17 °C Budapest

Egyszerűsödhet a nyugdíjkasszák tagjainak helyzete

Pénzcentrum
2013. július 30. 14:02

Régóta elérhető az önkéntes nyugdíjpénztárak egy részénél a választható portfóliós rendszer, most érkezett el viszont oda a szektor, hogy PSZÁF közös ajánlást fogalmazzon meg. A mai napon tartott sajtótájékoztatón elhangzottak szerint egy közös sztenderdet próbált a PSZÁF felállítani, több piaci szereplővel is egyeztettek, ennek az eredménye a friss ajánlás. A cél az új ajánlással az, hogy a tagok számára jobban érthetővé váljon a rendszer, mert a tagok többsége annak idején sem döntött, a pénztár a jogszabályok szerint automatikusan sorolta be egy adott portfólióba. Külön érdekesség, hogy az ajánlásban is felsejlik az Amerikában nagyon népszerű céldátum portfólió, amely egyszerűségével akár nagyobb népszerűségre is szert tehet a tagok körében.

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a választható portfóliós rendszer (VPR) már nagyon régóta elérhető, viszont a PSZÁF most találta úgy, hogy kellő méretet ért el a VPR-rendszer ahhoz, hogy ajánlást fogalmazzon meg a pénztárak számára. Per pillanat úgy néz ki, hogy az 52 önkéntes pénztárból 16 működtet VPR-rendszert, utóbbi pénztárak összességében 57 darab portfóliót alakítottak ki. A legnagyobb pénztáraknál már elérhető a rendszer, a teljes létszám 87,8%-át, valamint a kezelt vagyon 85,1%-át fedi le a rendszer.

Az ajánlások megfogalmazásánál a PSZÁF arra törekedett, hogy a piaci szereplőkkel aktív egyeztetéseket folytasson, többek között a Stabilitás Pénztárszövetség és a BAMOSZ véleményét is figyelembe vették a szabályozás kidolgozásakor. Az ajánlás leginkább azért van, hogy a tagok ebből profitálni tudjanak, hiszen a szektorban több mint egymillió ember van, akik jól reprezentálják a magyar lakosságot. A közös ajánlás alapján vélhetően a tagok képesek lesznek a VPR-rendszerben jobban eligazodni, nagy a felelősség nyomja a hátukat, mivel választaniuk kell az egyes portfóliók között - mondta el Szűcs József, a PSZÁF Pénztárak felügyeleti osztályának főosztályvezetője.

Megfelelő tájékoztatást kell a tagoknak kapniuk, annak ellenére, hogy a legnagyobb pénztárak már működtetnek választható portfóliós rendszer, a szektor intézményei közül a többség még nem vezette azt be, vagy nagyon differenciáltan döntött annak kialakításakor. Számos szempontot kell figyelembe venni, ha a nyugdíjmegtakarításainkat optimalizálni akarjuk, ezek között vannak objektív (befektetési időtáv, portfóliók összetétele) és szubjektív (életkor, kockázatviselési hajlandóság, várakozások, célok) tényezők is.

Egyes esetekben az a kritika éri a VPR-rendszert, hogy az a felelősséget áthárítja a tagokra, azonban a PSZÁF szerint inkább arról van szó, hogy a tagok saját igényeikhez közelebb álló vagyonkezelés valósulhat meg ebben a rendszerben. Természetesen nem lehet a tagokat és az intézményeket arra kényszeríteni, hogy a VPR-rendszert bevezessék vagy az új ajánlások szerint megújítsák azt, mert annak számos feltétele van. Például vannak olyan pénztárak, ahol a tagság egyértelműen a VPR-rendszer ellen van, de egy VPR-rendszert akkor sem lehet bevezetni, ha túlságosan kevés vagyon van egy pénztárban, mert annak működtetése nem mérethatékony.

A PSZÁF tapasztalatai szerint az önkéntes pénztárak alapvetően 7 fő portfólió közül választottak a rendszereik bevezetésekor, amelyek a következők: pénzpiaci, klasszikus, kiegyensúlyozott, növekedési, dinamikus, céldátum (target date), abszolút hozamú. A sajtóeseményen Szűcs József külön kitért a céldátum portfólió témakörére, mivel ez iránt az utóbbi időben nagyobb az érdeklődés a pénztárak részéről. Ez igazából nem is egy portfólió, végtelen sokat lehet kialakítani, mivel van egy lejárata ezeknek a portfólióknak, amelyekre optimalizálják a portfóliót, ez az időpont pedig kellően közel kell, hogy essen a tagok várható nyugdíjazási időpontjával. Külön előnye ennek a stratégiának, hogy a befektetési politika az idő előrehaladtával folyamatosan változik, a céldátumhoz közeledve a portfólió kockázati kitettsége is csökken.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A befektetési politika a VPR-szabályzat lelke, a legfontosabb, hogy az eszközportfóliók kellően elhatárolhatóak legyenek, illetve közérthető és kellően részletezettek legyenek. Az ajánlások szerint a vagyonkezelő által felállított célaránytól bármely irányban eltérhetnek a pénztárak, azonban ennek mértéke a PSZÁF szerint maximum 15%-pont lehet. Ez még mindig nagy mozgásteret tesz lehetővé, például egy olyan portfólió, amely 30%-os részvényarányra törekszik, annál 15-45% közötti is lehet a részvényarány, az aktuális piaci viszonyoknak megfelelően.

Szűcs József az előadás végén összegzésként elmondta, hogy az ajánlások alapján az is a cél, hogy a tagok akarjanak választani a portfóliók közül. Üdvözítő, hogy az Amerikában már régóta nagy népszerűségnek örvendő céldátum portfólió fókuszba kerülhet, igaz még a szektorban nem lehet ilyen portfóliót választani, azonban várhatóan az igény a jövőben nőni fog, éppen a stratégia egyszerűsége miatt. A VPR-rendszer esetében az elvárás, hogy jól elkülöníthetők legyenek, a tagok érdekében pedig csak különösen indokolt esetben ajánlott a VPR-rendszer módosítása. A rendszerért a pénztár igazgatótanácsa felelős, a PSZÁF szerint pedig a tudatos nyugdíjmegtakarítás eszköze a választható portfóliós rendszer, és nem a felelősségáthárítás eszköze.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. október 6. 15:14
A rezsiszabályok átalakítása hatással van az ingatlanpiacra: az energiatakarékos, modern otthonok fe...
MEDIA1  |  2022. október 6. 15:09
A változás célja a magyarázat szerint, hogy a Telekom a nagyvállalati szegmensben is képes legyen eg...
MNB Intézet  |  2022. október 6. 11:00
Az orosz-ukrán háború átrendezte az energiapiaci erviszonyokat. Fél, hogy a zöld beruházások az alac...
Kiszámoló  |  2022. október 6. 08:40
Sokan szeretnék tudni, hogy melyik ftési mód az olcsóbb, a villany vagy a gáz. Nem segíti a tájékozó...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?