5 °C Budapest
Tízmilliós bírság: újabb bankot büntetett az MNB

Tízmilliós bírság: újabb bankot büntetett az MNB

2016. április 19. 20:09

Az MNB ma közzétett határozatában összesen 28,7 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a Sopron Bank Burgenland Zrt.-t - többek között - tőkeszámítási, számviteli, eszközminősítési, fedezetértékelési, illetve a tartalékképzési és belső ellenőrzési tevékenységét érintő egyes hiányosságok miatt. A feltárt jogsértések nem hordoznak olyan kockázatokat, amelyek veszélyeztetnék a Bank megbízható működését.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított felügyeleti ellenőrzési eljárás keretében vizsgálta a Sopron Bank Burgenland Zrt. (Sopron Bank) tevékenységét. Ennek során a jegybank a 2012. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A vizsgálat egyebek között a hitelkockázat azonosítására, mérésére, kezelésére - ezen belül az értékvesztés elszámolási gyakorlatra, a figyelembe vett értékbecslések minőségére, a fedezetértékelésre -, továbbá a tőkekövetelmény-számításra vonatkozóan állapított meg - részben a korábbi felügyeleti határozatokban már kifogásolt, de a Sopron Bank által meg nem szüntetett - hiányosságokat. Problémát talált a jegybank emellett az informatikai - és nyilvántartási rendszerek, valamint a számviteli eljárások terén is. Megállapította továbbá, hogy a Sopron Bank tevékenysége során nem tartotta be maradéktalanul a belső ellenőrzésre, az adatszolgáltatásra, s a nyilvánosságra hozatalra vonatkozó jogszabályi előírásokat.

Mindezek nyomán az MNB kötelezte a Sopron Bankot, hogy 2016. szeptember 30. napjáig tegye meg a szükséges intézkedéseket a feltárt hiányosságok megszüntetésére, s erről - a belső ellenőri jelentés megküldésével - számoljon be a jegybanknak. A kötelezés keretében az intézménynek gondoskodnia kell a belső szabályozás, a számviteli eljárások, az ellenőrzési tervek, a fedezetkezelési és eszközminősítési folyamatok fejlesztéséről, illetve javításáról, valamint a nyilvántartások és az adatszolgáltatás teljes körűségéről. A Banknak teljes körűen meg kell felelnie a jogszabályoknak a szavatoló tőke és a tőkekövetelmény kiszámítása, az értékvesztés és a kamatok elszámolása, valamint az informatikai rendszerek működése során, továbbá az értékbecsléseknél be kell tartania a szakmai követelményre vonatkozó előírásokat.

A vizsgálat során feltárt hiányosságok miatt a jegybank összesen 28,7 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott az intézményre. A bírság megállapítását különösen indokolttá tette a pénzügyi szolgáltatási tevékenység körében feltárt jogsértések számossága és súlya, illetve a jogsértések ismétlődése. Számos hiányosság megszüntetésére már korábbi felügyeleti határozatok is kötelezték a hitelintézetet. Súlyosító körülményként értékelte a jegybank továbbá a szabályszegések egy részének rendszerszintű jellegét, illetve azok jelentős - egyes esetekben magas - kockázati besorolását is. Enyhítő körülménynek számítottak ugyanakkor a Bank együttműködő magatartása, továbbá az, hogy a vizsgálat a jogsértésekkel összefüggésben nem tárt fel ügyfél-érdeksérelmet.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?