeleti határozatokban már kifogásolt, de a Sopron Bank által meg nem szüntetett - hiányosságokat. Problémát talált a jegybank emellett az informatikai - és nyilvántartási rendszerek, valamint a számviteli eljárások terén is. Megállapította továbbá, hogy a Sopron Bank tevékenysége során nem tartotta be maradéktalanul a belső ellenőrzésre, az adatszolgáltatásra, s a nyilvánosságra hozatalra vonatkozó jogszabályi előírásokat.

Mindezek nyomán az MNB kötelezte a Sopron Bankot, hogy 2016. szeptember 30. napjáig tegye meg a szükséges intézkedéseket a feltárt hiányosságok megszüntetésére, s erről - a belső ellenőri jelentés megküldésével - számoljon be a jegybanknak. A kötelezés keretében az intézménynek gondoskodnia kell a belső szabályozás, a számviteli eljárások, az ellenőrzési tervek, a fedezetkezelési és eszközminősítési folyamatok fejlesztéséről, illetve javításáról, valamint a nyilvántartások és az adatszolgáltatás teljes körűségéről. A Banknak teljes körűen meg kell felelnie a jogszabályoknak a szavatoló tőke és a tőkekövetelmény kiszámítása, az értékvesztés és a kamatok elszámolása, valamint az informatikai rendszerek működése során, továbbá az értékbecsléseknél be kell tartania a szakmai követelményre vonatkozó előírásokat.

A vizsgálat során feltárt hiányosságok miatt a jegybank összesen 28,7 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott az intézményre. A bírság megállapítását különösen indokolttá tette a pénzügyi szolgáltatási tevékenység körében feltárt jogsértések számossága és súlya, illetve a jogsértések ismétlődése. Számos hiányosság megszüntetésére már korábbi felügyeleti határozatok is kötelezték a hitelintézetet. Súlyosító körülményként értékelte a jegybank továbbá a szabályszegések egy részének rendszerszintű jellegét, illetve azok jelentős - egyes esetekben magas - kockázati besorolását is. Enyhítő körülménynek számítottak ugyanakkor a Bank együttműködő magatartása, továbbá az, hogy a vizsgálat a jogsértésekkel összefüggésben nem tárt fel ügyfél-érdeksérelmet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16