20 °C Budapest
Na ezért nem lesz normális nyugdíja a vendéglátósoknak

Na ezért nem lesz normális nyugdíja a vendéglátósoknak

Pénzcentrum
2014. október 13. 12:00

Hiába teszi ki nagyon nagy részét a borravaló és a szervizdíj a felszolgálók fizetésének, elenyésző azoknak a száma, akik önkéntesen adóznak utána. Sőt, a felszolgálási díj után is sok munkáltató "elfelejti" befizetni a járulékot. Így pedig igen kellemetlen meglepetések érhetik majd a nyugdíjba vonuló vendéglátósokat.

A felszolgálók és pincérek havi keresetének sokszor igen nagy részét teszi ki a vendégektől kapott borravaló és a felszolgálási díj. Habár ezt a kettőt a mindennapokban gyakran ugyanannak gondolják, azonban adózási szempontból lényeges különbség van közöttük. Míg a felszolgálási díj után kötelezően a munkáltató fizet 15 százalékos nyugdíjjárulékot, addig

a vendéglátó üzlet felszolgálója a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló után 15% nyugdíjjárulékot fizethet - ha akar.

A felszolgáló a borravaló után fizethető járulékot a személyijövedelemadó-bevallásában vallja be, a bevallás benyújtására előírt határidőig fizeti meg, továbbá a bevallásában adatot szolgáltat a 15% nyugdíjjárulék alapjáról és összegéről - tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV).

2011-től állnak az adóhatóság rendelkezésére bevallási adatok a közvetlenül kapott borravalóról és annak 15 százalékos járulékának összegéről. (A 2013-ra vonatkozó személyijövedelemadó-bevallások feldolgozása jelenleg folyamatban van, így erre vonatkozóan csak a teljes feldolgozás után tud információval szolgálni a NAV.) Ahogy a fenti grafikonból is kiderül,

egyelőre elenyésző azoknak a száma, akik élnének az önkéntes járulékfizetési a lehetőséggel.

Borravalót bankkártyával? Biztos, hogy olyan jó ötlet ez?- KATTINTS!

Az első évben mindössze 95-en döntöttek az önkéntes bevallás mellett, és összesen 34,5 millió forintot vallottak be. Ez azt jelenti, hogy fejenként havonta valamivel több mint 30 ezer forint borravalóról adtak számot. A következő évben minimálisan nőtt a bevallók száma, 115-re. Érdekesség, hogy a fejenként bevallott borravaló összege valamivel kevesebb, 30 ezer forint alatt marad havonta.

A "kötelező borravaló"

Már több mint kilenc éve vezették be a szervizdíjat, és bár továbbra sem örvend nagy népszerűségnek a vendégek körében, az adóhatóság adatai szerint egyre több helyen vezetik be ezt a tételt az étlapon. A szervizdíj után egyébként szintén 15 százalékos nyugdíjjárulékot fizetnek - igaz, ezt már nem önkéntes alapon, és a foglalkoztatott helyett a munkaadó fizeti be. A felszámított felszolgálási díjat havonta kell a vendéglátásban közvetlenül az üzletben a közreműködőknek kifizetni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fenti táblázatból látható, hogy hét év alatt 3370-ről közel 6 ezerre nőtt a havonta leadott bevallási lapok száma, a bevallot összeg pedig a duplájára. Átlagosan pedig 2013-ban már több mint 41 ezer forintot kaptak a pincérek fejenként havonta felszolgálási díjként a vendéglátóhelyeken (2007-ben még csak 37 ezret).

"Kötelező borravaló": milliárdokat fizetünk ki szervizdíjként az éttermekben

Ugyanakkor nem csak a borravalók bevallása marad el sokszor. Az adóhatóság lapunk kérdésére elmondta, hogy a felszolgálási díjat is gyakran elmulasztják bevallani a vállalkozások. Viszont a közérdekű bejelentésekből és egyéb jelzésekből sokan kerülnek a NAV látókörébe akiknek ilyen kötelezettségük keletkezett, bevallásukban viszont nem tüntették fel az ebből származó bevételüket. Az elmúlt években megnőtt a közérdekű bejelentések alapján indult ellenőrzések eredményessége (a korábbi 72 százalékról 85% fölé emelkedett a megállapítással zárult ellenőrzések aránya.)

2014. I. félévben az adóhatóság 4 053 ellenőrzést végzett közérdekű bejelentések alapján, melyek során 7,7 milliárd forint adókülönbözet tárt fel. Ennyi felszolgálási díjat "felejtettek el" bevallani a különböző vendéglátóipari vállalkozások.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 20. 06:30
Egy szokatlan hatása az energiapiaci felfordulásnak az, amit a devizapiacokon látunk. A forint gyeng...
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?