3 °C Budapest

Ide tűnt a pénz a magyar bankokból

MTI
2013. augusztus 13. 09:02

Történelmi fordulóponthoz érkezett június végére a lakossági megtakarítások összetétele: először fordult elő Magyarországon, hogy a háztartások több pénzt tartottak értékpapírokban, mint lekötött bankbetétben - ismerteti a keddi Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank adatait.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A napilap cikke szerint ennek oka valószínűleg az volt, hogy a jegybanki alapkamat csökkenését követve a bankok egyre alacsonyabb kamatot fizetnek a bankbetétekre, ezért a kisbefektetők egyre aktívabban keresik a magasabb hozammal kecsegtető alternatív lehetőségeket.

Fél év alatt csaknem 800 milliárd forintnyi friss pénzt fektettek be a hazai háztartások az értékpapírpiacon, miközben a bankbetétekből 387,4 milliárd forintot vettek ki a háztartások.

Június végére így a háztartások értékpapír-állománya 5393,8 milliárd forintra hízott, miközben lekötött betétben már csak 5257,4 milliárd forintjuk maradt.

A legnagyobb nyertesei a megtakarítások átcsoportosításának a befektetetési alapok lettek, illetve az állampapírok vonzottak nagyon sok lakossági megtakarítást - ismerteti a gazdasági napilap.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?