30 °C Budapest
Eleged van a botrányokból? Itt biztonságban van a pénzed

Eleged van a botrányokból? Itt biztonságban van a pénzed

Pénzcentrum
2015. április 27. 06:05

Marcsika 20 százalékos kamata és a quaestoros 6,55-os hozamígéret is megmutatta, hogy Magyarországon sok helyen kínálnak irreálisan magas kamatokat. Van azonban olyan biztos megtakarítás, ami - a bankbetéthez képest - magas kamatokat kínál: az állampapírok visszafizetését közvetlenül a magyar állam garantálja.

Az elmúlt hónapok brókerbotrányai és pénzügyi átverései miatt sokan keresnek biztonságos helyet a megtakarított forintjaiknak, akár a kártalanításból kaptak vissza pénzt, akár csak egyszerűen megrendült a bizalmuk a jelenlegi szolgáltatójukban. A bankbetétek mellett az egyik legjobb alternatívát nyújthatják az állampapírok, amelyek mögött a magyar állam áll. Lényeges, hogy a forint alapú állampapírok után nincs egészségügyi hozzájárulás (EHO) kötelezettség, ami a kamat 6 százalékáig terjedne más értékpapír esetén.

Hogyan vásárolhatjuk meg az állampapírokat?

Ha csak állampapírokat szeretnénk vásárolni, akkor a legkézenfekvőbb a Magyar Államkincstárnál (MÁK) számlát nyitni, de miért ez a legjobb megoldás ebben az esetben?

  • A számlavezetés ingyenes
  • Nincs adás-vételi díj
  • Nincs jegyzési díj
  • Nincs készpénzfelvételi díj (a tranzakciós illetéket áthárítják: 0,3 százalék, legfeljebb 6 ezer forint)
  • Nincs átutalási díj (a tranzakciós illetéket áthárítják: 0,3 százalék, legfeljebb 6 ezer forint)

Érdekes, hogy amennyiben a pénzünkhöz akarunk jutni, akkor a tranzakciós illetéket ki kell fizetni, igaz, a számlavezetésért és a számlán végzett műveletekért nem számítanak fel díjat.

Ezekre van szükség a számlanyitáshoz

A számlanyitáshoz a személyi okmányainkra van szükség, ami alapján azonosítani tudnak minket és ezen kívül szükség van még az adóigazolványunkra is. Akár a MÁK-nál, akár egy banknál nyitunk számlát, ezeket (pénzmosás elleni okokból) mindenképpen fel kell tudni mutatni.


Ha viszont az állampapíron kívül más értékpapírt is vásárolnánk ugyan arra a számlára (pl. befektetési alap, részvény stb.), akkor a bankok ajánlatai közül érdemes válogatnunk. A legtöbb pénzintézetnél tudunk olyan számlát nyitni, amire megvásárolhatjuk az állampapírokat. Ha valaki nem talál a közelében MÁK-kirendeltséget, akkor is érdemes lehet egy bank ajánlatát választani, hiszen sokkal több fiókkal rendelkeznek, mint az Államkincstár.

Érdemes megemlíteni az állampapírok két speciális formáját:

  • A Kincstári Takarékjegyeket csak a Postán vehetjük meg.
  • A Babakötvényt kizárólag Start-értékpapírszámlára vásárolhatunk.

Milyen számlát nyithatunk?

Alapvetően két számlatípus van, amire állampapírokat vehetünk:

  • Értékpapírszámla
  • Tartós Befektetési Számla (TBSZ, ami egyfajta speciális értékpapírszámla)

Az értékpapírszámlára minden, adott intézmény által forgalmazott értékpapírt megvásárolhatunk, míg a TBSZ ebből a szempontból korlátozott, igaz, az állampapírok esetében nincs ilyen korlátozás.

A TBSZ nagy előnye viszont, hogy három év után kamatadó kedvezményt biztosít (16 helyett 10 százalék), és további két év elteltével teljes mentesség érhető el vele.

A TBSZ egyébként három év után EHO mentességet is ad, igaz az állampapírok után eleve nem kell megfizetni ezt a terhet. Lényeges, hogy a TBSZ megtakarítási időszakai egybe esnek a lakossági államkötvények futamidejével, amelyek 3 és 5 évre (PMÁK), illetve 4, 6 és 10 évre (BMÁK) vásárolhatóak meg.

Hogyan kezeljük a számlánkat?

A számlánk kezelését nem kell személyesen intézni, mivel a netbankok többségénél már elérhető a befektetés funkció, amin keresztül megvásárolhatjuk és eladhatjuk az állampapírjainkat. A MÁK-nak is van hasonló rendszere, ami a WebKincstár névre hallgat. Emellett intézhetjük ügyeinket telefonon, személyesen vagy mobilalakalmazáson keresztül is, azonban a bankoknál átalában díjat számítanak fel, ha a fiókban intézzük az adás-vételeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezeket az állampapírokat vehetjük meg

A legegyszerűbb konstrukciójú állampapír a Kincstári Takarékjegy és a Kincstári Takarékjegy Plusz, amiket kizárólag a Postán vásárolhatunk meg. De nem csak emiatt különlegesek a konstrukciók. A Takarékjegyek az egyetlen olyan állampapír-formák, amelyet nem csak demateralizáltan (elektronikus jelként) vásárolhatunk meg, hanem a kezünkbe kapjuk a kötvényt papírformátumban is. A takarékjegyeknek fix, lépcsőzetes kamatozásuk van.

A Kamatozó Kincstárjegy és a Féléves Kincstárjegy azok az állampapírok, amelyek leginkább összevethetők a bankbetétekkel a hasonló futamidőnek és a fix kamatozásnak köszönhetően. Mind a két értékpapír után kamatadót kell fizetni (TBSZ számlával csökkenthetjük vagy mentesülhetünk ez alól), de a Kamatozó kincstárjegy alapvetően mentes az egészségügyi hozzájárulás fizetése alól.

A hosszabb távú megtakarítókat célozza meg a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) és a Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK). Ezeknek a futamideje jól illeszkedik a hosszú távú megtakarításra alkalmas tartós befektetési számlákhoz. Ezek a számlák ugyanis kamatadó kedvezményt, illetve mentességet biztosítanak három, illetve öt év után. A PMÁK az inflációhoz képest ad kamatprémiumot, míg a BMÁK a 12 hónapos Diszkont Kincstárjegyek aukciójához képest ad kamatbónuszt.


A klasszikus államkötvény egyik formája a Diszkont Kincstárjegy (DKJ), amely egy éves vagy ennél rövidebb futamidőre vásárolható meg. Kibocsátáskor 3 vagy 12 hónapos változatból választhatunk, azonban ezeknek a papíroknak jelentős másodpiaca van, vagyis könnyen találhatunk olyan hátralévő futamidejű papírt, ami a mi elképzeléseinkhez igazodik. A DKJ nem kamatozik, hanem a névértékénél olcsóbban vehetjük meg és a lejáratkor a névértéket kapjuk meg.

A Magyar Államkötvények ennél hosszabb időtartamra vásárolhatóak meg, 3, 5, 10 és 15 éves futamidő mellett is vehetünk ilyen papírokat. Lényeges, hogy ezeknek két fajtája létezik, a fix kamatozású, amely minden a kibocsátáskor megállapított kamatot fizeti a futamidő végéig és a változó kamatozású, amelynek a kamatai eltérhetnek a kibocsátáskor meghatározott értéktől.

Érdemes pár szót említeni a Babakötvényekről, amelyekhez 10 százalékos állami támogatás is jár (évente maximum 6 ezer forint), viszont csak Start-értékpapírszámlára vásárolhatóak. Az ide befizetett összeget a gyermekek életkezdésére fordíthatják, vagyis az így megtakarított pénz csak korlátozottan felhasználható. A Babakötvények az aktuális KSH által megállapított inflációhoz képest három százalékos kamatprémiumot adnak.

A magyar állam garantálja a visszafizetést

Mivel az állampapírok kibocsátója a magyar állam, ezért a kötvények értékét és kamatait csak államcsőd esetén nem kapjuk meg. Természetesen a pénzügyi szolgáltató sem mindegy ebben az esetben. Azokat a bankokat ahol állampapírt vásárolhatunk úgy választották ki, hogy csak tőkeerős intézmények legyenek közöttük, így ezek csődjétől nem kell tartanunk. Ráadásul az értékpapírokat megvehetjük a MÁK-tól is, vagyis ebben az esetben szintén biztosra mehetünk azzal, hogy kamatostul kapjuk vissza a pénzünket.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Holdblog  |  2022. július 1. 18:02
Nagy hibák. A könyv szerzője, Michael Batnick temérdek hibát követett el a befektetéseiben és az éle...
Kiszámoló  |  2022. július 1. 10:49
Írtam a Raiffeisen Gold 2-ről néhány hete, mint jó számlacsomagról, ha 400 ezer forint felett kerese...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?