A magyar zacik titkai: miért jár a nyugdíjas, miért a milliomos?

Pénzcentrum
2013. november 14. 05:20

Nem csak akkor lehet ésszerű záloghitelt felvenni, amikor a bankok már nem állnak szóba velünk. Akár percek alatt, rövid időre juthatunk a zálogból pénzhez. De még ha ez is a legismertebb hitelforma, még akkor is csak igen keveset tudunk róla. Mit kell tennünk, ha pénzre van szükségünk? Meddig és mennyit kell visszafizetnünk, ha viszont szeretnénk látni a zálogba adott értéktárgyainkat?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Nem tudod befizetni a számlákat? Értékes ajándékot szeretnél vásárolni kedvesednek? A legtöbben ilyen vagy hasonló indokból keresik fel a zálogfiókokat, hogy pénzhez jussanak. Ha nincs idő sorban állásra és körülményes ügyintézésre, akkor is a záloghitel lehet a legjobb megoldás, de legtöbbször nincs is alternatívája ezeknek a kölcsönöknek, hiszen csak néhány napra vagy 1-2 hónapra van szükségünk a pénzre.

A zálogfiókokat a társadalom széles köréből keresik fel , hogy záloghitelt kérjenek. A fiatalabb és a legidősebb korosztály jellemzően kis összeget kér, viszonylag rövid futamidőre, míg az aktív korosztálynak gyakran van szüksége 20 - 100 ezer forintra átmeneti nehézségei kezelésére. Vannak olyan ügyfelek is , akik nagyobb összegű kölcsönt vesznek fel amit 3,6 millió forintig anonim módon is megkaphatnak.

Hogyan működik a záloghitel?

Egyik legnagyobb előnye a záloghiteleknek, hogy szinte semmilyen irat nem kell az igényléséhez. Sem jövedelemigazolás, sem kezes, sem közüzemi számla nem szükséges, de még személyi igazolvány sem feltétlenül. Egyedüli kitétel szinte csak az, hogy 18. életévét betöltse a kérelmező és "láthatóan ne hiányozzon a józan ítélő képessége".

Mi szükséges az igényléshez?

Egy értékes műtárgy, műszaki cikk, amit fedezetül a zálogfiókban hagyunk, amíg nem fizetjük vissza a tartozásunkat, méghozzá kamatostól. Ezekre a tárgyakra a záloghitelezők kölcsönösszeget állapítanak meg, ami általában a tárgy értékének 50-90 százaléka.


Miután bevittük a zálogtárgyat és annak az értékét felbecsülték, megállapították a tárgyra adható maximális hitelösszeget , a legtöbb esetben már a kasszánál fel is vehetjük a számunkra szükséges összeget. A zálogfiókokban az ügyfél számlájára utalt és névre szóló kölcsön olcsóbb, vagyis kisebb kamatot kell majd fizetni. Ha névtelenül, anonim módon szeretnénk a zálogban hagyni a vagyontárgyainkat, akkor egy záloglevelet kapunk, aminek felmutatásával bárki kiválthatja a beadott tárgyat, tehát ez a záloglevél akár át is ruházható. Elveszteni viszont semmiképp sem érdemes, hiszen a kiváltás ilyenkor nem egyszerű , ráadásul költséges is az ügyfél számára.

A záloghitelek futamideje általában igen rövid, néhány hét vagy hónap. Épp ezért nem is közvetlen konkurenciája a bankok személyi kölcsöneinek. Inkább a gyorskölcsönnel foglalkozó cégek alternatívái lehet, melyek hasonlóan változó összeget folyósítanak, ugyancsak néhány hónapos időtávra.

A záloghiteleknek egyik előnye ezekkel a konstrukciókkal szemben az olcsóság, hiszen a fedezet miatt a zálogintézetek kockázata alacsonyabb. Ha az adós nem fizet határidőre, még egy türelmi időszak következik, ami alatt magasabb kamatot számolnak fel, de a tárgy még kiváltható. A türelmi idő lejártát követően viszont kényszerértékesítésre kerül a zálogtárgy. A kölcsönök THM-értéke eltérő mértékű a legnagyobb zálogházláncokban.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?