25 °C Budapest
Tényleg sírkövet vesznek a kaparós nyereményből a magyarok?

Tényleg sírkövet vesznek a kaparós nyereményből a magyarok?

2015. október 27. 12:07

A Portfolio Öngondoskodás 2015 konferenciáján a magyarok öngondoskodási kedvéről szóló panelbeszélgetésen arról szólt a vita, hogy vajon mennyire pesszimisták a magyar emberek és ez akadályozza vajon azt, hogy sokan kevesebb megtakarítással rendelkeznek, mint amennyire szükségük lenne. A felvezető előadásban Varga Mihály a CSOK kiterjesztéséről beszélt és új munkahelyteremtési tervet jelentett be.

Egész életünket végigkíséri az öngondoskodás

 - ezekkel a szavakkal nyitotta Varga Mihály, Nemzetgazdasági miniszter a Portfolio Öngondoskodás 2015 konferenciáját. Ilyen öngondoskodás lehet például egy baleset, amire pénzügyileg sem árt felkészülni, vagy a lakás vásárlása, amely az egyik legtipikusabb pénzügyi célja a magyar családoknak.

Lényeges, hogy 5,4 százalékkal nőttek a háztartások jövedelmei 2010 és 2014 között, ez pedig segíti a magyar családok öngondoskodását. A miniszter szerint azért fontos az öngondoskodás, mert változtatás nélkül egyre több nyugdíjast kell eltartania egy aktív keresőnek.

Érdemes a banki hitelezést erősíteni, a bankszövetséggel olyan csomagot hozunk össze, amivel beindíthatjuk a hitelezést

 - tette hozzá Varga. Alig több mint 8 ezer lakás épült az elmúlt évben, ami jócskán elmarad a válság előtti évi 36 ezer darab lakásépítéstől.

A lakásépítések és a hitelezés beindításában elsősorban a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) kiterjesztése segíthet, részleteket viszont egyelőre nem árult el a miniszter.

Milyen jövője számíthatnak a magyarok?

Sokan gondolkodnak azon, hogyan fogunk élni öt vagy tíz év múlva, a konferencia panelbeszélgetésén pontosan egy ilyen jövőt vázoltak fel a résztvevők. Tényleg pesszimisták lennének a magyarok?

A magyar nők a legpesszimistábbak a világon, mert a magyar nők helyzete elég rossz, de általánosságban azt gondolom, hogy pesszimisták vagyunk Egyik ismerősöm nyert a kaparóson és sírkövet vett belőle

 - jellemezte a magyar emberek pesszimizmusát Karafiáth Orsolya, író, költő. Nehéz azt meghatározni, hogy mit jelent az optimizmus és mit jelent a pesszimizmus. Sokszor a gazdasági helyzet nem mutatja meg azt, hogy mennyire optimisták az emberek. A GfK Hungária felmérése szerint egyébként a magyarok 75 százaléka pozitívan látja a jövőjét, ami szöges ellentétben áll az írónő véleményével, igaz, nemzetközi összehasonlításban érdekes módon Magyarország kiemelkedő optimizmussal szerepelt.

Magyarországon a család szerepe fontos, sokan arra számítanak, ha bajba kerülnek, akkor a családjuk segíti őket túl a problémákon. Ez azonban átalakulóban van, így egyre kevesebben támaszkodnának a családjukra és a jövőben ez az igény fokozatosan leépülhet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Addig nem lesz nagy probléma, amíg én élek, de nem tudni, hogy mi lesz azután. Én például nem szeretném, ha a gyerekemet elvinné egy tornádó

 - tette hozzá Karafiáth. Ez a fajta kiszámíthatatlanság sokak életét és optimizmusát befolyásolhatja, lényeges azonban leszögezni, hogy ez a fajta bizonytalanság olyan különleges eseményekre terjed ki, ami nagyon ritkán és kifejezetten extrém eseményként fordulnak elő.

Az öngondoskodás során a probléma az, hogy az emberek 5-6 éves időtávban gondolkodnak. A nyugdíjra való megtakarításokra a legtöbben csak 50 éves koruk után, a gyerekek kirepülése után kezdenek félretenni. Ez viszont sok esetben már késő arra, hogy elegendő méretű vagyont halmozzanak fel ahhoz, hogy nyugodt idős éveik lehessenek.

Varga bejelentette a munkanélküliség csökkentő tervet

6,5 százalékos munkanélküliségi ráta van jelenleg Magyarországon, megjelenőben van a strukturális munkanélküliség. Emiatt a kormány újragondolhatja és módosíthatja a közfoglalkoztatási rendszert. Ezzel párhuzamosan a szakképzési rendszert is változtatásokon mehet keresztül, a gazdasági igényekhez szabhatja a kormány a szakképzést.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 19. 10:36
A kormánypárti lap most helyreigazított cikkének szerzője nem vállalta fel a nevét.
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?