Jól fialó befektetések, amikről talán nem is hallottál

Pénzcentrum
2013. december 3. 05:32

Sokan még mindig csak banki betétben gondolkoznak, amikor megtakarításokról van szó, pedig a bankok kínálata között is találunk más termékeket, melyek magasabb hozamot kínálhatnak. Mikor lehet érdemes kötvénybe vagy jelzáloglevélbe fektetni? A Pénzcentrum.hu most e kevésbé ismert befektetési formákat mutatja be.

Már sokan megbarátkoztak az állami kötvényekkel, hiszen egyre gyarapszik a Magyar Államkincstárban elhelyezett lakossági megtakarítás. Az ott megvásárolható kötvényeket az állam bocsátja ki, és vállal rá garanciát, amiért a legbiztonságosabb befektetési formák közzé tartozik. De nem csak az állam, hanem bankok, sőt vállalatok is bocsátanak ki kötvényeket, melyek eltérő kamatot fizetnek és eltérő kockázatúak.

A magyar bankok által kibocsátott kötvények kockázata az állampapírok közelében van. De hasonlóan biztonságos lehet a nagyobb vállalatok kötvénye is. Létezik fix és változó kamatozású kötvény is, előbbi esetében előre tudjuk a kamat mértékét, így a kifizetés összegét is. Az utóbbi hozama viszont függ valamilyen piaci változótól, mint például az alapkamat, BUBOR (bankközi forint hitelkamatláb), vagy referenciahozam.

Előnyök...

A kötvények egyik nagy előnye a bankbetétekhez képest, hogy nagyon sokféle futamidejű konstrukció választható, így igazodik a különböző megtakarítók igényeihez. Több esetben az is előnyös, hogy a bankbetéti hozamoknál magasabb kamatok is elérhetők egyes konstrukcióknál, igaz ezért cserébe jellemzően hosszabb megtakarítási időt vár el a kibocsátó. Érdemes tehát körbenézni a bankok és forgalmazók által kínált értékpapírok között, hogy a bankbetéti kamatokhoz képest ezeknél a termékeknél milyen hozamokat tudunk elérni a megtakarításainkra.

... és kockázatok

A kötvények kapcsán az előnyök mellett a kockázatokra is érdemes kitérni. A fentebb említett kibocsátók esetén jellemző csekély visszafizetési kockázat mellett a kamat és árfolyamváltozás kockázatát érdemes kiemelni. Általában a kötvényeknél fontos hangsúlyozni, hogy a vásárláskor megígért kamatot csak akkor kapjuk meg, ha lejáratig megtartjuk a papírt, ha viszont a futamidő alatt eladjuk azt, akkor számolnunk kell az árfolyamváltozásból eredő kockázattal. Több, nem zárt végű értékpapír esetén évente, a kamatfizetés után van lehetőség a befektetett összeg és a kamatok felvételére.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos, hogy a vételi és eladási ár a papír árfolyamának függvénye, de az árfolyam ellentétesen mozog a papír hozamával (amire általában figyelnek a befektetők). Az emelkedő hozam tehát azt jelenti, hogy a papír árfolyama egyre mélyebbre süllyed, ez tehát a már megvett papír értékét csökkenti. A magas hozam pedig azt jelenti, hogy az árfolyam a mélybe süllyedt és ilyen esetekben érdemes lehet megfontolni a vásárlást.


A jelzáloglevél tulajdonságai ugyan hasonlóak a kötvényhez, de azok mögött mindig ingatlan fedezet áll, ezért az egyik legbiztonságosabb értékpapír-befektetésnek mondhatóak. Magyarországon jelzáloglevél kibocsátásra mindössze három kibocsátó jogosult: az FHB Jelzálogbank Nyrt., az OTP Jelzálogbank Zrt. és az UniCredit Jelzálogbank Zrt..
A jelzáloglevél esetében is a piaci árfolyamon lehet megválni az értékpapírtól és ugyan úgy, mint a kötvények esetében a másodpiaci kamatok emelkedése az árfolyam csökkenésével jár.

Összefoglalva tehát érdemes lehet a betéteken kívül más befektetési formákat is figyelembe venni, még akkor is, ha ragaszkodunk a bankok szolgáltatásához. A bankok kiemelkedő betéti ajánlatai általában csak a friss pénzre érvényesek vagy más feltételek teljesítéséhez kötik, amivel szemben a kötvények és a jelzáloglevelek bármikor megvásárolható, magas hozamot ígérő befektetések.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?