20 °C Budapest

SMS: ezért drágább belföldön, mint az uniós előírás

2015. március 13. 06:02

Spórolhatnak a határ mellett élők: gyakorlatilag oda jutottunk, hogy megérheti külföldi hálózatról Magyarországra küldeni SMS-t. Nálunk ugyanis nem érvényes az uniós szabályozás, amely megszabja az SMS küldés díjának felső határát.

Nagyot esett az SMS forgalom Magyarországon: nem meglepő módon egyre kevesebben küldenek SMS üzeneteket, hiszen már az interneten keresztül ingyen is kommunikálhatunk. Amennyiben mégis SMS-t küldenénk, jobban járhatunk ha azt egy másik EU-tagállamból tesszük.

Az Európai Unió szabályozásának köszönhetően az EU tagállamokból küldött SMS-ek díja nem haladhatja meg 23,5 Ft-ot. Ehhez képest a T-mobile, Vodafone és Telenor hálózatában a 3000 forint körül mozgó csomagokban átlagosan 40 forintért küldhetünk SMS-t. Természetesen figyelembe kell vennünk, hogy ezeknél a tarifáknál számos más tényező is szerepet játszik: például a percdíjak alacsonyabbak a roaming díjakhoz képest, de ember legyen a talpán, aki a tarifák tömkelegében megtalálja a neki legmegfelelőbb konstrukciót.

Eszerint, a határmentén lévő településeken, akiknek lehetősége van átjelentkezni külföldi EU-s hálózatra, azoknak akár meg is érheti egy-egy SMS elküldésének az idejére átkapcsolni, hiszen előfordulhat, hogy így olcsóbban tudják elküldeni az üzenetüket.


A grafikonon is láthatjuk, hogy folyamatosan, de főleg az elmúlt két évben csökkent az SMS forgalom. (Bár a 2014-es adat még csak az első háromnegyed évet mutatja, arányaiban így is valószínűsíthető, hogy az is csökkenni fog az előző évhez képest.)

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága megkeresésünkre elmondta, hogy az SMS árak közötti különbség azért fordulhat elő, mert a belföldi díjak nem tartoznak az EU-s szabályozás alá. Az SMS-ek ára pedig díjcsomagonként változik, például jelen van a piacon korlátlan SMS küldési lehetőséget kínáló csomag is, míg ilyen a roaming tarifa esetében még nincsen.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azt is megtudtuk, hogy ügyfeleik évről évre egyre kevesebb SMS üzenetet küldenek, az okostelefonok rohamos terjedésével leginkább a neten kommunikálnak. Míg 2014-ben az ügyfeleik a karácsonyi ünnepnapokon több mint 8,5 millió SMS-t és MMS-t küldtek, addig ez a 2013-as adatokhoz viszonyítva 10 százalékos visszaesést mutat. 2012-ről 2013-ra ebben az időszakban pedig 13 százalékos visszaesés történt az SMS-ek forgalmában. Ugyanakkor a 2014-es ünnepi mobil adatforgalom 35 százalékkal növekedett az elöző évhez képest. Ezért ezekhez az igényekhez igazodva alakítják ki a tarifacsomagokat a szolgáltatónál.

Milyen hosszú egy üzenet?

A Telenor Zrt. válaszából pedig megtudtuk, hogy egy SMS üzenet 160 karakter. Azonban a karakter kódolás az ékezetes betűk használatakor és a hangulatjeleknél készüléktípusonként elérhet. A legtöbb telefon jelzi, ha túlléptük az egy SMS határát, de érdemes erre odafigyelnünk.

Mire számíthatunk?

A roaming díjak eltörlésére szükség van, ebben egyetértenek az uniós jogalkotó intézmények, de mégis nagy összecsapás várható. A vita abból adódik, hogy a díjmentesség egyelőre csak egy bizonyos keretig valósuljon-e meg - ezzel időt szerezve a piaci szereplőknek az új körülményekhez való alkalmazkodáshoz, vagy már a következő rendelet szabályozza a roaming díjak tényleges eltörlését - olvashatjuk az MTI március 4-én kiadott közleményében.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 20. 19:31
Hogyan fordulhatott elő az, hogy beavatkozás nélkül végignézte a Való Világ 12 (VV12) készítőinek st...
Holdblog  |  2024. július 20. 11:18
Sok kérdést kapunk olvasóinktól és ügyfeleinktől a HOLD vagyonkezelésére, a számlákra és szolgáltatá...
ChikansPlanet  |  2024. július 19. 13:20
Lassan hozzászokunk, hogy már nemcsak Brazília és Kalifornia szerepel visszatérően a hírekben pusztí...
Kiszámoló  |  2024. július 19. 12:13
Már tíz éve is már hatalmas gond volt a külföldről, leginkább Kínából érkező csomagok nagy száma. A...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem