18 °C Budapest

Itt az új Varga-csomag: drága meglepetés a családoknak

Pénzcentrum
2013. augusztus 1. 05:02

Mától fizethetjük a 6 százalékos eho-t a megtakarításaink után, ráadásul a pénzünkhöz is már csak a minimum 3 ezrelékes tranzakciós illeték megfizetése után férhetünk hozzá. Megúszhatjuk az új terheket?

6 százalékos eho-t kell mától fizetni a kamatjövedelmek után, a plusz sarcot kevés kivételtől eltekintve nem tudjuk megúszni. A lakosság legnagyobb része csak néhány hónapra tud előre gondolkodni, így betétben tartja a pénzét, aminek a hozamából alig marad meg valami.


Nem tudsz hosszú távra lekötni?

Rövidtávú megtakarítás esetén csak az állampapír vásárlók úszhatják meg a 6 százalékot, de ide tartoznak a legalább 80%-ban állam által kibocsátott, forintos kötvényből álló befektetési jegyek is.

Hol vegyek állampapírt?

Minden értékpapírszámlát vezető hitelintézetnél és befektető cégnél, illetve a Magyar Államkincstár fiókhálózatában (19 megyeszékhely), a 2008-ban elindított internetes szolgáltatáson, a Webkincstáron keresztül, illetve Telekincstáron keresztül is vásárolhatunk állampapírt. A kincstárjegyeket akár a postán is megtaláljuk. Az értékpapír-számla vezetéséért és a jegyzési, adás-vételi, illetve kamat- és törlesztésfizetési tranzakciók után díjat nem számol fel az Államkincstár és nincs készpénzfelvételi díj sem.

Ha nem kell a pénz 3 éven belül, akkor...

A tartós befektetési szerződés (TBSZ) formájában befektetők (bármilyen befektetésről legyen szó) továbbra is élveznek mentességet: ha 3 évig ezen a számlán tartják pénzüket, akkor csak az eddig is meglévő 10%-os kamatadót kell megfizetniük (az eho-t nem), ha pedig 5 évig kitartanak a TBSZ mellett, akkor egyáltalán nem terheli adó őket, csak a tranzakciós illeték. TBSZ-t szinte minden bankban és pénzügyi szolgáltatónál lehet kötni, a számlán tartott pénzügyi eszközök is változatosak lehetnek, betétektől kezdve, befektetési jegyeken át állampapírokig sok minden elérhető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Elkölteni sem lesz olcsóbb a pénzünk, mint lekötni

Augusztus elsejétől kell fizetni az emelt tranzakciós illetéket is a bankoknak, de ügyfelekre ezt csak később hárítják át. A legtöbb bank csak augusztus végén, szeptember közepén hárítja át az így keletkező plusz terheket. Az elektronikus utalások illetékterhe 2 ezrelékről 3 ezrelékre változik, míg a készpénzfelvétel után 6 ezrelék lesz. Ez utóbbi esetén ráadásul nincs is felső korlát, akár 6 ezer forintnál is többet fizethetünk az államnak, ha 1 milliónál több készpénzre van szükségünk.

Jó hír, hogy a legtöbb népszerű számlacsomag estén ingyenes marad a kártyás vásárlás. De érdemes odafigyelni a kártyadíjak alakulására, több hitelintézet is emelte a tranzakciós illeték emelése után az éves kártyadíjat és kibocsátási díjat.

Nézzük át a számlacsomagunk kondícióit, ha nem vagyunk elégedettek, akkor keressünk új bankot magunknak aBankRáció.hu kalkulátorával.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2023. szeptember 30. 18:00
Befejeztem az eladásokat, eladtam mindent, amit akartam. Összességében lefeleztem az osztalék portfó...
MEDIA1  |  2023. szeptember 30. 15:35
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima díjasokra.
Holdblog  |  2023. szeptember 30. 06:35
Minden esély megvan rá, hogy a G7-országok importtilalmat fognak elrendelni Oroszországgal szemben a...
Bankmonitor  |  2023. szeptember 29. 12:56
Számos házaspár keresi fel a Bankmonitort azzal a kérdéssel, hogy mikorra érdemes időzíteniük a Baba...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM