12 °C Budapest

Több százmillióra büntette Matolcsy a magyar bankokat

Pénzcentrum
2016. március 17. 11:32

Több százmilliós bírságokat szabott ki az MNB az elmúlt időszakban. A legjellemzőbb probléma az elszámolásokkal volt, de más területek miatt is büntetett a felügyelet. Tényleg mindig lesznek bírságok?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön tette közzé az elmúlt másfél év fogyasztóvédelmi jelentését, amiben a devizahiteles elszámolásokkal kapcsolatos panaszok és a brókerbotrányokkal kapcsolatos panaszkezelési kérdések is szerepelnek.

Mi a helyzet az elszámolásokkal?

Az elszámolások során az MNB-re is jelentős feladat hárult:

  • Ezzel kapcsolatos rendeleteket adtak ki,
  • 19 állásfoglalást adtak ki,
  • 129 gyakori kérdésre adtak választ,
  • 535 esetben a bankoknak nyújtottak segítséget jogértelmezés, illetve a szabályok végrehajtásáról és
  • Az elszámoló levelek mintáját is megalkották.

Az elszámolással kapcsolatos jegybanki bírságok összesen 124 millió forint bírságot szabtak ki. Elsősorban a devizahiteles banki elszámolás miatt szabtak ki bírságokat.

Az elszámolások nyomán összesen 30 ezer ügyfélmegkeresés érkezett a jegybankhoz. Ezen felül a Pénzügyi Békéltető Testülethez (PBT) is 16 ezer panaszt nyújtottak be

- mondta Szabó József, az Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ igazgatója. Az ügyfelek egy része a PBT-hez fordult, és a 30 ezer megkeresésből valamivel több mint ezer beadvány született, ennyi panaszt nyújtottak be a jegybankhoz. A PBT-hez érkezett panaszok mintegy 1-2 százalékánál adtak igazat az ügyfélnek.

Hogyan lépett fel az MNB a visszaélések ellen?

Az életbiztosítások tipikus visszaélési pontjai voltak az értékesítések, az ügynökök sokszor félrevezető információkat adtak az ügyfeleknek, ráadásul gyakran nem is a nekik leginkább megfelelő terméket értékesítették nekik.

Ezen változtatott a jegybank igényfelméréssel kapcsolatos rendelete

 - mondta Freisleben Vilmos, az MNB fogyasztóvédelmi igazgatója. A rendelet nyomán ugyanis már kötelező írásos igényfelmérőt kitöltetni az ügyféllel, ami alapján megállapítható, hogy milyen termékre van szüksége valójában.

Mi a helyzet a biztosítókkal?

A jegybank kiadványában megtaláljuk az Astra biztosítóval kapcsolatos botrányt is. Az MNB ebben a kérdésben felvette a kapcsolatot az Astra felügyeletét végző román pénzügyi felügyelettel. Ennek során elérték, hogy az ügyfelek magyarul kaphassanak tájékoztatást. Lényeges, hogy a Magyar Biztosítók Szövetéségénél (Mabisz) elérték, hogy az aktuális károk rendezését vállalják át ideiglenesen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezeket a bírságokat szabták ki

Leggyakrabban a tájékoztatás hiánya miatt szabtak ki büntetést, de a panaszkezelésnél is sokszor találtak hiányosságokat a pénzügyi intézeteknél. Emellett gyakori volt a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat és a szabálytalan közzétételek is előfordultak (pl: THM közlésének nem megfelelő módja). A banktitok megsértésére, a díjak nem megfelelő felszámítására, az időszakos tájékoztatás hiányára és az ellenőrizhetőség hiányára is volt példa.

A fogyasztóvédelmi bírságok egyébként 202 millió forint bírságot szabtak ki, ez az elszámolás miatt kirótt büntetések feletti összeg, amely összesen 1172 fogyasztóvédelmi vizsgálat eredménye volt.

Az látható, hogy bírság mindig lesz

- tette hozzá Freisleben Vilmos. A pénzintézetek hiányosságai ugyanis rendszerszinten kiküszöbölhetők, de egy-két hiba mindig lesz a rendszerben, ezeket az eseteket a felügyelet "teheti helyre".

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem