16 °C Budapest
Na ezért nem lesz normális nyugdíja a vendéglátósoknak

Na ezért nem lesz normális nyugdíja a vendéglátósoknak

Pénzcentrum
2014. október 13. 12:00

Hiába teszi ki nagyon nagy részét a borravaló és a szervizdíj a felszolgálók fizetésének, elenyésző azoknak a száma, akik önkéntesen adóznak utána. Sőt, a felszolgálási díj után is sok munkáltató "elfelejti" befizetni a járulékot. Így pedig igen kellemetlen meglepetések érhetik majd a nyugdíjba vonuló vendéglátósokat.

A felszolgálók és pincérek havi keresetének sokszor igen nagy részét teszi ki a vendégektől kapott borravaló és a felszolgálási díj. Habár ezt a kettőt a mindennapokban gyakran ugyanannak gondolják, azonban adózási szempontból lényeges különbség van közöttük. Míg a felszolgálási díj után kötelezően a munkáltató fizet 15 százalékos nyugdíjjárulékot, addig

a vendéglátó üzlet felszolgálója a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló után 15% nyugdíjjárulékot fizethet - ha akar.

A felszolgáló a borravaló után fizethető járulékot a személyijövedelemadó-bevallásában vallja be, a bevallás benyújtására előírt határidőig fizeti meg, továbbá a bevallásában adatot szolgáltat a 15% nyugdíjjárulék alapjáról és összegéről - tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV).

2011-től állnak az adóhatóság rendelkezésére bevallási adatok a közvetlenül kapott borravalóról és annak 15 százalékos járulékának összegéről. (A 2013-ra vonatkozó személyijövedelemadó-bevallások feldolgozása jelenleg folyamatban van, így erre vonatkozóan csak a teljes feldolgozás után tud információval szolgálni a NAV.) Ahogy a fenti grafikonból is kiderül,

egyelőre elenyésző azoknak a száma, akik élnének az önkéntes járulékfizetési a lehetőséggel.

Borravalót bankkártyával? Biztos, hogy olyan jó ötlet ez?- KATTINTS!

Az első évben mindössze 95-en döntöttek az önkéntes bevallás mellett, és összesen 34,5 millió forintot vallottak be. Ez azt jelenti, hogy fejenként havonta valamivel több mint 30 ezer forint borravalóról adtak számot. A következő évben minimálisan nőtt a bevallók száma, 115-re. Érdekesség, hogy a fejenként bevallott borravaló összege valamivel kevesebb, 30 ezer forint alatt marad havonta.

A "kötelező borravaló"

Már több mint kilenc éve vezették be a szervizdíjat, és bár továbbra sem örvend nagy népszerűségnek a vendégek körében, az adóhatóság adatai szerint egyre több helyen vezetik be ezt a tételt az étlapon. A szervizdíj után egyébként szintén 15 százalékos nyugdíjjárulékot fizetnek - igaz, ezt már nem önkéntes alapon, és a foglalkoztatott helyett a munkaadó fizeti be. A felszámított felszolgálási díjat havonta kell a vendéglátásban közvetlenül az üzletben a közreműködőknek kifizetni.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A fenti táblázatból látható, hogy hét év alatt 3370-ről közel 6 ezerre nőtt a havonta leadott bevallási lapok száma, a bevallot összeg pedig a duplájára. Átlagosan pedig 2013-ban már több mint 41 ezer forintot kaptak a pincérek fejenként havonta felszolgálási díjként a vendéglátóhelyeken (2007-ben még csak 37 ezret).

"Kötelező borravaló": milliárdokat fizetünk ki szervizdíjként az éttermekben

Ugyanakkor nem csak a borravalók bevallása marad el sokszor. Az adóhatóság lapunk kérdésére elmondta, hogy a felszolgálási díjat is gyakran elmulasztják bevallani a vállalkozások. Viszont a közérdekű bejelentésekből és egyéb jelzésekből sokan kerülnek a NAV látókörébe akiknek ilyen kötelezettségük keletkezett, bevallásukban viszont nem tüntették fel az ebből származó bevételüket. Az elmúlt években megnőtt a közérdekű bejelentések alapján indult ellenőrzések eredményessége (a korábbi 72 százalékról 85% fölé emelkedett a megállapítással zárult ellenőrzések aránya.)

2014. I. félévben az adóhatóság 4 053 ellenőrzést végzett közérdekű bejelentések alapján, melyek során 7,7 milliárd forint adókülönbözet tárt fel. Ennyi felszolgálási díjat "felejtettek el" bevallani a különböző vendéglátóipari vállalkozások.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?