Itt vannak az év végi csúcskamatok: forint vagy euró a nyerő?

Pénzcentrum
2013. december 6. 05:40

Még ne írjuk le a bankbetéteket, hiszen most is találunk néhány jobb ajánlatot a bankokban! Év vége felé sokan gondolják úgy, hogy inkább félreteszik az ilyenkor ajándékra szánt összeget, például egy nagyobb családi nyaralásra. Hova tegyem a pénzem, ha nem akarom évekre lekötni?

A héten sorra bemutattuk a kevésbé ismert megtakarítási formákat, mint a befektetési alap, kötvény és jelzáloglevél. De azért nem akarunk elfelejtkezni a betétekről sem, bár az alacsony kamatok miatt inkább csak azokat a rövidtávú megtakarításainkat tartsuk itt, melyekhez könnyen, akármikor hozzá szeretnénk férni.

Ráadásul, ha most kezdünk el egy magasabb hozamot ígérő megtakarítás után nézni, akkor a betétünk kamatát is növelhetjük. Több bank kínál különböző kombinált megtakarítást, melynek lényege, hogy egy magasabb betéti kamattal csábítja az ügyfeleket egy hosszabb távú befektetéshez.

Több ilyen kombinált betét is van most a piacon, amely 8 százalékos hozamot ígér. De ne felejtsük el, hogy a kiemelkedő hozamhoz, egy nagyobb összeget hosszú távon is a banknál kell hagyni egy befektetési alapban, biztosításban, vagy amit a feltétel épp előír. A kombinált betétek esetén a teljes megtakarítás hozamával és kockázataival számoljunk, ne tévesszen meg bennünket az akciós kamatoknál is sokszor kedvezőbb rövid lejáratú rész hozama!

Az adatokat a BankRáció.hu betétkalkulátorábólnyertük, ahol te is kereshetsz a haza nagyobb és kisebb bankok termékei között, méghozzá személyre szabottan.

Ha a kombinált betétekkel járó hosszú távú megtakarítást nem akarjuk vállalni, akkor érdemes körülnézni az akciós TBSZ számlák között. Az FHB-nál feltételek nélkül is találunk 4,48 százalékos kamatot. A 3 évnél hamarabb feltört TBSZ számlák esetén is megkapjuk ezt a kamatot, de be kell fizetnünk a kamatadót, ami 16 százalék. Erről bővebben korábbi cikkünkben.Az "új" pénz

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyik legismertebb trükk, hogy a bankok csak a friss pénzre fizetnek magasabb kamatot, pár évvel ezelőtt még a bankok jó része kevesebbet adott a már régóta ugyananott lekötött megtakarításokra, ám azóta a régi, megmaradó ügyfeleknek is egyre több helyen kínálnak a lojalitásukat díjazó akciós betéteket. Ezzel számolva és a tranzakciós illetéket is figyelembe véve már nem érdemes a fordulónapok között utalgatni a pénzeket, ehelyett meg kell keresni a pont a lojalitást elváró, kedvező hozamú konstrukciót.

Jelenleg épp nagyon gyenge a forint így most nem biztos, hogy a legjobb ötlet euróra váltani és abban kamatoztatni a pénzünk, de aki további forintgyengülésre számít, annak érdemes átbogarászni az eurós táblázatunkat is. Itt is szép számmal találni kombinált megoldásokat. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy a kisebb bankokban vagy takarékokban találunk akár 4,7 százalék körüli kamatokat is, szintén méghozzá feltétel nélkül. Ahogy olvasóink megszokták, most csak a legnagyobb bankok kínálatát mutatjuk be, hiszen ezek rendelkeznek országos lefedettséggel.

Összefoglalva tehát: még mindig lehet találni magas kamatokat a betétek között, bár ehhez egyre több feltételnek kell megfelelni. Érdemes megnézni a TBSZ kínálatot is, hiszen ezzel semmiképp sem veszíthetünk. Ezek a megtakarítások az átlagnál jóval magasabb kamatot kínálnak, s szükség esetén hozzá fel is törhetőek. Az utolsó táblánkban ezeket az átlagkamatokat mutatjuk. Feltételek nélkül "csak" 2-3 százalék kamat jár a pénzünkért cserébe.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?