6 °C Budapest

Rengeteg boltban okoz gondot a húszezres

Pénzcentrum
2013. szeptember 12. 12:04

2013 augusztusában újra megvizsgálták, hogy a budapesti üzletek milyen arányban tudják váltani a húszezer forintos címletet. Amint a kutatásból kiderült, ma felkészültebbek a kereskedők a nagy címletű készpénz kezelésére, mint 2010-ben, az előző kutatás idején, ám a húszezresek váltása továbbra is számottevő problémát jelent a kisboltokban. Ezzel egy időben a kártyaelfogadás aránya is nőtt a felmérésben szereplő boltok körében.

"Mindannyian voltunk már olyan helyzetben, hogy bár sok pénz volt nálunk nagy címletű bankjegy formájában, mégsem tudtunk fizetni egy-egy kiskereskedőnél, mert nem volt elég váltópénz" - mondja Sisa-Molnár Anikó, a MasterCard Marketing Menedzsere, aki kiemelte: "a hasonló élmények sokunkat ráébresztenek arra, hogy az elméletileg mindenhol elfogadott készpénz sem mindenható, sőt nagyon is korlátozott a használata."

A vizsgálat során kiderült, hogy a megkérdezett budapesti kiskereskedők több mint egy harmadánál (32%) komoly problémát jelent a nagy címletű készpénz. Az üzletek 23 százalékában a kereskedő el is áll az üzlettől, ha húszezrest kell váltania, a maradék 9 százalék pedig a szomszéd üzletbe megy vagy küldi a vásárlót apróért.

Mindez a három évvel ezelőtti állapothoz képest némi javulást mutat. 2010 nyarán ugyanis a vizsgált fővárosi üzletek 45 százalékában jelentett komoly problémát a húszezres olyannyira, hogy 36 százalékukban nem is sikerült a vásárlás: váltópénz illetve kártyaelfogadás híján a tesztelők nem vihették el a kiválasztott árut.

"A próbavásárlások tanúsága szerint tehát a 2010-es szint mintegy háromnegyedére csökkent azoknak a boltoknak az aránya, ahol a próbavásárlás során a nagy címlettel nem tudtunk fizetni. A javulás két okra vezethető vissza: az egyik ok, hogy a kereskedők valóban felkészültebbek a húszezer forintos beváltására. Ennél fontosabb viszont, hogy mára a kártyaelfogadás is többeknél vált lehetségessé, így van "b-terv", még akkor is, ha nincs elég váltópénz a kasszában. Jelenleg a kutatásban részt vevő budapesti kisboltok 30 százalékban fogadnak el kártyát, ami 10 százalékos javulás a három évvel ezelőtti állapothoz képest" - mondta el Sisa-Molnár Anikó, aki hozzátette: "a kereskedők közül egyre többen látják be, hogy a kártyával fizető ügyfelek jelentős aránya miatt ma már megéri terminált tartani az üzletben. Főként igaz ez azóta, hogy a tranzakciós illeték a készpénzhez jutást teszi költségesebbé a fogyasztóknak, így sokan eleve kártyával szeretnének fizetni".

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Közel kilencmilliós számmal ma Magyarországon is a legelterjedtebb készpénzkímélő fizetőeszköz a bankkártya. Ezt a kártyabirtokosok ma már gyakran használják bolti vásárlásra, segítségével forintra pontos összeget fizetnek, így a kereskedőket és önmagukat is megkímélik a visszajáró aprópénz kezelésének, tárolásának nyűgétől.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm