5 °C Budapest

SMS: ezért drágább belföldön, mint az uniós előírás

2015. március 13. 06:02

Spórolhatnak a határ mellett élők: gyakorlatilag oda jutottunk, hogy megérheti külföldi hálózatról Magyarországra küldeni SMS-t. Nálunk ugyanis nem érvényes az uniós szabályozás, amely megszabja az SMS küldés díjának felső határát.

Nagyot esett az SMS forgalom Magyarországon: nem meglepő módon egyre kevesebben küldenek SMS üzeneteket, hiszen már az interneten keresztül ingyen is kommunikálhatunk. Amennyiben mégis SMS-t küldenénk, jobban járhatunk ha azt egy másik EU-tagállamból tesszük.

Az Európai Unió szabályozásának köszönhetően az EU tagállamokból küldött SMS-ek díja nem haladhatja meg 23,5 Ft-ot. Ehhez képest a T-mobile, Vodafone és Telenor hálózatában a 3000 forint körül mozgó csomagokban átlagosan 40 forintért küldhetünk SMS-t. Természetesen figyelembe kell vennünk, hogy ezeknél a tarifáknál számos más tényező is szerepet játszik: például a percdíjak alacsonyabbak a roaming díjakhoz képest, de ember legyen a talpán, aki a tarifák tömkelegében megtalálja a neki legmegfelelőbb konstrukciót.

Eszerint, a határmentén lévő településeken, akiknek lehetősége van átjelentkezni külföldi EU-s hálózatra, azoknak akár meg is érheti egy-egy SMS elküldésének az idejére átkapcsolni, hiszen előfordulhat, hogy így olcsóbban tudják elküldeni az üzenetüket.


A grafikonon is láthatjuk, hogy folyamatosan, de főleg az elmúlt két évben csökkent az SMS forgalom. (Bár a 2014-es adat még csak az első háromnegyed évet mutatja, arányaiban így is valószínűsíthető, hogy az is csökkenni fog az előző évhez képest.)

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága megkeresésünkre elmondta, hogy az SMS árak közötti különbség azért fordulhat elő, mert a belföldi díjak nem tartoznak az EU-s szabályozás alá. Az SMS-ek ára pedig díjcsomagonként változik, például jelen van a piacon korlátlan SMS küldési lehetőséget kínáló csomag is, míg ilyen a roaming tarifa esetében még nincsen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt is megtudtuk, hogy ügyfeleik évről évre egyre kevesebb SMS üzenetet küldenek, az okostelefonok rohamos terjedésével leginkább a neten kommunikálnak. Míg 2014-ben az ügyfeleik a karácsonyi ünnepnapokon több mint 8,5 millió SMS-t és MMS-t küldtek, addig ez a 2013-as adatokhoz viszonyítva 10 százalékos visszaesést mutat. 2012-ről 2013-ra ebben az időszakban pedig 13 százalékos visszaesés történt az SMS-ek forgalmában. Ugyanakkor a 2014-es ünnepi mobil adatforgalom 35 százalékkal növekedett az elöző évhez képest. Ezért ezekhez az igényekhez igazodva alakítják ki a tarifacsomagokat a szolgáltatónál.

Milyen hosszú egy üzenet?

A Telenor Zrt. válaszából pedig megtudtuk, hogy egy SMS üzenet 160 karakter. Azonban a karakter kódolás az ékezetes betűk használatakor és a hangulatjeleknél készüléktípusonként elérhet. A legtöbb telefon jelzi, ha túlléptük az egy SMS határát, de érdemes erre odafigyelnünk.

Mire számíthatunk?

A roaming díjak eltörlésére szükség van, ebben egyetértenek az uniós jogalkotó intézmények, de mégis nagy összecsapás várható. A vita abból adódik, hogy a díjmentesség egyelőre csak egy bizonyos keretig valósuljon-e meg - ezzel időt szerezve a piaci szereplőknek az új körülményekhez való alkalmazkodáshoz, vagy már a következő rendelet szabályozza a roaming díjak tényleges eltörlését - olvashatjuk az MTI március 4-én kiadott közleményében.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 3. 20:40
Az RTL péntek este a Fókusz című műsorában, majd nem sokkal később sajtóközleményben is megerősített...
Holdblog  |  2023. február 3. 14:41
Nem ritkán fordul elő, hogy egy baráti társaság vagy egy család külön városban vagy éppen országban...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?