16 °C Budapest
Így tuti, hogy nem nyúlják le a pénzed, ha neten vásárolsz

Így tuti, hogy nem nyúlják le a pénzed, ha neten vásárolsz

Pénzcentrum
2015. október 8. 11:22

Sokan félnek az online vásárlásoktól, mert úgy gondolják: ha megadják az adataikat az interneten, akkor könnyen ellophatják a számlán lévő pénzt. Ugyan a vásárlási rendszereknek köszönhetően a bankkártyás vásárlás biztonságos (ráadásul kár esetén a bank kártalanít), ennek ellenére a kártyatársaságok két olyan megoldással is előrukkoltak, amivel szinte lehetetlen lesz lenyúlni a bankszámlánkon tartott pénzünket.

Sokan ódzkodnak az internetes bankkártyás fizetéstől, attól tartanak, hogy ellopják az adataikat és visszaélnek velük. Bár a bankkártya az egyik legbiztonságosabb fizetési módszer, a netes lehúzások elkerülésére a kártyakibocsátók már kifejlesztettek két tuti módszert: a virtuális kártyaszámlákat és az egyszer használható virtuális hitelkártyaszámlákat.

Hogyhogy csak online használhatom a bankkártyát?

A virtuális kártyaszámlák bankszámlához csatolhatók, de attól elkülönülnek, így nyugodtan fizethetünk róluk online. Az online fizetés előtt annyi pénzt érdemes átutalunk a virtuális számlára, amennyire a vásárláshoz szükség van, majd a betéti kártyához hasonló adatokat megadva fizetünk a kiszemelt webshopban.

A netes fizetéssel szemben még bizonytalan vásárlók (akik egy esetleges visszaéléstől tartanak) is biztonságosnak érezhetik a vásárlást, mivel a virtuális számlájukon csak akkora összeg érhető el, amekkora az adott vásárláshoz feltétlenül szükséges

  - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a MasterCard.

Lényeges, hogy ez a kártya kizárólag internetes vásárláshoz használható, így a betéti vagy hitelkártyánk adatait nem kell megadnunk, vagyis védve maradnak az adatok és ezzel a bankszámlánkon tartott teljes összeg is. Ezeket a kártyákat egyébként a bankunktól ígényelhetjük a betéti kártyákhoz hasonlóan, kinézetre hasonlítanak is ezekre, viszont nem tartalmaznak sem chipet, sem mágnescsíkot (és PIN-kódot sem kapunk hozzá), így készpénzfelvételre és kártyás fizetésekre alkalmatlanok. Bizonyos esetekben egyébként fizikai bankkártyát sem kapunk, csupán a vásárláshoz szükséges adatokat adja meg nekünk a bank.

Ezek a kártyaadatok kellenek a a webshopos fiztéshez:
  • Kártyaszám: 16 számjegy
  • Biztonsági azonosító szám: 3 számjegy
  • Lejárati dátum

Mik az egyszer használatos kártyaszám előnyei?

Az egyszer használatos virtuális hitelkártyaszámnál minden egyes tranzakció után egy egyszeri virtuális hitelkártyaszám generálódik, ami a tranzakció végén érvénytelenné válik és nem használható újra

- tudtuk meg a VISA-tól. A virtuális kártyaszámok kibocsátása interneten és mobilon keresztül is történhet, mindössze egy bankszámlára van szükség hozzá. A fizikailag is létező kártyaszámlákhoz hasonlóan az egyszer használatos kártyaszámok is on-line vásárlásra lettek kitalálva, így előnyei itt mutatkoznak meg.

A netbankon keresztül igényelhető kártyaszámok segítségével szintén biztonságban tudhatjuk a folyószámlánkon hagyott összeget, hiszen a kártyaszám csupán egyszer használható. Ha több vásárlást szeretnénk végrehajtani, akkor több számot kell kérnünk.

Melyik virtuális megoldást válasszam?

Amennyiben csupán egy olyan vásárlásunk van, ahol nem bízunk meg a másik félben (pl. ismeretlen távol-keleti cég), akkor az egyszer használatos kártyaszámot használjuk. Ha viszont gyakran vásárolunk kétes webshopokban, akkor megéri kiváltani egy internetkártyát, amelyre mindig a vásárlásnak megfelelő összeget töltjük fel.

Persze, ha kizárólag megbízható webshopokból rendelünk, akkor valószínűleg nincs szükség egyik megoldásra sem, hiszen hitelkártyánkkal vagy betéti kártyánkkal is vásárolhatunk, az adataink nem lesznek veszélynek kitéve.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07