15 °C Budapest

Egyszerűsödhet a nyugdíjkasszák tagjainak helyzete

Pénzcentrum
2013. július 30. 14:02

Régóta elérhető az önkéntes nyugdíjpénztárak egy részénél a választható portfóliós rendszer, most érkezett el viszont oda a szektor, hogy PSZÁF közös ajánlást fogalmazzon meg. A mai napon tartott sajtótájékoztatón elhangzottak szerint egy közös sztenderdet próbált a PSZÁF felállítani, több piaci szereplővel is egyeztettek, ennek az eredménye a friss ajánlás. A cél az új ajánlással az, hogy a tagok számára jobban érthetővé váljon a rendszer, mert a tagok többsége annak idején sem döntött, a pénztár a jogszabályok szerint automatikusan sorolta be egy adott portfólióba. Külön érdekesség, hogy az ajánlásban is felsejlik az Amerikában nagyon népszerű céldátum portfólió, amely egyszerűségével akár nagyobb népszerűségre is szert tehet a tagok körében.

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a választható portfóliós rendszer (VPR) már nagyon régóta elérhető, viszont a PSZÁF most találta úgy, hogy kellő méretet ért el a VPR-rendszer ahhoz, hogy ajánlást fogalmazzon meg a pénztárak számára. Per pillanat úgy néz ki, hogy az 52 önkéntes pénztárból 16 működtet VPR-rendszert, utóbbi pénztárak összességében 57 darab portfóliót alakítottak ki. A legnagyobb pénztáraknál már elérhető a rendszer, a teljes létszám 87,8%-át, valamint a kezelt vagyon 85,1%-át fedi le a rendszer.

Az ajánlások megfogalmazásánál a PSZÁF arra törekedett, hogy a piaci szereplőkkel aktív egyeztetéseket folytasson, többek között a Stabilitás Pénztárszövetség és a BAMOSZ véleményét is figyelembe vették a szabályozás kidolgozásakor. Az ajánlás leginkább azért van, hogy a tagok ebből profitálni tudjanak, hiszen a szektorban több mint egymillió ember van, akik jól reprezentálják a magyar lakosságot. A közös ajánlás alapján vélhetően a tagok képesek lesznek a VPR-rendszerben jobban eligazodni, nagy a felelősség nyomja a hátukat, mivel választaniuk kell az egyes portfóliók között - mondta el Szűcs József, a PSZÁF Pénztárak felügyeleti osztályának főosztályvezetője.

Megfelelő tájékoztatást kell a tagoknak kapniuk, annak ellenére, hogy a legnagyobb pénztárak már működtetnek választható portfóliós rendszer, a szektor intézményei közül a többség még nem vezette azt be, vagy nagyon differenciáltan döntött annak kialakításakor. Számos szempontot kell figyelembe venni, ha a nyugdíjmegtakarításainkat optimalizálni akarjuk, ezek között vannak objektív (befektetési időtáv, portfóliók összetétele) és szubjektív (életkor, kockázatviselési hajlandóság, várakozások, célok) tényezők is.

Egyes esetekben az a kritika éri a VPR-rendszert, hogy az a felelősséget áthárítja a tagokra, azonban a PSZÁF szerint inkább arról van szó, hogy a tagok saját igényeikhez közelebb álló vagyonkezelés valósulhat meg ebben a rendszerben. Természetesen nem lehet a tagokat és az intézményeket arra kényszeríteni, hogy a VPR-rendszert bevezessék vagy az új ajánlások szerint megújítsák azt, mert annak számos feltétele van. Például vannak olyan pénztárak, ahol a tagság egyértelműen a VPR-rendszer ellen van, de egy VPR-rendszert akkor sem lehet bevezetni, ha túlságosan kevés vagyon van egy pénztárban, mert annak működtetése nem mérethatékony.

A PSZÁF tapasztalatai szerint az önkéntes pénztárak alapvetően 7 fő portfólió közül választottak a rendszereik bevezetésekor, amelyek a következők: pénzpiaci, klasszikus, kiegyensúlyozott, növekedési, dinamikus, céldátum (target date), abszolút hozamú. A sajtóeseményen Szűcs József külön kitért a céldátum portfólió témakörére, mivel ez iránt az utóbbi időben nagyobb az érdeklődés a pénztárak részéről. Ez igazából nem is egy portfólió, végtelen sokat lehet kialakítani, mivel van egy lejárata ezeknek a portfólióknak, amelyekre optimalizálják a portfóliót, ez az időpont pedig kellően közel kell, hogy essen a tagok várható nyugdíjazási időpontjával. Külön előnye ennek a stratégiának, hogy a befektetési politika az idő előrehaladtával folyamatosan változik, a céldátumhoz közeledve a portfólió kockázati kitettsége is csökken.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A befektetési politika a VPR-szabályzat lelke, a legfontosabb, hogy az eszközportfóliók kellően elhatárolhatóak legyenek, illetve közérthető és kellően részletezettek legyenek. Az ajánlások szerint a vagyonkezelő által felállított célaránytól bármely irányban eltérhetnek a pénztárak, azonban ennek mértéke a PSZÁF szerint maximum 15%-pont lehet. Ez még mindig nagy mozgásteret tesz lehetővé, például egy olyan portfólió, amely 30%-os részvényarányra törekszik, annál 15-45% közötti is lehet a részvényarány, az aktuális piaci viszonyoknak megfelelően.

Szűcs József az előadás végén összegzésként elmondta, hogy az ajánlások alapján az is a cél, hogy a tagok akarjanak választani a portfóliók közül. Üdvözítő, hogy az Amerikában már régóta nagy népszerűségnek örvendő céldátum portfólió fókuszba kerülhet, igaz még a szektorban nem lehet ilyen portfóliót választani, azonban várhatóan az igény a jövőben nőni fog, éppen a stratégia egyszerűsége miatt. A VPR-rendszer esetében az elvárás, hogy jól elkülöníthetők legyenek, a tagok érdekében pedig csak különösen indokolt esetben ajánlott a VPR-rendszer módosítása. A rendszerért a pénztár igazgatótanácsa felelős, a PSZÁF szerint pedig a tudatos nyugdíjmegtakarítás eszköze a választható portfóliós rendszer, és nem a felelősségáthárítás eszköze.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm