7 °C Budapest

Ide tedd a pénzed, ha sokat akarsz kihozni belőle: a szakértő válaszol

2015. december 6. 07:01

Év vége előtt néhány héttel pénzügyileg fontos időszakban járunk. A statisztikák szerint sokan kapnak 13. havi fizetést, jutalmat, fizetésemelést. Ilyenkor érdemes igazán elgondolkozni azon, hova tegyük a pénzünket - most, és jövőre. A Pénzcentrumon is ez a téma, a (hosszú távú) megtakarítás, az anyagi biztonság volt fókuszban ezen a héten - konkrétan egy egyre népszerűbb pénzügyi termék, a TBSZ, azaz a tartós befektetési számla szempontjából.Cikkeinkben megvizsgáltuk azt, hogyan is működik pontosan a TBSZ, megnézzük, hányan és hogyan használják, miért is lehet hasznos. Utánajártunk, milyen értékpapírokat, állampapírokat vegyünk a TBSZ-re, és szót ejtünk egy nagyon fontos határidőről is.Természetesen olvasóink leveleit is vártuk a témában. A felmerült kérdéseket Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója válaszolta meg.

TBSZ számlám idén lejár és nem kívánom meghosszabbítani de a számlámon van olyan állampapír ami még nem járt le, de ezt nem kívánom visszaváltani csak lejáratkor szeretném kivenni, ebben az esetben kell nekem adót és EHO-t fizetni? Esetleg időarányosan 2016 január 1-től lejáratig lejáratáig kell adót fizetni?

Ha nem szeretne hosszabbítani, akkor az állampapír normál értékpapírszámlára kerül átvezetésre és dec. 31-ét követően megszerzett jövedelem már adóköteles lesz. Az adó mértékét a szolgáltató -az Szja 67/B (9) a) pontja alapján eljárva- úgy fogja kiszámítani, hogy december 31-én a portfoliója átértékelésre kerül és az így feltőkésített ár képezi majd az új bekerülési értéket. Ezt követően a 2016.01.01. után a normál értékpapírszámlán megszolgált kamatra kerül felszámításra az SZJA (15%) és Eho (6%) (állampapíroknál nincs Eho).

Úgy néz ki,hogy hozzá jutok 2 millió forinthoz. Az lenne a kérdésem, hogy ennyi pénzt milyen befektetésbe érdemes tenni?

Ilyen esetben is jó megoldás lehet a Tartós Befektetési Értékpapír Számla, melynek segítségével 3 év után adókedvezményt, 5 év után pedig teljes adó és EHO mentességet érhet el. Az Ön számára megfelelő befektetési forma lehet a Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ-R) is, amelyneksegítségével előre gondoskodhat nyugdíjas éveinek anyagi biztonságáról, ráadásul befektetéseinek jövedelme is adómentes lehet. A NYESZ számlán megtakarítások elhelyezésére - a TBSZ-hez hasonlóan- többféle megtakarítási termék közül választhatunk, a befizetések után pedig előtakarékossági támogatást (állami támogatást) vehet igénybe. Az, hogy az Ön által választott számlatípuson konkrétan milyen megtakarítási formába érdemes befektetni, attól is függ, hogy hány év múlva kívánja ezt a befektetést felhasználni, illetve hogy milyen kockázatot szeretne vállalni. Ezzel kapcsolatban kérje a bankfiókban a szakértők segítségét.

A tbsz-szel kapcsolatban érdeklődöm, hogy
a futamidő alatt újabb összegeket be lehet-e tenni az értékpapírszámlára,

A TBSZ számlákra a számlanyitás naptári évében, az úgynevezett befizetési időszakban lehet pénzt elhelyezni. December 31-ét követően, a takarékoskodási időszak következik. További befizetésekkel, átutalásokkal az adott számlán lévő összeg már nem növelhető. Természetesen minden évben lehetőség van új Tartós Befektetési Számlákat nyitni. Így biztosítható a folyamatos és rendszeres adókedvezményes vagy adómentes megtakarítás.

az egyenleg milyen módon örökölhető,

A TBSZ értékpapírszámlára (TBÉSZ) elhalálozási rendelkezés nem adható.A TBÉSZ értékpapírszámlához kapcsolt fizetési számlára viszont elhalálozási rendelkezés adható.

A számlatulajdonos halála esetén a TBÉSZ értékpapírszámlán nyilvántartott követelés és értékpapír állomány - a normál értékpapírszámlák öröklési szabályai szerint - hagyaték tárgyát képezi. A jogerős hagyatékátadó végzés alapján a Bank az elhunyt ügyfél TBÉSZ számlán lévő követelését (értékpapír és pénz) a jogosultak (pl. örökös(ök)) személyes megjelenése és rendelkezése alapján átvezeti a jogosultak (pl. örökös(ök)) nevén vezetett normál értékpapírszámlára és bankszámlára. Az elhalálozott számlatulajdonos nevén vezetett TBÉSZ számlán - ha a TBÉSZ számla lekötési időszakának megszűnését megelőzte az elhalálozás napja - az elhalálozás napjáig elért hozam (jövedelem) után a hagyaték jogosultjait (pl. örökös(ök)et) adókötelezettség nem terheli.

az értékpapírszámlán levő összeg végrehajtás vagy adózási inkasszó alá vonható-e?

Igen, minden típusú értékpapírszámlán lévő értékpapír végrehajtás alá vonható.

Kérdésem az lenne, hogy bármely banknál lehet TBSZ t nyitni?

Majdnem minden szolgáltató kínálja ezt a terméket, de egy pénzügyi szolgáltatónál egy évben egy Tartós Befektetési Betétszámla és egy Tartós Befektetési Értékpapírszámla nyitható. Minden évben azonban lehetőség van egy új TBSZ szerződés megkötésére, valamint ezen számlák szolgáltatók közötti jogfolytonos áthelyezésre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Van lehetőség a lejáró TBSZ-en tartott megtakarítás megosztására? Lehet egy részét továbbvinni új TBSZ-en a többit felvenni (illetve visszavezetni az értékpapír számlára)?

A 3. lekötési év végére a megtakarítás egy részét felvehetjük anélkül, hogy meg kellene szüntetni számlát és a számla teljes összegére meg kellene fizetnünk az adót. Az 5. év lejárata után pedig a befizetési időszak nélkül újraindíthatjuk a 3+2 éves takarékoskodást, vagy adó- és járulékmentesen hozzáférhetünk a befektetett összeghez.

Amennyiben az 5 év letelte után az összegnek csak egy részét kívánjuk továbbvinni, úgy arról kell rendelkeznünk, hogy nem hosszabbítjuk meg a TBSZ számlát. Majd december 31-én a lejáró egyenlegből a kívánt összeget be tudjuk fizetni egy tárgyévben nyitott TBSZ számlára. (idén pl. egy 2015-ben nyitott TBSZ-re).

Miért nincs mód a 2015.12.31-én lejáró TBSZ-ről a részállomány új 2015-ös TBSZ-re helyezésére? Miért csak a teljes állomány transzferálható?

Törvényalkotó kifejezetten rendelkezett arról, hogy TBSZ számlákat újrakötni (meghosszabbítani) csak teljes egészében lehetséges, így a feltett kérdésre a válasz jogalkotói oldalon keresendő. Ugyan rész-meghosszabbításra nincs lehetőség, a fent leírt módszerrel, az összeg egy része elhelyezhető 2015-ös TBSZ számlán.

Mi a helyzet a Quaestor-nál kezelt TBSZ és NYESZ számlákkal? 7 hónapja kérdezem folyamatosan a felszámolót?

Egy speciális helyzetről van szó, melyben felvilágosítást csak az arra illetékes személy jogosult adni (jelen esetben a Felszámoló).

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 31. 10:22
Chochol Károly eredeti szakmája optikus volt, a budapesti Fotóklubban tanult fényképezni.
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?