Jól fialó befektetések, amikről talán nem is hallottál

Pénzcentrum
2013. december 3. 05:32

Sokan még mindig csak banki betétben gondolkoznak, amikor megtakarításokról van szó, pedig a bankok kínálata között is találunk más termékeket, melyek magasabb hozamot kínálhatnak. Mikor lehet érdemes kötvénybe vagy jelzáloglevélbe fektetni? A Pénzcentrum.hu most e kevésbé ismert befektetési formákat mutatja be.

Már sokan megbarátkoztak az állami kötvényekkel, hiszen egyre gyarapszik a Magyar Államkincstárban elhelyezett lakossági megtakarítás. Az ott megvásárolható kötvényeket az állam bocsátja ki, és vállal rá garanciát, amiért a legbiztonságosabb befektetési formák közzé tartozik. De nem csak az állam, hanem bankok, sőt vállalatok is bocsátanak ki kötvényeket, melyek eltérő kamatot fizetnek és eltérő kockázatúak.

A magyar bankok által kibocsátott kötvények kockázata az állampapírok közelében van. De hasonlóan biztonságos lehet a nagyobb vállalatok kötvénye is. Létezik fix és változó kamatozású kötvény is, előbbi esetében előre tudjuk a kamat mértékét, így a kifizetés összegét is. Az utóbbi hozama viszont függ valamilyen piaci változótól, mint például az alapkamat, BUBOR (bankközi forint hitelkamatláb), vagy referenciahozam.

Előnyök...

A kötvények egyik nagy előnye a bankbetétekhez képest, hogy nagyon sokféle futamidejű konstrukció választható, így igazodik a különböző megtakarítók igényeihez. Több esetben az is előnyös, hogy a bankbetéti hozamoknál magasabb kamatok is elérhetők egyes konstrukcióknál, igaz ezért cserébe jellemzően hosszabb megtakarítási időt vár el a kibocsátó. Érdemes tehát körbenézni a bankok és forgalmazók által kínált értékpapírok között, hogy a bankbetéti kamatokhoz képest ezeknél a termékeknél milyen hozamokat tudunk elérni a megtakarításainkra.

... és kockázatok

A kötvények kapcsán az előnyök mellett a kockázatokra is érdemes kitérni. A fentebb említett kibocsátók esetén jellemző csekély visszafizetési kockázat mellett a kamat és árfolyamváltozás kockázatát érdemes kiemelni. Általában a kötvényeknél fontos hangsúlyozni, hogy a vásárláskor megígért kamatot csak akkor kapjuk meg, ha lejáratig megtartjuk a papírt, ha viszont a futamidő alatt eladjuk azt, akkor számolnunk kell az árfolyamváltozásból eredő kockázattal. Több, nem zárt végű értékpapír esetén évente, a kamatfizetés után van lehetőség a befektetett összeg és a kamatok felvételére.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos, hogy a vételi és eladási ár a papír árfolyamának függvénye, de az árfolyam ellentétesen mozog a papír hozamával (amire általában figyelnek a befektetők). Az emelkedő hozam tehát azt jelenti, hogy a papír árfolyama egyre mélyebbre süllyed, ez tehát a már megvett papír értékét csökkenti. A magas hozam pedig azt jelenti, hogy az árfolyam a mélybe süllyedt és ilyen esetekben érdemes lehet megfontolni a vásárlást.


A jelzáloglevél tulajdonságai ugyan hasonlóak a kötvényhez, de azok mögött mindig ingatlan fedezet áll, ezért az egyik legbiztonságosabb értékpapír-befektetésnek mondhatóak. Magyarországon jelzáloglevél kibocsátásra mindössze három kibocsátó jogosult: az FHB Jelzálogbank Nyrt., az OTP Jelzálogbank Zrt. és az UniCredit Jelzálogbank Zrt..
A jelzáloglevél esetében is a piaci árfolyamon lehet megválni az értékpapírtól és ugyan úgy, mint a kötvények esetében a másodpiaci kamatok emelkedése az árfolyam csökkenésével jár.

Összefoglalva tehát érdemes lehet a betéteken kívül más befektetési formákat is figyelembe venni, még akkor is, ha ragaszkodunk a bankok szolgáltatásához. A bankok kiemelkedő betéti ajánlatai általában csak a friss pénzre érvényesek vagy más feltételek teljesítéséhez kötik, amivel szemben a kötvények és a jelzáloglevelek bármikor megvásárolható, magas hozamot ígérő befektetések.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Holdblog  |  2022. május 24. 15:38
A Todd Boehly amerikai üzletember vezette konzorcium megegyezett Roman Abramovics orosz oligarchával...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?