14 °C Budapest

Ha maradt még pénzed, akkor ide tedd!

Pénzcentrum
2013. december 22. 08:00

Még összesen 3 munkanap áll rendelkezésére azoknak, akik még idén is adómentesen akarják eltenni a pénzüket. A legnépszerűbb kamatadó és EHO mentes megtakarítás a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) megnyitására mindig az adott naptári év december 31-ig van lehetőség, ezért érdemes sietni. A minimális befektetendő összeg 25 000 Ft. A Pénzcentrum.hu a legkisebb bankokat is "körbejárta", hogy megtalálja a legjobb kamatokat.

A TBSZ-nél kétfajta számlatípus létezik, az egyik a betéti számla, ahol bankbetétben lehet a pénzt kamatoztatni, a másik az értékpapírszámla, melyre az értékpapír befektetéseket lehet elhelyezni. Most elsősorban a még mindig nagyon kedvelt betéti számlákat hasonlítjuk össze, a legjobb kamatokat kerestük a BankRáció.hu betétösszehasonlító oldal segítségével.

Elég jó kamatokat adnak most a bankok a megtakarításokra, főleg a 3 százalékos alapkamathoz és a rekord alacsony inflációhoz képest. Hiába feleződött meg szinte két év alatt a kamatszint a bankokban, a reálhozam (a kamat pénzromlás feletti része) még most is jelentős. Érdemes tehát jó helyre tenni a pénzünket.

A 36 hónapos, vagyis már teljesen EHO mentes és részlegesen kamatadómentes megtakarítások között is találunk szép kamatokat. A legmagasabb kamat az FHB-nál van, de akinek nincs itt számlája, annak számolnia kell a 400 forintos havi számlavezetési díjjal is, amit levontunk a nettó kamat kiszámításakor.

Megérte körülnézni a kis bankokban is. Az öt éves megtakarítások között is egy ilyen hitelintézet nyert. A pénzünk negyedét kaphatjuk itt meg kamatként, ha öt évig nem nyúlunk a pénzünkhöz.


Mi az a TBSZ?

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) esetén három év után részlegesen, öt év után pedig teljesen adómentesen juthatunk a megtakarításunk hozamához, ráadásul a lekötési időszak 3. évétől az idén a kamatjövedelmekre bevezetett 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) is megtakarítható. A pénzünkhöz akkor is könnyen hozzáférhetünk, ha hirtelen bajba kerülünk, hiszen semmi nem kötelez rá, hogy valóban ilyen hosszan fialtassuk a pénzünket, de ekkor a kamatadót az adóbevallásunk keretében kell megfizetnünk.

A legtöbb banknál, de akár az Államkincstárnál is elérhető a TBSZ. Népszerűségének fő oka természetesen az adó- és az eho előny és az univerzalitása. Nem csak betétbe (Tartós Befektetési Betétszámlára) tehetjük ugyanis a pénzünk, hanem lehet olyan tartós számlánk is (az Értékpapír Tartós Befektetési Számla, ÉTBSZ), amelyre kötvényt, részvényt, befektetési alap befektetési jegyét vagy bármilyen más értékpapírt (például jelzáloglevelet) helyezhetünk el.

Már 25 ezer forinttal nyithatunk számlát, amit abban az évben (felhalmozási időszak) még bármekkora összeggel növelhetünk. A befizetésünk azonnal elkezd kamatozni, de csak a következő év elejétől indul valójában a TBSZ. A felhalmozási időszak után már nem fizethetünk be a számlára, de egy jövő évtől életbe lépő törvényi változtatás miatt szabadon mozgathatjuk majd a szolgáltatók között a megtakarításunkat.

A normál kamatokon felül extra hozamot jelent a 3. lekötési év utáni részleges, majd az 5. év utáni teljes kamatadómentesség, illetve az 3. év végétől számított eho mentesség. Első határidő után a 16 százalékos kamatadó helyett csak 10 százalékot kell megfizetni, viszont a 6%-os eho-t már nem kell levonni., A TBSZ számla lejártakor pedig nem kell fizetni sem kamatadót, sem eho-t. Közben persze bármikor feltörhető a megtakarítás, de ebben az esetben a megfelelő mértékű adót be kell fizetnünk az államkasszába.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mi változik jövőre?

A szabályozás jelenleg úgy szól, hogy a TBSZ egy adott szolgáltatóhoz kötődik, és ahol az ügyfél az adott TBSZ-t megnyitotta, amellett a szolgáltató mellett kell kitartania a lekötési időszak alatt.

A jövőre nyitott Tartós Befektetési Számlákat (TBSZ) akár pénzintézetek között is mozgathatjuk majd, e tranzakciókkal mindig a legjobb elérhető hozamokat keresve. Azonban az adókedvezményhez szükséges évekbe már a 2013-ast is beszámíttatni kívánóknak idén még egy szolgáltató mellett kell dönteniük, hiszen a decemberben lekötött megtakarításoknál a pénzintézetek közti váltás a szerződés végét jelenti, így ilyenkor a teljes közterhet meg kell fizetni.

A most elfogadott törvény szerint viszont évente legfeljebb egyszer lehetővé válna az, hogy a lekötési időszak megszakítása nélkül (vagyis az adókedvezmény fenntartása mellett) a 2014. január elseje után megnyitott számlán tárolt pénzügyi eszközt, pénzeszközt egy másik befektetési szolgáltatóhoz vagy hitelintézetnél nyitott TBSZ-re vihesse át az ügyfél.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm