Így tuti, hogy nem nyúlják le a pénzed, ha neten vásárolsz

Így tuti, hogy nem nyúlják le a pénzed, ha neten vásárolsz

Pénzcentrum
2015. október 8. 11:22

Sokan félnek az online vásárlásoktól, mert úgy gondolják: ha megadják az adataikat az interneten, akkor könnyen ellophatják a számlán lévő pénzt. Ugyan a vásárlási rendszereknek köszönhetően a bankkártyás vásárlás biztonságos (ráadásul kár esetén a bank kártalanít), ennek ellenére a kártyatársaságok két olyan megoldással is előrukkoltak, amivel szinte lehetetlen lesz lenyúlni a bankszámlánkon tartott pénzünket.

Sokan ódzkodnak az internetes bankkártyás fizetéstől, attól tartanak, hogy ellopják az adataikat és visszaélnek velük. Bár a bankkártya az egyik legbiztonságosabb fizetési módszer, a netes lehúzások elkerülésére a kártyakibocsátók már kifejlesztettek két tuti módszert: a virtuális kártyaszámlákat és az egyszer használható virtuális hitelkártyaszámlákat.

Hogyhogy csak online használhatom a bankkártyát?

A virtuális kártyaszámlák bankszámlához csatolhatók, de attól elkülönülnek, így nyugodtan fizethetünk róluk online. Az online fizetés előtt annyi pénzt érdemes átutalunk a virtuális számlára, amennyire a vásárláshoz szükség van, majd a betéti kártyához hasonló adatokat megadva fizetünk a kiszemelt webshopban.

A netes fizetéssel szemben még bizonytalan vásárlók (akik egy esetleges visszaéléstől tartanak) is biztonságosnak érezhetik a vásárlást, mivel a virtuális számlájukon csak akkora összeg érhető el, amekkora az adott vásárláshoz feltétlenül szükséges

  - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a MasterCard.

Lényeges, hogy ez a kártya kizárólag internetes vásárláshoz használható, így a betéti vagy hitelkártyánk adatait nem kell megadnunk, vagyis védve maradnak az adatok és ezzel a bankszámlánkon tartott teljes összeg is. Ezeket a kártyákat egyébként a bankunktól ígényelhetjük a betéti kártyákhoz hasonlóan, kinézetre hasonlítanak is ezekre, viszont nem tartalmaznak sem chipet, sem mágnescsíkot (és PIN-kódot sem kapunk hozzá), így készpénzfelvételre és kártyás fizetésekre alkalmatlanok. Bizonyos esetekben egyébként fizikai bankkártyát sem kapunk, csupán a vásárláshoz szükséges adatokat adja meg nekünk a bank.

Ezek a kártyaadatok kellenek a a webshopos fiztéshez:
  • Kártyaszám: 16 számjegy
  • Biztonsági azonosító szám: 3 számjegy
  • Lejárati dátum

Mik az egyszer használatos kártyaszám előnyei?

Az egyszer használatos virtuális hitelkártyaszámnál minden egyes tranzakció után egy egyszeri virtuális hitelkártyaszám generálódik, ami a tranzakció végén érvénytelenné válik és nem használható újra

- tudtuk meg a VISA-tól. A virtuális kártyaszámok kibocsátása interneten és mobilon keresztül is történhet, mindössze egy bankszámlára van szükség hozzá. A fizikailag is létező kártyaszámlákhoz hasonlóan az egyszer használatos kártyaszámok is on-line vásárlásra lettek kitalálva, így előnyei itt mutatkoznak meg.

A netbankon keresztül igényelhető kártyaszámok segítségével szintén biztonságban tudhatjuk a folyószámlánkon hagyott összeget, hiszen a kártyaszám csupán egyszer használható. Ha több vásárlást szeretnénk végrehajtani, akkor több számot kell kérnünk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Melyik virtuális megoldást válasszam?

Amennyiben csupán egy olyan vásárlásunk van, ahol nem bízunk meg a másik félben (pl. ismeretlen távol-keleti cég), akkor az egyszer használatos kártyaszámot használjuk. Ha viszont gyakran vásárolunk kétes webshopokban, akkor megéri kiváltani egy internetkártyát, amelyre mindig a vásárlásnak megfelelő összeget töltjük fel.

Persze, ha kizárólag megbízható webshopokból rendelünk, akkor valószínűleg nincs szükség egyik megoldásra sem, hiszen hitelkártyánkkal vagy betéti kártyánkkal is vásárolhatunk, az adataink nem lesznek veszélynek kitéve.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?