21 °C Budapest

Itt az új Varga-csomag: drága meglepetés a családoknak

Pénzcentrum
2013. augusztus 1. 05:02

Mától fizethetjük a 6 százalékos eho-t a megtakarításaink után, ráadásul a pénzünkhöz is már csak a minimum 3 ezrelékes tranzakciós illeték megfizetése után férhetünk hozzá. Megúszhatjuk az új terheket?

6 százalékos eho-t kell mától fizetni a kamatjövedelmek után, a plusz sarcot kevés kivételtől eltekintve nem tudjuk megúszni. A lakosság legnagyobb része csak néhány hónapra tud előre gondolkodni, így betétben tartja a pénzét, aminek a hozamából alig marad meg valami.


Nem tudsz hosszú távra lekötni?

Rövidtávú megtakarítás esetén csak az állampapír vásárlók úszhatják meg a 6 százalékot, de ide tartoznak a legalább 80%-ban állam által kibocsátott, forintos kötvényből álló befektetési jegyek is.

Hol vegyek állampapírt?

Minden értékpapírszámlát vezető hitelintézetnél és befektető cégnél, illetve a Magyar Államkincstár fiókhálózatában (19 megyeszékhely), a 2008-ban elindított internetes szolgáltatáson, a Webkincstáron keresztül, illetve Telekincstáron keresztül is vásárolhatunk állampapírt. A kincstárjegyeket akár a postán is megtaláljuk. Az értékpapír-számla vezetéséért és a jegyzési, adás-vételi, illetve kamat- és törlesztésfizetési tranzakciók után díjat nem számol fel az Államkincstár és nincs készpénzfelvételi díj sem.

Ha nem kell a pénz 3 éven belül, akkor...

A tartós befektetési szerződés (TBSZ) formájában befektetők (bármilyen befektetésről legyen szó) továbbra is élveznek mentességet: ha 3 évig ezen a számlán tartják pénzüket, akkor csak az eddig is meglévő 10%-os kamatadót kell megfizetniük (az eho-t nem), ha pedig 5 évig kitartanak a TBSZ mellett, akkor egyáltalán nem terheli adó őket, csak a tranzakciós illeték. TBSZ-t szinte minden bankban és pénzügyi szolgáltatónál lehet kötni, a számlán tartott pénzügyi eszközök is változatosak lehetnek, betétektől kezdve, befektetési jegyeken át állampapírokig sok minden elérhető.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Elkölteni sem lesz olcsóbb a pénzünk, mint lekötni

Augusztus elsejétől kell fizetni az emelt tranzakciós illetéket is a bankoknak, de ügyfelekre ezt csak később hárítják át. A legtöbb bank csak augusztus végén, szeptember közepén hárítja át az így keletkező plusz terheket. Az elektronikus utalások illetékterhe 2 ezrelékről 3 ezrelékre változik, míg a készpénzfelvétel után 6 ezrelék lesz. Ez utóbbi esetén ráadásul nincs is felső korlát, akár 6 ezer forintnál is többet fizethetünk az államnak, ha 1 milliónál több készpénzre van szükségünk.

Jó hír, hogy a legtöbb népszerű számlacsomag estén ingyenes marad a kártyás vásárlás. De érdemes odafigyelni a kártyadíjak alakulására, több hitelintézet is emelte a tranzakciós illeték emelése után az éves kártyadíjat és kibocsátási díjat.

Nézzük át a számlacsomagunk kondícióit, ha nem vagyunk elégedettek, akkor keressünk új bankot magunknak aBankRáció.hu kalkulátorával.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
MEDIA1  |  2022. május 23. 15:33
A bíróság szerint megsértette Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter jó hírnév védelméh...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?