1 °C Budapest

Így tuti, hogy nem nyúlják le a pénzed, ha neten vásárolsz

Pénzcentrum
2015. október 8. 11:22

Sokan félnek az online vásárlásoktól, mert úgy gondolják: ha megadják az adataikat az interneten, akkor könnyen ellophatják a számlán lévő pénzt. Ugyan a vásárlási rendszereknek köszönhetően a bankkártyás vásárlás biztonságos (ráadásul kár esetén a bank kártalanít), ennek ellenére a kártyatársaságok két olyan megoldással is előrukkoltak, amivel szinte lehetetlen lesz lenyúlni a bankszámlánkon tartott pénzünket.

Sokan ódzkodnak az internetes bankkártyás fizetéstől, attól tartanak, hogy ellopják az adataikat és visszaélnek velük. Bár a bankkártya az egyik legbiztonságosabb fizetési módszer, a netes lehúzások elkerülésére a kártyakibocsátók már kifejlesztettek két tuti módszert: a virtuális kártyaszámlákat és az egyszer használható virtuális hitelkártyaszámlákat.

Hogyhogy csak online használhatom a bankkártyát?

A virtuális kártyaszámlák bankszámlához csatolhatók, de attól elkülönülnek, így nyugodtan fizethetünk róluk online. Az online fizetés előtt annyi pénzt érdemes átutalunk a virtuális számlára, amennyire a vásárláshoz szükség van, majd a betéti kártyához hasonló adatokat megadva fizetünk a kiszemelt webshopban.

A netes fizetéssel szemben még bizonytalan vásárlók (akik egy esetleges visszaéléstől tartanak) is biztonságosnak érezhetik a vásárlást, mivel a virtuális számlájukon csak akkora összeg érhető el, amekkora az adott vásárláshoz feltétlenül szükséges

  - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a MasterCard.

Lényeges, hogy ez a kártya kizárólag internetes vásárláshoz használható, így a betéti vagy hitelkártyánk adatait nem kell megadnunk, vagyis védve maradnak az adatok és ezzel a bankszámlánkon tartott teljes összeg is. Ezeket a kártyákat egyébként a bankunktól ígényelhetjük a betéti kártyákhoz hasonlóan, kinézetre hasonlítanak is ezekre, viszont nem tartalmaznak sem chipet, sem mágnescsíkot (és PIN-kódot sem kapunk hozzá), így készpénzfelvételre és kártyás fizetésekre alkalmatlanok. Bizonyos esetekben egyébként fizikai bankkártyát sem kapunk, csupán a vásárláshoz szükséges adatokat adja meg nekünk a bank.

Ezek a kártyaadatok kellenek a a webshopos fiztéshez:
  • Kártyaszám: 16 számjegy
  • Biztonsági azonosító szám: 3 számjegy
  • Lejárati dátum

Mik az egyszer használatos kártyaszám előnyei?

Az egyszer használatos virtuális hitelkártyaszámnál minden egyes tranzakció után egy egyszeri virtuális hitelkártyaszám generálódik, ami a tranzakció végén érvénytelenné válik és nem használható újra

- tudtuk meg a VISA-tól. A virtuális kártyaszámok kibocsátása interneten és mobilon keresztül is történhet, mindössze egy bankszámlára van szükség hozzá. A fizikailag is létező kártyaszámlákhoz hasonlóan az egyszer használatos kártyaszámok is on-line vásárlásra lettek kitalálva, így előnyei itt mutatkoznak meg.

A netbankon keresztül igényelhető kártyaszámok segítségével szintén biztonságban tudhatjuk a folyószámlánkon hagyott összeget, hiszen a kártyaszám csupán egyszer használható. Ha több vásárlást szeretnénk végrehajtani, akkor több számot kell kérnünk.

Melyik virtuális megoldást válasszam?

Amennyiben csupán egy olyan vásárlásunk van, ahol nem bízunk meg a másik félben (pl. ismeretlen távol-keleti cég), akkor az egyszer használatos kártyaszámot használjuk. Ha viszont gyakran vásárolunk kétes webshopokban, akkor megéri kiváltani egy internetkártyát, amelyre mindig a vásárlásnak megfelelő összeget töltjük fel.

Persze, ha kizárólag megbízható webshopokból rendelünk, akkor valószínűleg nincs szükség egyik megoldásra sem, hiszen hitelkártyánkkal vagy betéti kártyánkkal is vásárolhatunk, az adataink nem lesznek veszélynek kitéve.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 27. 14:39
Eredménytelen lett a mostanáig a Méz Rádió által használt frekvencia hasznosítására irányuló pályáza...
Holdblog  |  2023. január 27. 12:47
HOLD After Hours. Adásunkban halmozzuk a titulusokat, ami még jól jöhet a hajbókoló világban. De les...
Bankmonitor  |  2023. január 27. 08:07
Az elmúlt évek egyik slágerbefektetése volt a deviza – ezen belül is az euró – vásárlása...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?