18 °C Budapest
Ciki, kínos: a legkellemetlenebb helyzetek, ha pénzről van szó

Ciki, kínos: a legkellemetlenebb helyzetek, ha pénzről van szó

2015. április 19. 13:03

Szívesen adnál kölcsön megbízhatatlan családtagodnak? Elmondanád, mennyit keresel? A Pénzcentrum megmutatja, hogyan old meg ezeket a kellemetlen pénzügyi helyzeteket.

Számos kínos pénzügyi szituációba keveredhetünk a hétköznapokban a családtagjainkkal, barátainkkal. Menjünk akár együtt étterembe, vagy legyen szó arról, hogy pénzt kér kölcsön egy megbízhatatlan csalàdtag. Ezen kellemetlen helyzetek elkerüléshez mutatunk ma megoldásokat.

  • 1. Ha egy megbízhatatlan családtag vagy barát kér kölcsön

Kölcsön kérni egy családtagtól mindig bonyodalmas. Jobb ezt elkerülni, mert ilyenkor a személyes kapcsolatunk üzletivé válhat. Arról nem is beszélve, hogy bár tudjuk kevés az esélye annak, hogy viszont látjuk a pénzünket nehéz nemet mondani.

MEGOLDÁS: Adjuk a pénzt ajándékba. Persze nem csak úgy, hanem mondjuk a következő szülinapra, hiszen akkor úgyis költenénk a hozzánk közel állóra. Így elkerüljük az idegeskedést és a vitákat, mert nem számítunk arra, hogy visszakapjuk pénzünket. Ellenben, ha mègis, akkor elértük a cèlunkat.

  • 2. Adománygyűjtés jótékonysági szervezeteknek

Bosszantó, amikor az utcán odajönnek hozzánk és mindenáron pénzt akarnak kicsikarni belőlünk, azért hogy segítsünk másokon. Egyrészt felmerül bennünk a kétely, hogy a pénzünk valóban jó helyre kerül-e, másrészt szinte lehetetlen nemet mondani az erőszakos gyűjtőknek.

MEGOLDÁS: Válaszoljuk mosolyogva, könnyedén: "Sajnálom, de most nem alkalmas az időpont, arra, hogy segítsek." Kizárólag csak ennyit mondjunk, ne tegyünk hozzá további kifogásokat, hiszen abba csak bele lehet kötni.

  • 3. Rossz anyagi helyzetben lévő szobatárs

Fiatalkorban sokunkkal előfordul, hogy a kollégiumi szobán osztozunk másokkal, vagy éppen közös albérletbe költözünk barátainkkal. Ilyenkor rengeteg anyagi kérdés merül fel, de mit csináljunk, ha tudjuk, hogy szobatársunk éppen rossz anyagi helyzetbe került és nem tudja kifizetni a számlákat, vagy éppen csak feltölteni a hűtőt.

MEGOLDÁS: " Lakás megbeszélés". Fektessünk le szabályokat, és tegyük tisztává szobatársunk számára, hogy a jövőben, ha így folytatja, nem tud velünk együtt lakni. Beszéljük meg, hogy mindenki egyenlő részt fizet a bérleti díjba, és azt is, hogy ki mikor intézi a bevásárlást. A másik jó megoldás lehet erre a célra a közös kassza bevezetése, amibe a hónap elején mindenki ugyanannyit tesz bele. Ebből aztán lehet költeni a közös élelmiszerekre és takarítószerekre is.

  • 4. Fizetés az első randin

Mindenki számára ismerős lehet az érzés, hogy az első találkozások alkalmával, amikor még ismerjük partnerünket, nehéz eldönteni, a randi végén ki fizesse a számlát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

MEGOLDÁS: Két féle út lehetséges. Az első, hogy egy jól sikerült randi után engedünk a hagyományoknak és hagyjuk, hogy a férfi fizessen. Egyszer azért a hölgyek is rákérdezhetnek, hogy beszálljanak-e, de nem szabad erősködni. Valószínűleg a találkozásnak lesz folytatása, így a következő alkalommal a hölgyek is fizethetnek. Azonban, ha a randi csak egy baráti találkozóra sikeredik és érezzük nem lesz folytatás, akkor egyáltalán nem gond, ha mindenki fizeti a maga részét.

  • 5. Illetlen kérdés a pénzügyeidet illetően

Néhány ember szívesen beszél nyíltan a pénzügyeiről, míg mások jobban szeretik titokban tartani. Egy dolog, hogy elmeséljük mennyiért vásároltunk magunknak új táskát vagy, hogy fizetésemelést kaptunk, de mindig akadhatnak olyanok, akik rákérdeznek: mennyit is keresel pontosan?

MEGOLDÁS: Bármennyire is kínos, csak egy lehetőségünk van. Röviden és kedvesen annyit mondjunk: "nem akarok válaszolni erre a kérdésre." Ismét ne kezdjünk magyarázkodásba, ugyanis abba bele lehet kötni. Ennek a rövid válasznak elégnek kell lennie, hogy többé ne tegyék fel ezt a kérdést.

  • 6. Dobjuk össze közösen a számlát

Kevesebb idegesítő dolog van annál, mint amikor egy nagyobb létszámú közös vacsoránál vagy italozásnál a végén valakinek eszébe jut, hogy fizessétek közösen a számlát. Pedig te jól tudod, hogy míg mások koktélokat ittak és többféle előételt is kóstoltak, addig te csak egy egyszerű főételt választottál.

MEGOLDÁS: A kellemetlen pillanatok elkerülése érdekében, ha a különbség nem olyan nagy a saját fogyasztásunkhoz képest, akkor megérheti egyszeri alakalommal nekünk is beszállni a közösbe. Ellenben, ha semmi esetre sem szeretnénk osztozni a számlán, mondhatjuk azt, hogy pont annyi készpénz van csak nálunk, amennyit mi költöttünk (+ a borravaló). Ugyanakkor megkérhetjük a pincért is, hogy nekünk hozzon külön számlát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 19:53
Közösségi, közösségépítő rádióról van szó, ahol a kormányon kívül bárki szót kaphat.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?