14 °C Budapest

4000 éves aranykincset talált kutyasétáltatás közben

MTI
2013. szeptember 4. 19:31

Több mint 4000 éves arany és bronz ékszerekből és szerszámokból álló kincset talált kutyasétáltatás közben egy cseh férfi. Régészek szakvéleménye szerint rendkívül értékes leletről van szó; Csehország területén mindössze négy ilyen régi kincset találtak eddig. A szakértők által feldolgozott leletet a közeljövőben az észak-csehországi Teplice város múzeumában állítják ki közszemlére.

A bronz szekercékből, ékszerekből és arany hajcsatokból álló kincsre a Litomerice közelében fekvő Libochovany falu határában, az Elba folyó mellett egy turisták által gyakran látogatott völgyben május elsejei sétája alkalmával lelt rá egy kutyájával kiránduló férfi. A terepszemle után megállapították, hogy a kincset valószínűleg vaddisznók túrhatták ki a földből.

A férfi szerint az ékszerek szabadon hevertek a gyalogút közelében. Mindent összeszedett, amit talált, majd azonnal felhívta a teplicei múzeumot. "Nem mert otthagyni semmit, mert attól tartott, hogy elveszhet" - mondta Radek Spála, a regionális hivatal kulturális osztályának vezetője újságíróknak. Másnap reggel a régészek is megérkeztek, és átkutatták a terepet. Néhány további tárgyat és kerámia töredékeket találtak.

Fotó: ceskenoviny.cz

Véleményük szerint az ékszerek valószínűleg egy nagyobb kerámia tálban voltak, amelynek azonban csak néhány darabját találták meg. "Rendkívüli leletről van szó. Nálunk mindössze a negyedik olyan lelet, amely a régióban 4000 év előtt létező kultúrát szemlélteti. A korábbi három leletből kettőnek nyoma veszett" - magyarázta Jindrich Steff régész. Úgy véli, több hasonló lelet is lehetett Csehországban, de azokat megtalálóik nem jelentették be soha.

A hatályos törvény szerint a becsületes megtalálónak pénzjutalom jár. Ebben az esetben ez több tízezer korona (több százezer forint). A jutalom értéke a lelet anyagi értékének tíz százaléka.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szintén a hatályos törvény és a lelet helye alapján a kincs később nagy valószínűséggel a litomericei múzeumba kerül. Most azért állítják ki Teplicében, mert a helyi múzeumnak nagy archeológiai részlege van, és a leletet a tepliceiek dolgozták fel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm