16 °C Budapest

Hatalmas visszalépés a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvét

Pénzcentrum
2013. szeptember 9. 13:35

A készpénzhez szokott ügyfelek fülének kedves, minden más szempontból rossz üzenet a kormány havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételről szóló terve. A latin-amerikai példák alapján bevezetett tranzakciós illeték egyetlen erényét tüntethetik el ezzel. Apró politikai haszonért nagy és kockázatos gazdasági visszalépés.

Rogán Antal pénteki szavai szerint a Fidesz kihelyezett frakcióülésén a múlt héten arról is szó volt, hogy havi két alkalommal ingyenessé tennék a készpénzfelvételt. Hogy mit jelent ez? A rövid távú politikai haszonszerzés győzelmét a gazdasági racionalitás felett. A tranzakciós illeték eddigi egyetlen értelmes célja is semmissé válna ezzel.

A tranzakciós illeték jelenleg, ha korlátozott mértékben is, de segíti a készpénzhasználat visszaszorítását: a készpénzfelvételre ugyanis 0,6, a kártyás vásárlásokra és átutalásokra pedig 0,3 százalékos illetékkulcs vonatkozik. Már eddig is sok kritika érte a szabályozókat amiatt, hogy például a kártyás vásárlásokat egyáltalán miért terheli bármilyen mértékű illeték, hiszen jelenleg a plasztikok használata jelenti a készpénzzel szemben az egyetlen versenyképes, sőt sokkal olcsóbb alternatívát. Ahelyett azonban, hogy a mindenféle szempontból hasznos kártyahasználatot díjaznák, a készpénzhasználatot támogathatja a kormány azzal, hogy havi kétszer ingyenessé teszi a készpénzfelvételt. A készpénz eddigi hátránya tehát eltűnik, sőt előnnyé válik.

Nem véletlenül lett többek között az MNB vesszőparipája és egyik fontos célja a készpénzfelvétel visszaszorítása az utóbbi években. Számításaik szerint össztársadalmi szinten évente 100 milliárd forintot lehetne megspórolni azzal, ha az e tekintetben kiemelkedően fejlett skandináv országokhoz hasonlóan kevés készpénzt használnánk.

Rogán Antal pénteki üzenete gyakorlatilag nem más: mindenki vegye fel hónap elején a fizetését (vagy annak a felét, a másik felét mondjuk a hó közepén), és ne bajlódjon feleslegesen a bankkártyájával, úgyis csak feltartja a sort! Hogy havonta egyszer, kétszer vagy végtelenszer lehet leüríteni a kártyákat, gyakorlatilag teljesen mindegy: a lényeg a látszólagos ingyenesség, ami évekkel (ha nem évtizeddel) vet vissza minket: a bankjegyeket lobogtatva rohan mindenki a boltokba.

Felmerül egy nem kevésbé fontos kérdés a tervek kapcsán: ki fogja állni a cechet? Ha eltörölnék az illetéket (havi kétszeri készpénzfelvétel esetén) egyfelől negatív költségvetési hatást jelentene, ami az ügyfelek magatartásának változása miatt (mindenki inkább készpénzt használna) sokkal nagyobb lenne, mint ma havi kétszeri készpénzfelvétel illetékterhe. Másfelől a díjszedés megtiltása a devizahiteles csomaggal és a kártyaszabályozással sújtott bankszektor számára újabb bevételkiesést jelent majd, ami szintén milliárdos tétel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ne legyen azonban illúziónk! A kormányt nem abból a fából faragták, hogy hirtelen lemondana több tízmilliárd forintnyi tranzakciós illetékbevételről. A bankoknak valószínűleg úgy kell majd befizetniük a készpénzfelvételek (az ügyfelek nagy részének teljes jövedelme!) utáni 6 ezreléket, hogy ezt képtelenek lesznek továbbhárítani az ügyfelekre. Ez tovább torzíthatja az amúgy is káros lépés hatásait: a készpénzmentes tranzakciók még drágábbak lesznek. Senki nem nyer, ott vagyunk, ahol a part szakad. Csak időben máshol: sok-sok évvel korábban, a készpénz hőskorában.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem