13 °C Budapest

A magyar zacik titkai: miért jár a nyugdíjas, miért a milliomos?

Pénzcentrum
2013. november 14. 05:20

Nem csak akkor lehet ésszerű záloghitelt felvenni, amikor a bankok már nem állnak szóba velünk. Akár percek alatt, rövid időre juthatunk a zálogból pénzhez. De még ha ez is a legismertebb hitelforma, még akkor is csak igen keveset tudunk róla. Mit kell tennünk, ha pénzre van szükségünk? Meddig és mennyit kell visszafizetnünk, ha viszont szeretnénk látni a zálogba adott értéktárgyainkat?


Nem tudod befizetni a számlákat? Értékes ajándékot szeretnél vásárolni kedvesednek? A legtöbben ilyen vagy hasonló indokból keresik fel a zálogfiókokat, hogy pénzhez jussanak. Ha nincs idő sorban állásra és körülményes ügyintézésre, akkor is a záloghitel lehet a legjobb megoldás, de legtöbbször nincs is alternatívája ezeknek a kölcsönöknek, hiszen csak néhány napra vagy 1-2 hónapra van szükségünk a pénzre.

A zálogfiókokat a társadalom széles köréből keresik fel , hogy záloghitelt kérjenek. A fiatalabb és a legidősebb korosztály jellemzően kis összeget kér, viszonylag rövid futamidőre, míg az aktív korosztálynak gyakran van szüksége 20 - 100 ezer forintra átmeneti nehézségei kezelésére. Vannak olyan ügyfelek is , akik nagyobb összegű kölcsönt vesznek fel amit 3,6 millió forintig anonim módon is megkaphatnak.

Hogyan működik a záloghitel?

Egyik legnagyobb előnye a záloghiteleknek, hogy szinte semmilyen irat nem kell az igényléséhez. Sem jövedelemigazolás, sem kezes, sem közüzemi számla nem szükséges, de még személyi igazolvány sem feltétlenül. Egyedüli kitétel szinte csak az, hogy 18. életévét betöltse a kérelmező és "láthatóan ne hiányozzon a józan ítélő képessége".

Mi szükséges az igényléshez?

Egy értékes műtárgy, műszaki cikk, amit fedezetül a zálogfiókban hagyunk, amíg nem fizetjük vissza a tartozásunkat, méghozzá kamatostól. Ezekre a tárgyakra a záloghitelezők kölcsönösszeget állapítanak meg, ami általában a tárgy értékének 50-90 százaléka.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Miután bevittük a zálogtárgyat és annak az értékét felbecsülték, megállapították a tárgyra adható maximális hitelösszeget , a legtöbb esetben már a kasszánál fel is vehetjük a számunkra szükséges összeget. A zálogfiókokban az ügyfél számlájára utalt és névre szóló kölcsön olcsóbb, vagyis kisebb kamatot kell majd fizetni. Ha névtelenül, anonim módon szeretnénk a zálogban hagyni a vagyontárgyainkat, akkor egy záloglevelet kapunk, aminek felmutatásával bárki kiválthatja a beadott tárgyat, tehát ez a záloglevél akár át is ruházható. Elveszteni viszont semmiképp sem érdemes, hiszen a kiváltás ilyenkor nem egyszerű , ráadásul költséges is az ügyfél számára.

A záloghitelek futamideje általában igen rövid, néhány hét vagy hónap. Épp ezért nem is közvetlen konkurenciája a bankok személyi kölcsöneinek. Inkább a gyorskölcsönnel foglalkozó cégek alternatívái lehet, melyek hasonlóan változó összeget folyósítanak, ugyancsak néhány hónapos időtávra.

A záloghiteleknek egyik előnye ezekkel a konstrukciókkal szemben az olcsóság, hiszen a fedezet miatt a zálogintézetek kockázata alacsonyabb. Ha az adós nem fizet határidőre, még egy türelmi időszak következik, ami alatt magasabb kamatot számolnak fel, de a tárgy még kiváltható. A türelmi idő lejártát követően viszont kényszerértékesítésre kerül a zálogtárgy. A kölcsönök THM-értéke eltérő mértékű a legnagyobb zálogházláncokban.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm