6 °C Budapest

Itt vannak az újabb ötletek: mi lehet még ingyenes Magyarországon?

Pénzcentrum
2013. szeptember 10. 05:06

Havi 2 ingyenes utalást ígér a kormány a rászoruló családoknak, de ezzel valószínűleg a bankolás teljes költsége nem fog csökkenni, csak mi érezhetjük magunkat egy kicsit újra a bankkártyák előtti világban. Mi legyen még ingyen, szavazz te is!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nem teljesen újdonság a kormány ötlete miszerint ingyenessé kellene tenni a készpénzfelvételt. Még május 8-án az Európai Bizottság is nyilvánosságra hozta azon irányelv tervezetét, ami előírná, hogy minden országban legyen legalább egy olyan bank amely uniós állampolgároknak ingyenes vagy méltányos áru bankszámlát kínál. Csak az a különbség, hogy ez a terv nem számol a tranzakciós adóval.

Az uniós adatok szerint a 15 éven felüli állampolgárok 14 százalékának nincs bankszámlája. Ez itthon 27 százalék, és felmérések azt mutatják, hogy a bankszámlával nem rendelkező magyarok 84%-a egyáltalán nem is érzi szükségét a számlanyitásnak. Sőt egyre többen gondolkodnak komolyan azon, hogy megszüntetik azt.

A kormány célja állítólag az, hogy a rászoruló családok ingyen hozzáférhessenek a pénzükhöz, de közben már most valószínűsíthető, hogy a bankolás egyéb költsége tovább nőnek. Ennek a vége csak az lehet, hogy a 100 milliárdnál is többe kerülő készpénzhasználat nő tovább, visszarepítve minket valahova a 90-es évek közepére. Nem valószínű, hogy bankszámlát nyitna az, akinek most nincs.

Pedig épp a készpénzhasználat visszaszorítása volt az egyetlen előnye a tranzakciós adónak, de így ennek is vége lehet. Mintha a chipsadó beszedése után mégis járna két csomag ingyen a kövéreknek. Mi összeszedtük, hogy mi lehetne még ingyenes Magyarországon. Ha neked is vannak ötleteid, akkor írd meg nekünk a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre.

Biztosan sokan láttátok már ezeket az ATM-eket az angol szupermarketeknél. Itt bármilyen kártyával ingyen lehet készpénzt felvenni, ha esetleg szükség lenne rá. Teljesen mindegy, hogy milyen banknál vagy, hanyadik készpénzfelvételed. 

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?