5 °C Budapest

Hol tartják a pénzüket a magyarok? És miért nem kamatozik?

2015. szeptember 29. 18:01

Hiába a magasabb hozam, egy friss felmérés szerint a befektetett tőke biztonsága a legfontosabb a magyaroknak, ha megtakarításról van szó. További fontos szempontok a biztonságon és magas hozamon túl, hogy az bármikor hozzáférhető és rendszeres legyen.

Csupán minden negyedik ember vállalna mérsékelt kockázatot a magasabb hozam érdekében, és a megkérdezettek kevesebb, mint két százaléka kockáztató típus - derül ki a CIB Bank és a GfK közös, megtakarítási szokásokat vizsgáló reprezentatív kutatásából. 

A magyarok döntő hányada nem vállalja be a nagyobb hozammal, ugyanakkor nagyobb kockázattal rendelkező és komolyabb pénzügyi ismereteket kívánó megtakarítási formákat. A jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben pedig jó alternatívát kínálnak a befektetési alapok is. 

A felmérésben résztvevők közel háromnegyede rendelkezik félretett pénzzel, ugyanakkor kevesebb, mint 20 százalékuk fektet kötvénybe, részvénybe, állampapírba vagy befektetési alapba. A megkérdezettek közel egyharmadának egyáltalán nincs megtakarítása, 15 százaléknak pedig százezer forintnál kevesebb tartaléka van.

Mire gyűjtünk leginkább?

Abból kiindulva, hogy a biztonság áll az első helyen nálunk, ha megtakarításokról van szó, talán nem meglepő, hogy legtöbben váratlan kiadásokra teszünk félre. A válaszadók fele ennél is előrelátóbb, a nyugdíjas évekre a megkérdezettek 50 százaléka gondol. Lakás- illetve autóvásárlásra megközelítőleg 20 százalék tesz félre, míg nyaralásra közel egyharmaduk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha pedig pénzügyi tanácsokra van szükség, a legtöbben banki szakemberek segítségét veszik igénybe, de sokan informálódnak a pénzintézetek honlapján, illetve tematikus pénzügyi oldalakon, vagy fordulnak családtagokhoz, barátokhoz.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
MEDIA1  |  2023. január 30. 20:28
A világ legnézettebb párkapcsolati realityje, A Married at first sight magyar változata hamarosan a...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 31. 10:03