1 °C Budapest

Hatalmas visszalépés a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvét

Pénzcentrum
2013. szeptember 9. 13:35

A készpénzhez szokott ügyfelek fülének kedves, minden más szempontból rossz üzenet a kormány havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételről szóló terve. A latin-amerikai példák alapján bevezetett tranzakciós illeték egyetlen erényét tüntethetik el ezzel. Apró politikai haszonért nagy és kockázatos gazdasági visszalépés.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Rogán Antal pénteki szavai szerint a Fidesz kihelyezett frakcióülésén a múlt héten arról is szó volt, hogy havi két alkalommal ingyenessé tennék a készpénzfelvételt. Hogy mit jelent ez? A rövid távú politikai haszonszerzés győzelmét a gazdasági racionalitás felett. A tranzakciós illeték eddigi egyetlen értelmes célja is semmissé válna ezzel.

A tranzakciós illeték jelenleg, ha korlátozott mértékben is, de segíti a készpénzhasználat visszaszorítását: a készpénzfelvételre ugyanis 0,6, a kártyás vásárlásokra és átutalásokra pedig 0,3 százalékos illetékkulcs vonatkozik. Már eddig is sok kritika érte a szabályozókat amiatt, hogy például a kártyás vásárlásokat egyáltalán miért terheli bármilyen mértékű illeték, hiszen jelenleg a plasztikok használata jelenti a készpénzzel szemben az egyetlen versenyképes, sőt sokkal olcsóbb alternatívát. Ahelyett azonban, hogy a mindenféle szempontból hasznos kártyahasználatot díjaznák, a készpénzhasználatot támogathatja a kormány azzal, hogy havi kétszer ingyenessé teszi a készpénzfelvételt. A készpénz eddigi hátránya tehát eltűnik, sőt előnnyé válik.

Nem véletlenül lett többek között az MNB vesszőparipája és egyik fontos célja a készpénzfelvétel visszaszorítása az utóbbi években. Számításaik szerint össztársadalmi szinten évente 100 milliárd forintot lehetne megspórolni azzal, ha az e tekintetben kiemelkedően fejlett skandináv országokhoz hasonlóan kevés készpénzt használnánk.

Rogán Antal pénteki üzenete gyakorlatilag nem más: mindenki vegye fel hónap elején a fizetését (vagy annak a felét, a másik felét mondjuk a hó közepén), és ne bajlódjon feleslegesen a bankkártyájával, úgyis csak feltartja a sort! Hogy havonta egyszer, kétszer vagy végtelenszer lehet leüríteni a kártyákat, gyakorlatilag teljesen mindegy: a lényeg a látszólagos ingyenesség, ami évekkel (ha nem évtizeddel) vet vissza minket: a bankjegyeket lobogtatva rohan mindenki a boltokba.

Felmerül egy nem kevésbé fontos kérdés a tervek kapcsán: ki fogja állni a cechet? Ha eltörölnék az illetéket (havi kétszeri készpénzfelvétel esetén) egyfelől negatív költségvetési hatást jelentene, ami az ügyfelek magatartásának változása miatt (mindenki inkább készpénzt használna) sokkal nagyobb lenne, mint ma havi kétszeri készpénzfelvétel illetékterhe. Másfelől a díjszedés megtiltása a devizahiteles csomaggal és a kártyaszabályozással sújtott bankszektor számára újabb bevételkiesést jelent majd, ami szintén milliárdos tétel.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Ne legyen azonban illúziónk! A kormányt nem abból a fából faragták, hogy hirtelen lemondana több tízmilliárd forintnyi tranzakciós illetékbevételről. A bankoknak valószínűleg úgy kell majd befizetniük a készpénzfelvételek (az ügyfelek nagy részének teljes jövedelme!) utáni 6 ezreléket, hogy ezt képtelenek lesznek továbbhárítani az ügyfelekre. Ez tovább torzíthatja az amúgy is káros lépés hatásait: a készpénzmentes tranzakciók még drágábbak lesznek. Senki nem nyer, ott vagyunk, ahol a part szakad. Csak időben máshol: sok-sok évvel korábban, a készpénz hőskorában.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?