26 °C Budapest
Na ezért nem lesz normális nyugdíja a vendéglátósoknak

Na ezért nem lesz normális nyugdíja a vendéglátósoknak

Pénzcentrum
2014. október 13. 12:00

Hiába teszi ki nagyon nagy részét a borravaló és a szervizdíj a felszolgálók fizetésének, elenyésző azoknak a száma, akik önkéntesen adóznak utána. Sőt, a felszolgálási díj után is sok munkáltató "elfelejti" befizetni a járulékot. Így pedig igen kellemetlen meglepetések érhetik majd a nyugdíjba vonuló vendéglátósokat.

A felszolgálók és pincérek havi keresetének sokszor igen nagy részét teszi ki a vendégektől kapott borravaló és a felszolgálási díj. Habár ezt a kettőt a mindennapokban gyakran ugyanannak gondolják, azonban adózási szempontból lényeges különbség van közöttük. Míg a felszolgálási díj után kötelezően a munkáltató fizet 15 százalékos nyugdíjjárulékot, addig

a vendéglátó üzlet felszolgálója a fogyasztótól közvetlenül kapott borravaló után 15% nyugdíjjárulékot fizethet - ha akar.

A felszolgáló a borravaló után fizethető járulékot a személyijövedelemadó-bevallásában vallja be, a bevallás benyújtására előírt határidőig fizeti meg, továbbá a bevallásában adatot szolgáltat a 15% nyugdíjjárulék alapjáról és összegéről - tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV).

2011-től állnak az adóhatóság rendelkezésére bevallási adatok a közvetlenül kapott borravalóról és annak 15 százalékos járulékának összegéről. (A 2013-ra vonatkozó személyijövedelemadó-bevallások feldolgozása jelenleg folyamatban van, így erre vonatkozóan csak a teljes feldolgozás után tud információval szolgálni a NAV.) Ahogy a fenti grafikonból is kiderül,

egyelőre elenyésző azoknak a száma, akik élnének az önkéntes járulékfizetési a lehetőséggel.

Borravalót bankkártyával? Biztos, hogy olyan jó ötlet ez?- KATTINTS!

Az első évben mindössze 95-en döntöttek az önkéntes bevallás mellett, és összesen 34,5 millió forintot vallottak be. Ez azt jelenti, hogy fejenként havonta valamivel több mint 30 ezer forint borravalóról adtak számot. A következő évben minimálisan nőtt a bevallók száma, 115-re. Érdekesség, hogy a fejenként bevallott borravaló összege valamivel kevesebb, 30 ezer forint alatt marad havonta.

A "kötelező borravaló"

Már több mint kilenc éve vezették be a szervizdíjat, és bár továbbra sem örvend nagy népszerűségnek a vendégek körében, az adóhatóság adatai szerint egyre több helyen vezetik be ezt a tételt az étlapon. A szervizdíj után egyébként szintén 15 százalékos nyugdíjjárulékot fizetnek - igaz, ezt már nem önkéntes alapon, és a foglalkoztatott helyett a munkaadó fizeti be. A felszámított felszolgálási díjat havonta kell a vendéglátásban közvetlenül az üzletben a közreműködőknek kifizetni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fenti táblázatból látható, hogy hét év alatt 3370-ről közel 6 ezerre nőtt a havonta leadott bevallási lapok száma, a bevallot összeg pedig a duplájára. Átlagosan pedig 2013-ban már több mint 41 ezer forintot kaptak a pincérek fejenként havonta felszolgálási díjként a vendéglátóhelyeken (2007-ben még csak 37 ezret).

"Kötelező borravaló": milliárdokat fizetünk ki szervizdíjként az éttermekben

Ugyanakkor nem csak a borravalók bevallása marad el sokszor. Az adóhatóság lapunk kérdésére elmondta, hogy a felszolgálási díjat is gyakran elmulasztják bevallani a vállalkozások. Viszont a közérdekű bejelentésekből és egyéb jelzésekből sokan kerülnek a NAV látókörébe akiknek ilyen kötelezettségük keletkezett, bevallásukban viszont nem tüntették fel az ebből származó bevételüket. Az elmúlt években megnőtt a közérdekű bejelentések alapján indult ellenőrzések eredményessége (a korábbi 72 százalékról 85% fölé emelkedett a megállapítással zárult ellenőrzések aránya.)

2014. I. félévben az adóhatóság 4 053 ellenőrzést végzett közérdekű bejelentések alapján, melyek során 7,7 milliárd forint adókülönbözet tárt fel. Ennyi felszolgálási díjat "felejtettek el" bevallani a különböző vendéglátóipari vállalkozások.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 16:07
A kormánypárti lap még márciusban, a választási kampányban tette közzé a most helyreigazított valótl...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 15:45
Globalizált korunk leglényegesebb jellemzinek egyike, hogy megválaszthatjuk, hol élünk, hol éljenek...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?