24 °C Budapest

Ha maradt még pénzed, akkor ide tedd!

Pénzcentrum
2013. december 22. 08:00

Még összesen 3 munkanap áll rendelkezésére azoknak, akik még idén is adómentesen akarják eltenni a pénzüket. A legnépszerűbb kamatadó és EHO mentes megtakarítás a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) megnyitására mindig az adott naptári év december 31-ig van lehetőség, ezért érdemes sietni. A minimális befektetendő összeg 25 000 Ft. A Pénzcentrum.hu a legkisebb bankokat is "körbejárta", hogy megtalálja a legjobb kamatokat.

A TBSZ-nél kétfajta számlatípus létezik, az egyik a betéti számla, ahol bankbetétben lehet a pénzt kamatoztatni, a másik az értékpapírszámla, melyre az értékpapír befektetéseket lehet elhelyezni. Most elsősorban a még mindig nagyon kedvelt betéti számlákat hasonlítjuk össze, a legjobb kamatokat kerestük a BankRáció.hu betétösszehasonlító oldal segítségével.

Elég jó kamatokat adnak most a bankok a megtakarításokra, főleg a 3 százalékos alapkamathoz és a rekord alacsony inflációhoz képest. Hiába feleződött meg szinte két év alatt a kamatszint a bankokban, a reálhozam (a kamat pénzromlás feletti része) még most is jelentős. Érdemes tehát jó helyre tenni a pénzünket.

A 36 hónapos, vagyis már teljesen EHO mentes és részlegesen kamatadómentes megtakarítások között is találunk szép kamatokat. A legmagasabb kamat az FHB-nál van, de akinek nincs itt számlája, annak számolnia kell a 400 forintos havi számlavezetési díjjal is, amit levontunk a nettó kamat kiszámításakor.

Megérte körülnézni a kis bankokban is. Az öt éves megtakarítások között is egy ilyen hitelintézet nyert. A pénzünk negyedét kaphatjuk itt meg kamatként, ha öt évig nem nyúlunk a pénzünkhöz.


Mi az a TBSZ?

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) esetén három év után részlegesen, öt év után pedig teljesen adómentesen juthatunk a megtakarításunk hozamához, ráadásul a lekötési időszak 3. évétől az idén a kamatjövedelmekre bevezetett 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) is megtakarítható. A pénzünkhöz akkor is könnyen hozzáférhetünk, ha hirtelen bajba kerülünk, hiszen semmi nem kötelez rá, hogy valóban ilyen hosszan fialtassuk a pénzünket, de ekkor a kamatadót az adóbevallásunk keretében kell megfizetnünk.

A legtöbb banknál, de akár az Államkincstárnál is elérhető a TBSZ. Népszerűségének fő oka természetesen az adó- és az eho előny és az univerzalitása. Nem csak betétbe (Tartós Befektetési Betétszámlára) tehetjük ugyanis a pénzünk, hanem lehet olyan tartós számlánk is (az Értékpapír Tartós Befektetési Számla, ÉTBSZ), amelyre kötvényt, részvényt, befektetési alap befektetési jegyét vagy bármilyen más értékpapírt (például jelzáloglevelet) helyezhetünk el.

Már 25 ezer forinttal nyithatunk számlát, amit abban az évben (felhalmozási időszak) még bármekkora összeggel növelhetünk. A befizetésünk azonnal elkezd kamatozni, de csak a következő év elejétől indul valójában a TBSZ. A felhalmozási időszak után már nem fizethetünk be a számlára, de egy jövő évtől életbe lépő törvényi változtatás miatt szabadon mozgathatjuk majd a szolgáltatók között a megtakarításunkat.

A normál kamatokon felül extra hozamot jelent a 3. lekötési év utáni részleges, majd az 5. év utáni teljes kamatadómentesség, illetve az 3. év végétől számított eho mentesség. Első határidő után a 16 százalékos kamatadó helyett csak 10 százalékot kell megfizetni, viszont a 6%-os eho-t már nem kell levonni., A TBSZ számla lejártakor pedig nem kell fizetni sem kamatadót, sem eho-t. Közben persze bármikor feltörhető a megtakarítás, de ebben az esetben a megfelelő mértékű adót be kell fizetnünk az államkasszába.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mi változik jövőre?

A szabályozás jelenleg úgy szól, hogy a TBSZ egy adott szolgáltatóhoz kötődik, és ahol az ügyfél az adott TBSZ-t megnyitotta, amellett a szolgáltató mellett kell kitartania a lekötési időszak alatt.

A jövőre nyitott Tartós Befektetési Számlákat (TBSZ) akár pénzintézetek között is mozgathatjuk majd, e tranzakciókkal mindig a legjobb elérhető hozamokat keresve. Azonban az adókedvezményhez szükséges évekbe már a 2013-ast is beszámíttatni kívánóknak idén még egy szolgáltató mellett kell dönteniük, hiszen a decemberben lekötött megtakarításoknál a pénzintézetek közti váltás a szerződés végét jelenti, így ilyenkor a teljes közterhet meg kell fizetni.

A most elfogadott törvény szerint viszont évente legfeljebb egyszer lehetővé válna az, hogy a lekötési időszak megszakítása nélkül (vagyis az adókedvezmény fenntartása mellett) a 2014. január elseje után megnyitott számlán tárolt pénzügyi eszközt, pénzeszközt egy másik befektetési szolgáltatóhoz vagy hitelintézetnél nyitott TBSZ-re vihesse át az ügyfél.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 08:29
A jövőben a Webshippy látja el a Lumenet világítástechnikai webáruház teljes logisztikai tevékenység...
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?