21 °C Budapest

Itt az új Varga-csomag: drága meglepetés a családoknak

Pénzcentrum
2013. augusztus 1. 05:02

Mától fizethetjük a 6 százalékos eho-t a megtakarításaink után, ráadásul a pénzünkhöz is már csak a minimum 3 ezrelékes tranzakciós illeték megfizetése után férhetünk hozzá. Megúszhatjuk az új terheket?

6 százalékos eho-t kell mától fizetni a kamatjövedelmek után, a plusz sarcot kevés kivételtől eltekintve nem tudjuk megúszni. A lakosság legnagyobb része csak néhány hónapra tud előre gondolkodni, így betétben tartja a pénzét, aminek a hozamából alig marad meg valami.


Nem tudsz hosszú távra lekötni?

Rövidtávú megtakarítás esetén csak az állampapír vásárlók úszhatják meg a 6 százalékot, de ide tartoznak a legalább 80%-ban állam által kibocsátott, forintos kötvényből álló befektetési jegyek is.

Hol vegyek állampapírt?

Minden értékpapírszámlát vezető hitelintézetnél és befektető cégnél, illetve a Magyar Államkincstár fiókhálózatában (19 megyeszékhely), a 2008-ban elindított internetes szolgáltatáson, a Webkincstáron keresztül, illetve Telekincstáron keresztül is vásárolhatunk állampapírt. A kincstárjegyeket akár a postán is megtaláljuk. Az értékpapír-számla vezetéséért és a jegyzési, adás-vételi, illetve kamat- és törlesztésfizetési tranzakciók után díjat nem számol fel az Államkincstár és nincs készpénzfelvételi díj sem.

Ha nem kell a pénz 3 éven belül, akkor...

A tartós befektetési szerződés (TBSZ) formájában befektetők (bármilyen befektetésről legyen szó) továbbra is élveznek mentességet: ha 3 évig ezen a számlán tartják pénzüket, akkor csak az eddig is meglévő 10%-os kamatadót kell megfizetniük (az eho-t nem), ha pedig 5 évig kitartanak a TBSZ mellett, akkor egyáltalán nem terheli adó őket, csak a tranzakciós illeték. TBSZ-t szinte minden bankban és pénzügyi szolgáltatónál lehet kötni, a számlán tartott pénzügyi eszközök is változatosak lehetnek, betétektől kezdve, befektetési jegyeken át állampapírokig sok minden elérhető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Elkölteni sem lesz olcsóbb a pénzünk, mint lekötni

Augusztus elsejétől kell fizetni az emelt tranzakciós illetéket is a bankoknak, de ügyfelekre ezt csak később hárítják át. A legtöbb bank csak augusztus végén, szeptember közepén hárítja át az így keletkező plusz terheket. Az elektronikus utalások illetékterhe 2 ezrelékről 3 ezrelékre változik, míg a készpénzfelvétel után 6 ezrelék lesz. Ez utóbbi esetén ráadásul nincs is felső korlát, akár 6 ezer forintnál is többet fizethetünk az államnak, ha 1 milliónál több készpénzre van szükségünk.

Jó hír, hogy a legtöbb népszerű számlacsomag estén ingyenes marad a kártyás vásárlás. De érdemes odafigyelni a kártyadíjak alakulására, több hitelintézet is emelte a tranzakciós illeték emelése után az éves kártyadíjat és kibocsátási díjat.

Nézzük át a számlacsomagunk kondícióit, ha nem vagyunk elégedettek, akkor keressünk új bankot magunknak aBankRáció.hu kalkulátorával.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?